Thursday, May 9, 2013

Τι ζητούν οι Κινέζοι από A. Σαμαρά και εφοπλιστές

Του Ηλία Γ. Μπέλλου (www.capital.gr)

Λιμάνια, ναυπηγεία, ναυτική εκπαίδευση και ειδικές οικονομικές ζώνες είναι τα βασικά θέματα που βάζει στην ατζέντα των επαφών Ελλάδας - Κίνας το Πεκίνο όσον αφορά τα θέματα που άπτονται της ναυτιλίας και μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα βήματα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού εκεί την επόμενη εβδομάδα. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικότερος λόγος που τον Αντώνη Σαμαρά συνοδεύει και ο υπουργός Nαυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης.

Στο ζήτημα των λιμανιών υπάρχει η δεδηλωμένη θέληση της Cosco να αυξήσει την παρουσία της στον Πειραιά αποκτώντας ένα ακόμα σταθμό εμπορευματοκιβωτίων και ενδεχομένως και ολόκληρο το λιμάνι.
Δηλαδή και το car terminal, τον προβλήτα κρουαζιερόπλοιων και τις άλλες λειτουργίες του ΟΛΠ. Με την απόφαση για το μοντέλο αξιοποίησης του ΟΛΠ να τείνει, σύμφωνα με τις περισσότερες πληροφορίες, προς την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, ορισμένες πηγές θέλουν το ταξίδι του πρωθυπουργού να είναι καθοριστικό για την προσφορά της Cosco.

Υπάρχει δε, όπως φαίνεται, η κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών ότι μια τέτοια συνεργασία εφόσον η Cosco αναδειχθεί νικήτρια του σχετικού διαγωνισμού όταν αυτός προκηρυχθεί να περιλάβει και την δέσμευση για έργο για την ναυπηγοεπισκευή. Οι σχετικές πληροφορίες μιλούν για συμφωνία που μπορεί να περιλάβει την δέσμευση των Κινέζων να στέλνουν τουλάχιστον 10 ποντοπόρα πλοία το χρόνο στην ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του ΟΛΠ.

Όμως το Πεκίνο επιθυμεί να επεκτείνει την επιρροή του και εκτός λιμανιού. Ορισμένες κινεζικές εταιρείες αναζητούν ήδη ακίνητα στην ευρύτερη περιοχή του Ικονίου και του Θριάσιου προκειμένου να εγκαταστήσουν εκεί γραμμές συναρμολόγησης προκατασκευασμένων (knock down kits) προϊόντων ώστε με τον τρόπο αυτό να επιτύχουν ονομασία ευρωπαϊκής συναρμολόγησης και ευνοϊκότερους όρους διακίνησης εντός των ευρωπαϊκών αγορών. Και εδώ υπεισέρχεται το ζήτημα των ειδικών οικονομικών ζωνών η θέσπιση των οποίων είχε συζητηθεί και με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Στην ναυτική εκπαίδευση έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας καθώς οι Κινέζοι θέλουν διακαώς να αποκτήσουν τεχνογνωσία ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω τις δυνατότητές τους στις θαλάσσιες μεταφορές όντας εξαγωγική υπερδύναμη και παράλληλα έχοντας μεγάλη εξάρτηση από εισαγόμενες πρώτες ύλες.

Το τελευταίο αλλά ίσως σημαντικότερο θέμα στην ατζέντα των δυο πλευρών είναι οι ναυπηγήσεις πλοίων στην Κίνα για λογαριασμό Ελλήνων εφοπλιστών. Ήδη εδώ και δύο περίπου έτη κινεζικές τράπεζες παρέχουν χρηματοδοτήσεις σε εκείνους τους επιχειρηματίες που διαθέτουν το εκτόπισμα και την επιρροή να εξασφαλίσουν δουλειά για τα ποντοπόρα τους και άρα έσοδα που θα εξυπηρετήσουν τις χρηματοδοτήσεις.

Οι χρηματοδοτήσεις αυτές έχουν ήδη υπερβεί μακράν το 1,5 δισ. δολ και στόχος είναι τα 5 δισ. ποσό που είχε προσδιορίσει ο Κινέζος πρόεδρος κατά την επίσκεψη του εδώ προ διετίας. Το Πεκίνο επιδοτεί με αυτόν τον τρόπο τα ναυπηγεία του σε μια περίοδο που παγκοσμίως ο ανταγωνισμός έχει οδηγήσει τα λειτουργικά τους αποτελέσματα στο κόκκινο αλλά όμως η επιβίωσή τους σημαίνει διατήρηση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Πρόκειται ουσιαστικά για ελληνικές επενδύσεις στην Κίνα πλην όμως σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του πρωθυπουργού.-
 .capital.gr
9/5/13 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Ελαιόλαδο, κρασί, γούνες και μάρμαρο από την Ελλάδα θέλουν οι Κινέζοι....Τι είπε ο Κινέζος πρεσβευτής....

    Με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, όπως και άλλους αξιωματούχους της χώρας, θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Πεκίνο, από τις 15 έως τις 19 Μαΐου.

    Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη αυτή, υπογράμμισε, ενημερώνοντας σήμερα τους δημοσιογράφους, ο Κινέζος πρεσβευτής στην Αθήνα, Du Qiwen.

    Ο Κινέζος διπλωμάτης τόνισε ότι είναι μια από τις πρώτες επισκέψεις δυτικού ηγέτη στο Πεκίνο, μετά την ανάληψη, τον περασμένο Μάρτιο, των καθηκόντων της νέας κινεζικής ηγεσίας.

    Το γεγονός αυτό, όπως είπε, αντανακλά ακριβώς αυτή τη μεγάλη σημασία, αλλά και το αίσθημα φιλίας μεταξύ του κινεζικού λαού και του ελληνικού, που στηρίζεται στην κατανόηση και την αλληλεγγύη.

    Ο Κινέζος πρεσβευτής εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψη Σαμαρά να δώσει «φρέσκια» ώθηση στις διμερείς σχέσεις και προανήγγειλε την υπογραφή σειράς συμφωνιών, ιδίως στους τομείς οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας. Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύσει στην Κίνα μεγάλη ομάδα επιχειρηματιών, που θα έχουν συνομιλίες με αντίστοιχους Κινέζους επιχειρηματίες.

    Παρά την κρίση, ο όγκος του διμερούς εμπορίου παραμένει πάνω από τα τέσσερα δισ. δολάρια, υπογράμμισε ο Du Qiwen, που αναφέρθηκε στις ευνοϊκές προοπτικές για την εξαγωγή ελληνικού ελαιόλαδου, κρασιού, γουναρικών Καστοριάς, μαρμάρου και προϊόντων του.

    Κάλεσε, εξάλλου, τους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειές τους στην τεράστια και αναπτυσσόμενη αγορά Κινέζων τουριστών (που ξεπέρασαν ήδη τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς σε συνολικό όγκο καταναλωτικής δαπάνης) και τόνισε τη σημασία της επένδυσης της COSCO.

    Αναφερόμενος στην τελευταία, έκανε λόγο για «αρμονία» και «win-win» (αμοιβαίο όφελος) στη φιλοσοφία των Κινέζων επενδυτών, ενώ τόνισε το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της εταιρείας (συνδρομή στα συσσίτια και τη θέρμανση τοπικών σχολείων).

    O Κινέζος πρεσβευτής αναφέρθηκε και στη μεγάλη σημασία της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard, ενώ γίνονται, όπως είπε, διαπραγματεύσεις με τρεις ακόμα πολυεθνικές για συμφωνίες τέτοιου τύπου, «χάρη στις οποίες, ο Πειραιάς θα ξανακερδίσει το ρόλο του ως κύριο διαμετακομιστικό κέντρο στη Μεσόγειο».

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=277370
    9/5/13

    ReplyDelete
  2. Ελληνική απόβαση στην Κίνα ....

    Ο Πρωθυπουργός είναι ο δεύτερος ηγέτης δυτικής χώρας μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ που θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κεκιάνγκ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

    Σκοπός του Αντώνη Σαμαρά είναι να ενισχύσει περαιτέρω την πολιτική σχέση της Ελλάδας με τη Κίνα, τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παράλληλα με την προσέλκυση κινεζικών κεφαλαίων στη χώρα μας και την ώθηση στις επιχειρηματικές και εμπορικές συναλλαγές.

    Χαρακτηριστικό της σημασίας του ταξιδιού είναι το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδήλωσαν Έλληνες επιχειρηματίες να πλαισιώσουν την επίσημη αποστολή. Περισσότεροι από 200 επιχειρηματίες σε πολλούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας δήλωσαν συμμετοχή για περίπου 60 θέσεις.

    Οι διακρατικές αλλά και επιχειρηματικές συμφωνίες που θα υπογραφούν, πέρα από το οικονομικό όφελος, έχουν και ευρύτερη σημασία, καθώς συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Θα συμβάλλουν στη διατήρηση του καλού κλίματος που ήδη έχει διαμορφωθεί διεθνώς από τις δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ και τις θετικές εκθέσεις διεθνών φορέων για τις δυνατότητες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

    Στο επίκεντρο της προσέγγισης είναι η περαιτέρω αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά ως βασικής πύλης εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη. Παράλληλα οι Κινέζοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια της χώρας. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε επανάληψη του επιτυχημένου παραδείγματος της COSCO και της συμφωνίας με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τη Hewlett Packard και με άλλες πολυεθνικές εταιρίες. Οι Κινέζοι ενδιαφέρονται και για την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων όπως ελαιόλαδο, κρασί, γουναρικά Καστοριάς και μάρμαρα. Ιδιαίτερος τομέας είναι ο τουρισμός.

    Για τους Κινέζους η Ελλάδα είναι ο πρώτος τους προορισμός στην Ευρώπη και εκτιμάται ότι ο αριθμός των τουριστών μπορεί να αυξηθεί καθώς μάλιστα αυξάνεται και η μεσαία τάξη της χώρας λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης.

    Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας είναι σε καλό επίπεδο και έχουν βελτιωθεί μετά την πρώτη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Πεκίνο, ενώ τη χώρα επισκέφθηκε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Από την άλλη πλευρά, την τελευταία πενταετία δύο φορές πρωθυπουργός της Κίνας επισκέφθηκε την Αθήνα.

    Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού .......http://www.enikos.gr/politics/143809,Ellhnikh_apovash_sthn_Kina.html
    12/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin