Tuesday, May 7, 2013

Το Πάσχα της ελπίδας

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΠΥΡΑΚΗ
Η αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας συνέπεσε με την ανακοίνωση της πρωτιάς για την ανεργία. Το 27,2% μεταφράζεται σε πολλούς, πάρα πολλούς ανέργους. Ανεργους νέους που δεν μπορούν να μπουν καν στην αγορά εργασίας. Ανεργους μεσήλικες που στήριξαν τη ζωή τους στη δουλειά τους και την έχασαν. Μαζί με τη δουλειά χάνουν τώρα σταδιακά αλλά γρήγορα και την αξιοπρέπειά τους. Και η επιστροφή τους στη δουλειά δείχνει αβέβαιη. Χάνουν τη μάχη με τη δουλειά, με το χρόνο, με τη ζωή. Ανεργους επιστήμονες που φεύγουν να βρουν την τύχη τους σε κοινωνίες περισσότερο απαιτητικές, δίνοντας εκεί ό,τι πήραν στα τόσα χρόνια που μάθαιναν γράμματα κυρίως στην Ελλάδα.


Ολοι αυτοί και ο καθένας χωριστά είναι τα πρόσωπα που οφείλουμε να ξαναβάλουμε στη δουλειά και στη ζωή. Πρωτίστως το οφείλουν οι κυβερνώντες, όχι μόνο δημιουργώντας θέσεις εργασίας στο Δημόσιο για εκείνους που αξίζουν, αλλά και ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, για να μπορέσει ο καθένας, από το μαγαζάτορα μέχρι την πολυεθνική, να προσλάβει ανθρώπους με διαφορετική ηλικία, ξεχωριστή εμπειρία και ειδικά προσόντα. Οι προβλέψεις είναι κόντρα σε κάθε θετική σκέψη. Οι αριθμοί λένε ότι, για να πέσει η ανεργία στην Ελλάδα στο 10%, πρέπει να φτάσουμε στο 2025 και μέχρι τότε οι άνεργοι θα έχουν χάσει οριστικά το παιχνίδι. Ομως, οι αριθμοί έλεγαν επίσης ότι η Ελλάδα θα πτωχεύσει αλλά είναι ακόμη εδώ με θυσίες των πολιτών της και δείχνει ότι μπορεί να βγει σε λίγο καιρό από το τούνελ της καταστροφής.

Οι αριθμοί έλεγαν ακόμη ότι η χώρα έχει πληθώρα επιστημονικών ειδικοτήτων, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να τους απορροφήσει, αλλά οι δικοί μας φοιτητές της Νομικής πέρασαν το Κέμπριτζ και την Οξφόρδη. Αυτό το Πάσχα μπορεί να είναι η αρχή για την αντιστροφή της εικόνας των αριθμών. Η ανεργία έχει σταματήσει να αυξάνεται και για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις στη μισθωτή εργασία ήταν περισσότερες από τις απολύσεις. Οι αριθμοί μπορεί και τώρα να διαψευστούν, εάν έχουμε ένα καλό καλοκαίρι στον τουρισμό, εάν πειστούν -όπως δείχνουν όλοι- ότι οι Ελληνες άξιζαν την ευκαιρία και κάνουν θαύματα. Το λέει, άλλωστε, και η ορθόδοξη παράδοσή τους. Κανένας λαός δεν ελπίζει τόσο, κάθε φορά που έρχεται το Πάσχα.
.agelioforos.gr
7/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin