Thursday, May 23, 2013

Θα ξυπνήσουμε ή ο ύπνος μας αρέσει;

Λαζαρίδης Ευάγγελος Ι. (Υφηγητής Πολιτικής Οικονομίας )
Οι Κοινωνίες έχουν αρχές, πιστεύουν σε αξίες, αρκούνται στη συνέπεια των Αρχών, λειτουργούν με τη κοινή λογική. Η υπερβολή έχει όρια, τα όρια της είναι μετρήσιμα, η υπέρβαση τους αποτελεί πρόκληση των κοινωνιών/κάποτε τιμωρείται αργά ή γρήγορα και το βέβαιο είναι  τιμωρείτε αυστηρά.
 Διάβασα στις 06/05.- Το ΒΗΜΑ την ανακοίνωση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο γνωστοποιούσε την  αναΚΕΑΦΑΛΑΙΟποίηση στις τέσσερες συστημικές τράπεζες! Πήραν οι τέσσερες μαζί σύνολο ευρώ 27.501 δισεκατομμύρια ευρώ, για την πολλοστή επανάληψη αναΚΕΦΑΛΑΙΟποίησης, κατά τράπεζα τα ποσά κατανεμήθηκαν: Alpha Τράπεζα.-4.571 δισ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα Ελλάδος.- 9.576 δισ. ευρώ, Euro/bank.- 5.839 δισ. ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς.-7.335 δισ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα, από το 2010, έχουν πάρει οι Τράπεζες κοντά τα 250 δισεκατομμύρια, ευρώ για τη συνεχή/διηνεκές  ανακεφαλαιοποίηση τους, ώστε να τρέξει χρήμα/ρευστό ζεστό στην αγορά. Ανακεφαλαιοποιούνται  γιατί είχαν τάχα....ζημίες από το κούρεμα των ομολόγων, όχι της δημιουργικής λογιστικής για τη μείωση των λογιστικών τους ζημιών, με υπαιτιότητα των διοικήσεων τους!  
Το μπορεί η Κυβέρνηση, χάρης στην ευγενή χορηγία του «Φιλόπτωχου Ταμείου Συνταξιούχων, Μισθωτών, Σπιτιών» και του Λογαριασμού «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.- Η Μητέρα Τερέζα», το οποίο ελέγχει.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα «παίρνει» από το «Φιλόπτωχο Ταμείο Συνταξιούχων, Μισθωτών, Σπιτιών» μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και δανεισμού, με την εγγύηση του ελληνικού κράτους.
Όποιος ζητήσει τα «παίρνει», αρκεί ένα «ναι» του  φίλου/τραπεζών κ Γιάννη Στουρνάρα, αντικατέστησε τον αλήστου μνήμης δήμευσης της ακίνητης περιουσίας  κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών στη Κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ρύθμιζε τις «εκρήξεις φτώχειας/μιζέριας» των τραπεζών σε μια νύχτα, με ταχύτητα φωτός(Pronton/Bank).
Επειδή δεν έφταναν τα κουρέματα των μισθών και συντάξεων, πρόσθεσε o κ. Βενιζέλος...«ως ελαχίστη συμβολή στην προσπάθεια να σωθεί η πατρίδα ...» το  φόρο στα ακίνητα –δήμευση της ιδιοκτησίας-προσωρινώς τα προσωρινά, για να μετατραπεί σε μόνιμο φόρο ακίνητης περιουσίας με...χάπι τη γαλαντόμο δωρεά έκπτωσης 15% (sic!)του νέου φόρου ακινήτων. Προφανώς  θα τον πάρει, το νέο φόρο της έκπτωσης του 15%, από άλλο περιουσιακό στοιχείο και μάλλον τα τέλη κυκλοφορίας.
Μα για το όνομα του Θεού, που το πάτε Κύριοι διαχειριστές της κρατικής εξουσίας. Έχετε καταλάβει τι κάνατε;
Να σας φρεσκάρω τη μνήμη: Η σύνταξη των 1.500 ευρώ/μήνα μειώθηκε στο 1.190 ευρώ/μήνα. Κόπηκαν τα δώρα Χριστουγέννων  1.500, το δώρο Πάσχα 750 ευρώ, το δώρο διακοπών 750 ευρώ σύνολο 3.000. Από επιστροφή φόρου τον οποίο είχε ή πλήρωνε φόρο +/- 200 ευρώ ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, τώρα πληρώνει φόρο εισοδήματος 1.851,62, συν ειδική εισφορά αλληλεγγύης(sic!)406,77, οι περισσότεροι συνταξιούχοι με ένα σπίτι πληρώνουν φόρο 1.200 + ευρώ. Αφαιρέθηκαν τα ποσά αυτά κατά μήνα και έτος, πλέον έχουν αυξηθεί οι τιμές βασικών προϊόντων κατά 23%, επιβαρύνθηκαν τα φάρμακα των χρονίως πασχόντων κατά 35%.
Κύριοι της Κυβέρνησης, φίλοι των τραπεζιτών κάντε τα «σούμα» και μετά κοιτάξτε τον καθρέπτη.  
Ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, ο φόρος στο σπίτι του νοικοκύρη, θα χρηματοδοτήσουν την κεφαλαιακή συγκρότηση των τραπεζών, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είμαστε στάλα σοβαροί;
Οι τράπεζες/τραπεζίτες εις το ορθόν, μέσα στη κρίση, κάθε λίγο και λιγάκι αγοράζουν και πωλούν τράπεζες και ο συνταξιούχος, ο μισθωτός, ο εργάτης  δεν έχουν δύο ευρώ, για το εισιτήριο του λεωφορείου, του ηλεκτρικού,..... για να σωθούν οι τράπεζες, να πέσει ρευστό στην αγορά -τρία χρόνια μόνο κλίνουν μαγαζιά-, είναι οικονομική πολιτική ή αλητεία της πολιτικής!
Η  Τράπεζα Πειραιώς, με ολοσέλιδες καταχωρήσεις στον τύπο, διαφημίζεται: «....Η νέα ισχυρή τραπεζική πραγματικότητα έχει όνομα, τράπεζα Πειραιώς. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στην Τράπεζα Πειραιώς δημιουργούμε το νέο ισχυρό τραπεζικό πυλώνα. Ενώσαμε δυνάμεις, με στόχο την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος(....αν περάσει κανείς από τη Συγγρού και δει το καλλιμάρμαρο κτίριο της ΕΤΒΑ, θα το δει στην πράξη...πως θα αναδιαρθρωθεί το τραπεζικό σύστημα...).Εξασφαλίσαμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών για την κάλυψη του 10% (sic!) της απαιτούμενης ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου....Έχουμε τη γνώση και το σχέδιο που οδηγεί στο μέλλον ...!!!»  και... παρά ταύτα η Μητέρα Τερέζα/ΤΧΣ, έδωσε σ’ αυτήν την τράπεζα, που τα έχει όλα...7.335 δισ. ευρώ για την αναΚΕΦΑΛΑΙΟποίηση και 550 εκατομμύρια ευρώ...να αγοράσει τις δραστηριότητες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα...400 καταστήματα και 24.000 υπαλλήλους στις ίδιες γειτονιές, όπου έχει τα δικά της καταστήματα και αυτό ... για να διαφημίζει, έχουμε 1.600 καταστήματα, ε ...και...!
------
Για να ξέρουμε γιατί μιλάμε «στην πτωχή Ελλάδα,  στην οποία «λεφτά δεν υπάρχουν για τους πτωχεύσαντες Έλληνες»: η μισθοδοσία των  οκτώ νέων μελών (δύο ξένοι) τους οποίους διόρισε η Κυβέρνηση στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κοστίζει ετησίως 785.000 ευρώ ή δραχμές 267.480.750!
Τα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ είναι: η Κυρία Αναστασία Σακελλαρίου διευθύνουσα σύμβουλός αμοιβή 215.000 ευρώ το χρόνο ή 17.900 ευρώ το μήνα ή 73.193.100 δραχμές το χρόνο ή 6.099.425 δραχμές το μήνα. Ο αναπληρωτής διευθύνον σύμβουλος κ. Μάριος Κολλιόπουλος 185.000 ευρώ ή δραχμές 63.038.750 χρόνο, το μέλος κ. Γιώργος Γαλιάτης 165.000 ευρώ ή δραχμές 56.223.750 το χρόνο. Αυτά τα ολίγα.

Η Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επέστρεψε στην Ελλάδα το 2009 από την Βρετανία, εργάστηκε στον Όμιλο Τράπεζας Πειραιώς ως ειδική σύμβουλος διοίκησης και πριν από ένα χρόνο ανέλαβε σύμβουλος του τότε αντιπρόεδρου και μετά προέδρου του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου κ. Χάρη Σιγανού και...και ... και ....εγώ ο ηλίθιος, ύστερα από 42 χρόνια δουλειάς, πολυετής σπουδές σκέπτομαι τα δύο ευρώ για να πάρω τον ηλεκτρικό ή λεωφορείο, καλά  να πάθω
αυτά δι΄ υμάς και ημάς, φίλοι αγαπημένοι.
.tovima.gr 
23/5/13
---
-
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin