Wednesday, May 29, 2013

Κομισιόν: Ζητά παράταση για τα δημοσιονομικά ορισμένων χωρών .... Εκτός των ευνοϊκών μέτρων οι Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία

Περισσότερος χρόνος ζητά να δοθεί η Κομισιόν σε ορισμένες χώρες προκειμένου να μειώσουν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα. 
Στις προτάσεις που παρουσίασε η Κομισιόν και πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup και το Ecofin, η Επιτροπή δίνει χώρο και χρόνο σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Σλοβενία, Ολλανδία, Πολωνία και Βέλγιο.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή πρότεινε διετή παράταση (2016) σε Γαλλία, Ισπανία, Σλοβενία και Πολωνία για την μείωση του ελλείμματος ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 3%.

Για την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία η αντίστοιχη πρόταση είναι για έναν επιπλέον χρόνο, μέχρι το 2015.



Αντίθετα, για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Κύπρο, χώρες που ήδη είναι σε πρόγραμμα, δεν υπάρχουν επιπλέον συστάσεις.

Ακόμα και για την Γερμανία, η πρόταση της Κομισιόν είναι να επιτραπεί η αύξηση των μισθών, αλλά και η μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία.

Στις δηλώσεις του ο Ζοζέ Μπαρόζο ξεκαθάρισε ότι ο επιπλέον χρόνος πρέπει να «χρησιμοποιηθεί σοφά» από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι αλλά και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Σημειώνεται ότι στις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, ο ΟΟΣΑ εκτίμησε ότι η Ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση για δεύτερο έτος, παρουσιάζοντας συρρίκνωση 0,6% το 2013.

Ωστόσο, το 2014 αναμένεται να επιστρέψει σε ανάπτυξη 1,1%.

Οι προτάσεις για όλες τις χώρες 
(http://ec.europa.eu)
www.tovima.gr
29/5/13
 ---
-

7 comments:

  1. European countries to be allowed to ease austerity.....

    The European Commission has said it will allow some EU member states to slow their pace of austerity cuts, amid concerns over growth.

    France, Spain, Poland, Portugal, the Netherlands and Slovenia are all being given more time to complete their austerity plans.

    France will get two more years to bring its budget deficit below 3% of GDP.

    Commission president Jose Manuel Barroso said the extra time must be "used wisely" to lift competitiveness.

    The measures came as part of the European Commission's country-specific recommendations.

    Spain, Poland and Slovenia will also get two more years to bring down their budget deficits though spending cuts and tax increases.

    The Netherlands and Portugal are having their timetables extended by one year.

    Even Europe's stronger economies, including Germany, are being urged to allow wage increases and increase flexibility in the jobs market to improve competitiveness.

    'Demanding' timetable......http://www.bbc.co.uk/news/business-22704729
    29/5/13

    ReplyDelete
  2. EC announces country-specific recommentations

    The European Commission is announcing the details of its assessment of the EU member states national budgets NOW.

    A press conference is getting underway in Brussels.....

    Read the full article at: http://www.guardian.co.uk/business/2013/may/29/eurozone-crisis-china-imf-ec-deficit#ixzz2UhCgETQ7
    29/5/13

    ReplyDelete
  3. Γενναιόδωρη η Κομισιόν- Μοίρασε παρατάσεις για τον περιορισμό ελλειμμάτων....Επίσης συνέστησε στο Συμβούλιο της ΕΕ την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για πέντε χώρες...

    Πιο ελαστική εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς ενέκρινε να δοθεί παράταση σε επτά χώρες για τον περιορισμό των ελλειμμάτων τους, στις συστάσεις της για την οικονομική πολιτική ανά κράτος-μέλος, που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.


    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ διετή παράταση για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας και ένα χρόνο παράταση για την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία.

    Επιπλέον, η Επιτροπή συνέστησε στο Συμβούλιο της ΕΕ την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για πέντε χώρες (Ιταλία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).


    Όπως τόνισε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα οικονομικής πολιτικής Όλι Ρεν, πρόκειται για πολύ σημαντική μείωση μέσα σε μία διετία, καθώς ο αριθμός των κρατών-μελών σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος περιορίστηκε από 24 σε 16.


    Οι συστάσεις αφορούν όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο, οι οποίες βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης. Οι συστάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τους ηγέτες της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τέλη του Ιουνίου και στη συνέχεια αναμένεται να ενσωματωθούν στους εθνικούς προϋπολογισμούς, που θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο.


    Οι συστάσεις αφορούν όλες τις πτυχές οικονομικής πολιτικής των κρατών και αποτελούν μέρος του προγράμματος «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο», σκοπός του οποίου είναι η παροχή συνδρομής προς τις εθνικές κυβερνήσεις προκειμένου να διατηρούν τα δημοσιονομικά τους στοιχεία και την πορεία της οικονομίας τους εντός του πλαισίου που έχει συμφωνηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.




    «Συνέβαλαν όλοι οι Ιταλοί»


    Στην έξοδο της χώρας από την επιτήρηση λόγω υπερβολικού ελλείμματος αναφέρθηκε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα «αποτέλεσμα στο οποίο συνέβαλαν όλοι οι Ιταλοί»........http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=60204&category_id=541
    29/5/13

    ReplyDelete
  4. Ολάντ: Δε θα μας υπαγορεύσουν οι Βρυξέλλες τι θα κάνουμε.....

    Μεταρρυθμίσεις από τη Γαλλία στο συνταξιοδοτικό ζήτα η Επιτροπή
    Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα υπαγορεύσει στη Γαλλία τι να κάνει, μετά το αίτημα των Βρυξελλών από το Παρίσι να ξεκινήσει τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος από φέτος.

    «Η Επιτροπή δεν θα μας υπαγορεύσει τι πρέπει να κάνουμε. Απλώς θα πρέπει να πει ότι η Γαλλία πρέπει να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της», δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ στο περιθώριο μιας επίσκεψής του στην πόλη Ροντέζ.

    «Όσον αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων του συνταξιοδοτικού συστήματος, είναι δικό μας θέμα και μόνο, εμείς θα πούμε ποιος είναι ο σωστός τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος αυτός», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, υιοθετώντας έναν ασυνήθιστα αυστηρό τόνο προς τις Βρυξέλλες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε σήμερα από τη Γαλλία μεταρρυθμίσεις, κυρίως του συνταξιοδοτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας, σε αντάλλαγμα για τη διετή προθεσμία που της χορηγήθηκε για τη μείωση του ελλείμματα της κάτω από το 3%.

    Ο Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε ότι έχει ήδη κάνει την πρόταση για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ότι θα πρέπει να γίνει με διαβούλευση, δικαιοσύνη και ευθύνη.

    «Η αλήθεια για το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ότι πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, με δικαιοσύνη, με υπευθυνότητα και τη βούληση να τελειώνουμε με τα ελλείμματα σημείωσε, ενώ οι συζητήσεις αυτές θα πρέπει να αρχίσουν τον Ιούνιο για μια μεταρρύθμιση που τα μέλη της κυβέρνησης θα ήθελαν να γίνει έως το τέλος του έτους» είπε.

    Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό είχε δηλώσει: «Αν σκέφτομαι τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεν είναι επειδή μας το ζήτησαν οι Βρυξέλλες, είναι επειδή γνωρίζουμε ότι υπάρχει ανάγκη να σώσουμε το σύστημά μας με τον καταμερισμό στην επιβολή εισφορών».

    Ο υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι συστάσεις που έγιναν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ενδυναμώνουν τις θέσεις της κυβέρνησης» στα θέματα της αγοράς εργασίας, της ανταγωνιστικότητας και του συνταξιοδοτικού συστήματος.
    http://www.newsbeast.gr/world/arthro/538288/olad-de-tha-mas-upagoreusoun-oi-vruxelles-ti-tha-kanoume/
    29/5/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pour Hollande, Bruxelles "n'a pas à nous dicter ce que nous avons à faire"......

      "La commission européenne n'a pas à dicter ce que nous avons à faire." François Hollande a répliqué sur un mode souverain, mercredi 29 mai, à l'issue d'une visite de l'usine Bosch d' Onet le Château (Aveyron), en périphérie de Rodez, alors que la Commission européenne a demandé à la France de mettre en œuvre davantage de réformes structurelles.

      "Nous nous avons à respecter les engagements euroépens par rapport à la réduction des déficits, a estimé le chef de l'Etat. En ce qui concerne les réformes structurelles, c'est à nous et à nous seuls de dire quel sera le bon chemin pour atteindre l'objectif."

      Pas question, pour le président, d'apparaître comme soumis au diktat de Bruxelles. "Sur les retraites, c'était une proposition que j'avais déjà présentée aux Français, a-t-il insisté. Nous avons 20 milliards de déficit des régimes de retraite à l'horizon 2020, donc de toute manière nous aurons à faire cette réforme. Nous la ferons dans la concertation, dans la justice, la responsabilité. Mais la commission européenne n'a pas à dicter ce que nous avons à faire , elle a simplement à dire que la France doit rétablir ses comptes publics, ce qui est la vérité. Sur les retraites, c'est une discussion qui s'engagera avec les partenaires sociaux", a répondu M. Hollande à la presse, après s'être adressé aux salariés de Bosch.

      PAS "DE SURPRISE"
      Auparavant le premier ministre Jean-Marc Ayrault avait confié qu'il n'y avait pas "de surprise" dans les recommandations, qui portent notamment sur six grands dossiers, parmi lesquels le déficit public, une nouvelle réforme des retraites et du marché du travail et la simplification de la fiscalité. "Si je pense à la réforme des retraites, ce n'est pas Bruxelles qui nous le demande, c'est parce que nous savons qu'il y a nécessité de sauver notre système par répartition", a-t-il notamment souligné. "La vérité sur les retraites, c'est qu'une discussion s'engagera avec les partenaires sociaux, avec justice, responsabilité et volonté pour en terminer avec les déficits",a renchéri M. Hollande. "Pour l'essentiel, ces recommandations confortent les chantiers du gouvernement", a tenu à souligner le ministre de l'économie, Pierre Moscovici.

      SIX MESURES DEMANDÉES PAR BRUXELLES........http://www.lemonde.fr/economie/article/2013/05/29/ayrault-nous-ferons-les-reformes-a-notre-maniere_3420368_3234.html
      29/5/13

      Delete
    2. Μπαρνιέ: Καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις
      Ο ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι οι Βρυξέλλες απηύθυναν "συστάσεις" προς τη Γαλλία και "όχι υποδείξεις" , αλλά προειδοποίησε ότι, εάν δεν γίνουν οι συνιστώμενες μεταρρυθμίσεις, αυτό θα έθετε τη Γαλλία υπό την επιρροή των Κινέζων ή των Αμερικανών........κλπ

      Πηγή: http://www.skai.gr/news/politics/article/233584/barnie-kalei-ti-galliki-kuvernisi-na-efarmosei-oikonomikes-metarruthmiseis-/#ixzz2Um9fW5AH

      Delete
  5. Έκπληξη και δυσφορία εκφράζει η Α.Παπαδοπούλου! Παράταση Κομισιόν ,σε 7 χώρες για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους....

    Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ, Σ&Δ), εκφράζει δημόσια την έκπληξη και τη δυσφορία της καθώς, στον απόηχο των άδικων και οδυνηρών αποφάσεων σε βάρος της Κύπρου και άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, η Κομισιόν εμφανίζεται ετεροχρονισμένα διαλλακτικότερη σήμερα, στο θέμα της δημοσιονομικής προσαρμογής προτείνοντας να δοθεί παράταση σε 7 χώρες για τον περιορισμό των δημοσιονομικών τους ελλειμμάτων. Πρόκειται για ένα ακόμη δείγμα της πολιτικής των δύο μέτρων και δύο σταθμών στην ΕΕ, αλλά και εμμέσως για παραδοχή για τον λανθασμένο και εγκληματικό τρόπο που ενήργησαν σε βάρος της Κύπρου, καταστρέφοντας το οικονομικό της μοντέλο μέσα σε μερικά 24ωρα.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στο Συμβούλιο της ΕΕ, διετή παράταση για τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Σλοβενίας και της Πολωνίας και ένα χρόνο παράταση για την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, αφήνοντας εκτός, τις χώρες των μνημονίων.

    Η Ευρωβουλευτής διερωτάται πως είναι δυνατόν η ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μόλις προ διμήνου συνυπόγραψε τις αποφάσεις του Eurogroup και εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της σε βάρος της Κύπρου, να δείχνει σήμερα κατανόηση και διαλλακτικότητα για τα οικονομικά προβλήματα των χωρών, αιτιολογώντας πως πιθανή κατάρρευση τους θα αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για την οικονομία. Διερωτάται γιατί δεν δόθηκε εύλογος χρόνος και στην Κύπρο να αντιμετωπίσει το έλλειμμα χρέους και κυρίως το θέμα της σμίκρυνσης του μεγέθους των κυπριακών τραπεζών, στη βάση ενός εναλλακτικού σεναρίου και όχι του βίαιου κουρέματος καταθέσεων.

    Η κα Παπαδοπούλου θεωρεί άκρως ανησυχητικό το γεγονός πως ακολουθείται μια πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών με τις αποφάσεις και τους χειρισμούς της Κομισιόν και απευθύνει έκκληση προς την Κυβέρνηση έστω και τώρα που οι Ευρωπαίοι -κι αυτός ακόμη ο κ. Σόϊμπλε- εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί, να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και παραστάσεις, ώστε να διασφαλίσει τα δικαιώματα της χώρας μας και την αρχή της ισοτιμίας στην ΕΕ, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της τρόικας ώστε να είναι λιγότερο απεχθείς για τον κυπριακό λαό.
    http://www.onlycy.com/338253-έκπληξη-και-δυσφορία-εκφράζει-η-α-παπα
    30/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin