Thursday, May 30, 2013

ΥΠΕΞ: Δηλώσεις μετά τη συνάντηση ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλου και Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ Ρ. Μάλκι

Πέμπτη, 30 Μάιος 2013
Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είμαι περισσότερο από ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ με τον φίλο και ομόλογό μου Δρ. Μάλκι. Οι ισχυροί δεσμοί φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών είναι γνωστοί και παραμένουν αδιασάλευτοι. Η Ελλάδα υπήρξε ένας αξιόπιστος φίλος του παλαιστινιακού λαού, λόγω και έργω. Η εκπλήρωση της δίκαιης και θεμιτής επιδίωξης του παλαιστινιακού λαού να δημιουργήσει μια πατρίδα εξακολουθεί να αποτελεί επιτακτική ανάγκη και ηθική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας, που οφείλει να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Η αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας στην κατεύθυνση της επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών είναι γνωστή.
Η Ελλάδα εκτιμά ιδιαιτέρως την πρωτοβουλία Kerry για οικοδόμηση εμπιστοσύνης και παροχή νέας ώθησης στην ειρηνευτική διαδικασία και είναι αυτονόητο ότι είναι έτοιμη να προσφέρει τις υπηρεσίες της, και να διευκολύνει την ειρηνευτική διαδικασία με οποιοδήποτε τρόπο. Πρέπει να πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να καταστεί εφικτή η λύση των δύο κρατών. Είναι η μόνη λύση που ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα αμφότερων των λαών: Το δικαίωμα του Ισραήλ για ασφάλεια και το δικαίωμα των Παλαιστινίων για ίδρυση κράτους.

Από πρακτικής απόψεως, πρέπει να υπάρξει άμεσο «πάγωμα» κάθε εποικιστικής δραστηριότητας που αποτελεί ορατή απειλή στη λύση των δύο κρατών. Η παλαιστινιακή οικονομία πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργήσει ελεύθερα χωρίς περιορισμούς όσον αφορά στην πρόσβαση και τη διακίνηση και να ενσωματωθεί στο διεθνές σύστημα. Υποστηρίζουμε επίσης την πρωτοβουλία του Προέδρου Αμπάς για εθνική συμφιλίωση και οικοδόμηση θεσμών.

Η ΕΕ έχει ήδη αναπτύξει μία σειρά πρωτοβουλιών, προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης θεσμών στην Παλαιστίνη. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014, η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την προώθηση της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ρ. ΜΑΛΚΙ: Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα εδώ στην Παλαιστίνη το φίλο μου Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος εκπροσωπεί μια φιλική χώρα, μια χώρα με την οποία, όπως όλοι γνωρίζουν, διατηρούμε ιστορικά φιλικές σχέσεις. Είμαι υπερήφανος για αυτή τη φιλία και θα ήθελα να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου στην Ελλάδα για την απόφασή της να ψηφίσει υπέρ της αναβάθμισης της Παλαιστινιακής Αρχής σε κράτος μη-μέλος των ΗΕ στις 29 Νοεμβρίου 2012.

Είχαμε μια ειλικρινή και φιλική συνομιλία κατά την οποία τονίσαμε την αμοιβαία επιθυμία μας για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων και διερευνήσαμε τρόπους υλοποίησής της, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν στο μέλλον. Συζητήσαμε τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην Παλαιστίνη, το θέμα της εποικιστικής δραστηριότητας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Υποστηρίζουμε πλήρως την πρωτοβουλία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών John Kerry, έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχει και εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε θετικά αποτελέσματα. Για μια ακόμα φορά θα επαναλάβω ότι είμαι υπερήφανος για τη φιλία μας και εξαιρετικά ευτυχής για τη συνάντησή μας.

30/5/13 
--------------
ΥΠΕΞ Δ. Αβραμόπουλος και Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ρ. Μάλκι 30/5/13 (wafaimages.ps)
 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin