Friday, May 24, 2013

Σπύρος Δανέλλης: «Στη θάλασσα θα βρούμε πολλές από τις λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε»

Ομιλία με θέμα τις δυνατότητες των θαλάσσιων και παράκτιων κλάδων για τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης έδωσε στο συνέδριο European Maritime Week του Πανεπιστημίου Πειραιά ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και εισηγητής της ευρωβουλής για τη "Γαλάζια Ανάπτυξη", Σπύρος Δανέλλης. Ο ευρωβουλευτής παρουσίασε τις κεντρικές πτυχές της έκθεσής του για τους θαλάσσιους και παράκτιους κλάδους, κάνοντας ειδική μνεία στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προκύπτουν για την Ελλάδα.
Στην τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής επεσήμανε πως "οι θαλάσσιοι κλάδοι αναμένεται να δημιουργήσουν 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. μέχρι το 2020. Ήδη σήμερα, σε κλάδους όπως είναι η ναυτιλία και η θαλάσσια ενέργεια η γαλάζια οικονομία του ευρωπαϊκού Βορά στερείται εργαζομένων με κατάλληλα προσόντα, επαγγελματικές δεξιότητες και εμπειρία.
Οι γνώσεις και οι δεξιότητες των ανθρώπων που δουλεύουν σε αυτούς τους κλάδους είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης. Για αυτόν τον λόγο είναι επιζήμιο για την Ελλάδα να χάνει τους καλύτερους νέους επιστήμονες, τους ερευνητές της θαλάσσιας βιοτεχνολογίας ή τους ναυπηγούς μηχανολόγους,  οι οποίοι αντί να προσθέτουν αξία στην Ελλάδα καταλήγουν στο Ρότερνταμ και στο Αμβούργο."

Αναφερόμενος στις λιμενικές υποδομές, ο Σπύρος Δανέλλης είπε πως "αναβάθμιση χρειάζονται ήδη οι λιμενικές υποδομές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλά μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, η αύξηση της δραστηριότητας του κλάδου της κρουαζιέρας καθιστά αναγκαία την επένδυση σε νέες εγκαταστάσεις και για αυτό απαιτείται η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων... και όλες αυτές οι αναβαθμίσεις θα έχουν κόστος. Η συμβολή λοιπόν του κοινοτικού προϋπολογισμού σε αναπτυξιακές επενδύσεις - ειδικά στα κοστοβόρα έργα στις μεταφορές και την ενέργεια - είναι εκ των ων ουκ άνευ."

Για το θαλάσσιο περιβάλλον, ο έλληνας ευρωβουλευτής πρόσθεσε πως "Οι ελληνικές θάλασσες περικλείουν τα νησιά μας και δίνουν ζωή στα παράκτια οικοσυστήματα που παρέχουν πολυάριθμα οφέλη στους κατοίκους των ακτών. Αλλά η επί χρόνια συσσώρευση των επιπτώσεων της υπερβολικής αστικοποίησης και τουριστικής ανάπτυξης έχει οδηγήσει σε απώλεια και υποβάθμιση φυσικών τοπίων και βιότοπων και σε αρκετές περιοχές εκτεταμένη μόλυνση των θαλασσών. Η ταυτόχρονη δράση για τη βελτίωση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η ενσωμάτωση νέων και αναπτυσσόμενων δραστηριοτήτων σε ένα πραγματικά αειφόρο πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να αποδειχθεί η μεγαλύτερη πρόκληση της γαλάζιας ανάπτυξης."
EurActiv.gr 
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin