Tuesday, May 28, 2013

Οι χρήσιμοι ηγέτες

Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Ο κ. Βενιζέλος, με τη ρητορική ευεξία που τον διακρίνει, όρισε με ακρίβεια την χρησιμότητα του κόμματός του. «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ, δεν στέκει η τρικομματική», όπερ έδει δείξαι. Λίγες ώρες πριν, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, είχε περιγράψει το γενικότερο πλαίσιο εντός του οποίου θα κρίνει η Ιστορία την χρησιμότητα του ΠΑΣΟΚ. Σε ελεύθερη μετάφραση, αν δεν με γέλασαν τα αυτιά μου, απεφάνθη πως η συνεκτική ύλη του κόμματος που έφερε τον σοσιαλισμό στην καθ’ ημάς Ανατολή ήταν «η σχέση οικονομίας και κράτους». Δεν ξέρω αν τον χειροκρότησαν οι ακροατές του. Θα όφειλαν, αν μη τι άλλο, να επιβραβεύσουν την ειλικρίνειά του. Εκών άκων πάντως, κι ας μην είναι ξαπλωμένος στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή, ο κ. Βενιζέλος ομολόγησε ότι, στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, το ζητούμενο (διακύβευμα ή «διακύδευμα» για τους πρακτικούς της πολιτικής), αυτό που η πολιτική τάξη οφείλει να αποδείξει είναι η χρησιμότητά της.


 Εξ ου και ο μεγάλος καυγάς για τον αντιρατσιστικό νόμο, τον ένα και μοναδικό, που θα ρίξει στα τάρταρα ρατσιστικά ρόπαλα και φουσκωτούς και θα δικαιώσει επιτέλους τα αισθήματα μιας κοινωνίας που «δεν είναι ρατσιστική» γιατί αντιμετώπιζε πάντα με κατανόηση τους Ινδιάνους του Αμαζονίου. Κατά τα άλλα, αν γίνει μια πρόχειρη στατιστική στα εκπαιδευτήρια της χώρας, πολύ φοβούμαι πως στο άκουσμα του ονόματος «Πλούταρχος», η απάντηση των γόνων της αρχαίας Ελλάδας θα είναι «α, ο τραγουδιστής».

Νομικός δεν είμαι, πλην όμως επειδή το ζήτημα έχει αναγορευθεί σε μείζον ιδεολογικό και πολιτικό, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω πεισθεί για την αποτελεσματικότητά του. Αντιθέτως, έχω πεισθεί ότι πρόκειται για ακόμη μια απόπειρα υπεκφυγής, μιαν απ’ αυτές που επινοούν οι εμπειρικές μαίες της πολιτικής μας για να αποδείξουν την χρησιμότητά τους και να αποποιηθούν τις ενδεχόμενες ευθύνες τους.

Οι ευθύνες της πολιτικής τάξης είναι μάλλον ξεκάθαρες: το μόρφωμα της Χρυσής Αυγής ευδοκίμησε στην έρημο της πολιτικής, στην αδυναμία των διαχειριστών να δημιουργήσουν οράματα για την ελληνική κοινωνία – αυτό ισχύει σε ένα μεγάλο βαθμό και για την ευρωπαϊκή. Αδυνατώντας λοιπόν να δημιουργήσουν όραμα, κάνουν αυτό που ξέρουν. Φτιάχνουν έναν νόμο. Κι αφού τον φτιάξουν, κι όσο το μόρφωμα θα γιγαντώνεται, αυτοί θα λένε πως έκαναν ό,τι έπρεπε να κάνουν, αλλά τι να κάνουμε, το τέρας αυτονομήθηκε. Τα ίδια είχε πάθει και ο δρ Φρανκενστάιν ως γνωστόν. Και για να μην παρεξηγηθώ: η ίδια λογική ισχύει και για την Ν.Δ., η οποία ισχυρίζεται ότι αρκεί να εφαρμοστεί ο ήδη υπάρχων νόμος για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο.

Ζούμε στην χώρα όπου οι περισσότεροι θεωρούν πως το πρόβλημα της ανεργίας, φέρ’ ειπείν, μπορεί να το λύσει το υπουργείο Εργασίας, ότι το υπουργείο Ανάπτυξης θα φέρει την ανάπτυξη. Το δε υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να πείσει για την χρησιμότητά του, υποχρεώνει τους φορολογούμενους, για να συμπληρώσουν την δήλωσή τους, να περνάνε Πανελλήνιες. Κι όπως κάποτε είχε πει ο Χατζιδάκις -όχι ο υπουργός, ο κανονικός-, απόδειξη ότι δεν υπάρχει πολιτισμός είναι ότι υπάρχει υπουργείο Πολιτισμού.

Η αλήθεια είναι ότι η μόνη που δεν χρειάζεται να αποδείξει την χρησιμότητά της είναι η Αριστερά. Το οντολογικό της πρόβλημα το έχει λύσει προ πολλού. Μας χρειάζεται γιατί αποδεικνύει καθημερινά την χρησιμότητα των πολιτικών της αντιπάλων. Σε γενικές γραμμές πάντως, πάμε καλά. Ο τόπος είναι γεμάτος από ηγέτες έτοιμους να αποδείξουν την χρησιμότητά τους. 
  • Πόσα νεογέννητα λοιπά κόμματα μετρήσατε τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες; Γύρω στα πέντε, και να σκεφθείτε ότι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει το δικό της η Ιωάννα της Λωρραίνης του ελληνικού σοσιαλισμού, η κ. Διαμαντοπούλου.
www.kathimerini.gr
 28/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin