Saturday, May 18, 2013

Σταύρος Λυγερός: Η τουρκική οικονομία έχει χαρακτηριστικά φούσκας

                  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ‘Χ’ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΟΣ

Το καρκίνωμα του κουρδικού υφίσταται οι αντάρτες αποσύρονται στο Βόρειο Ιράκ αλλά δεν αφοπλίζονται, το δόγμα Νταβούτογλου, οι στρατηγικές κινήσεις Ερντογάν και πολιτικού ισλάμ σηματοδοτούν τις εξελίξεις στην γείτονα χώρα και τις πολιτικές της που ανιχνεύονται διεξοδικά και μας ενδιαφέρουν

Συνέντευξη Δήμος Μπακιρτζάκης

Η Τουρκία του 2000 δεν έχει καμιά σχέση με την Τουρκία του σήμερα «… Δεν έχουμε μόνο την περίπτωση ενός ηγέτη αλλά ενός κινήματος του πολιτικού ισλάμ που μετά το τέλος του Ερμπακάν όταν δημιουργείται η απόσχιση και δημιουργείται το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υπό τον Ερντογάν  το κίνημά του Ερντογάν αποκτά μια ανάλογη διαδοχή».
Μας μιλά αποκλειστικά στο «Χ»  και μετά την κρίση που πέρασε και η Τουρκία, κάτι ανάλογο με αυτό που περνάμε σήμερα εμείς ο Σταύρος Λυγερός, ο γνωστός μαχητικός δημοσιογράφος και διπλωματικός αναλυτής με έγκυρη άποψη. Μας θυμίζει ότι το κόμμα του Ερντογάν  έριξε στον σκουπιδοτενεκέ τρία κόμματα της κ. Τσιλέρ του κ. Γιλμάζ και του κ. Ετσεβίτ. Επεβίωσε  στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση το ακραιφνώς κεμαλικό κόμμα και βγήκε το κόμμα του πολιτικού ισλάμ που επιβλήθηκε στους Κεμαλιστές που ήταν  οργανωμένοι στο κράτος, τους θεσμούς και την δικαιοσύνη.. Ήθελαν να αποσπάσουν ένα κομμάτι 



Το πρώτο μέρος του βιβλίου είναι ένα πολιτικό θρίλερ αν το παρακολουθήσει κανείς  βλέπει όλο συνομωσίες ίντριγκες δολοφονίες κλπ. Στο δεύτερο μέρος αναλύεται το δόγμα Νταβούτογλου ο τρόπος αντιμετώπισης της Αραβικής άνοιξης, το ζήτημα της διψασμένης με ενέργεια Τουρκίας σε σχέση με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Μεσόγειο, το κουρδικό όπου βλέπουμε να υφίσταται όπου οι αντάρτες αποσύρονται στο Βόρειο Ιράκ αλλά δεν αφοπλίζονται. Ο  συνομιλητής μας με το νέο βιβλίο του  οδηγεί τον αναγνώστη στους μαιάνδρους του ακήρυχτου πολέμου νεοοθωμανών-κεμαλιστών που είχε τα πάντα: εκλογικές μάχες, πολιτικές ίντριγκες, δημοψηφίσματα, διαπλοκή του "βαθέος κράτους" με το οργανωμένο έγκλημα, συνωμοσίες, προβοκάτσιες, δολοφονίες, απόπειρες πραξικοπήματος, αμερικανικό "δάχτυλο", αντικρουόμενες δικαστικές διώξεις, θρησκευτικές αδελφότητες, βαρώνους του χρήματος και σκληρές συγκρούσεις για τον έλεγχο ΜΜΕ.

Ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος διασυνδέεται με τον 30ετή πραγματικό πόλεμο εναντίον των Κούρδων ανταρτών. 


Ο αγώνας του ΡΚΚ διαχώρισε αμετάκλητα την κουρδική ταυτότητα από την τουρκική. Όταν το 1999 συνελήφθη ο Οτσαλάν, οι Τούρκοι πίστεψαν ότι είχαν νικήσει. Σήμερα, ο Ερντογάν διαπραγματεύεται μαζί του «πολιτική λύση» που δεν έρχεται.

Ο Σταύρος Λυγερός φωτίζει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις οποίες έχει τροφοδοτήσει και η ανακάλυψη ενεργειακών πηγών: το αυτοκρατορικό σύνδρομο της διψασμένης για ενέργεια Τουρκίας, την "Αραβική Άνοιξη", την ισραηλινή πολιτική, τη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποικία χρέους και το επικείμενο ξανασερβίρισμα του σχεδίου Ανάν. Υπ’ αυτό το πρίσμα αναλύει το ζήτημα της ΑΟΖ και το πλέγμα των ελληνοτουρκικών, ανασκευάζοντας κυρίαρχους μύθους όπως θα πει διεξοδικά σε μια συνέντευξη ποταμό που μεταδόθηκε από το ράδιο Χρόνος 87,5fm. 



Ο ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ



Ο εξωτερικός περίγυρος της Τουρκίας απασχολεί τους συγγραφείς  του βιβλίου, οι οικονομικές συνθήκες μετά τον Ερντογάν γιατί όπως θα πει ο συνομιλητής μας δεν είναι ποιο πρόσωπο θα τον διαδεχθεί αλλά ποια θα είναι η Τουρκία του αύριο. Κι αυτό εξαρτάται από τους τέσσερις  παράγοντες θα λέγαμε ότι η Τουρκία βαδίζει με πολλές φιλοδοξίες αλλά και αβεβαιότητα σ΄ένα αύριο που είναι σπαρμένο με  ευκαιρίες αλλά και με πολλές παγίδες ή και κινδύνους…. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε μια πρωτογενή  και τεκμηριωμένη εικόνα της Τουρκίας, μια ακτινογραφία του τι συμβαίνει εκεί λέει ο δημοσιογράφος που παρακολουθεί μέσα από το διπλωματικό ρεπορτάζ στην Καθημερινή την τρέχουσα πολιτική σκηνή των Βαλκανίων της Μέσης Ανατολής του κυπριακού και των ελληνοτουρκικών.

Η επισήμανση Μητσοτάκη να κλείσουμε τα θέματα συγκρούσεων με την Τουρκία όσο υπάρχει ο Ερντογάν δεν είναι σε απόλυτη λογική αφού κι εδώ ο κ. Λυγερός με την οξυδερκή διπλωματική και μαθηματική του ματιά λόγω και των σπουδών του, θα πει ότι κυριάρχησαν δύο μύθοι στην ελληνική εξωτερική πολιτική.  
  • Ο ένας ότι θα εξημερώσουμε το θηρίο  βάζοντας  την Τουρκία σε τροχιά ένταξης  στην Ευρωπαϊκή Ένωση  
  • και ο δεύτερος μύθος, ότι έχουμε τον καλό Ερντογάν και τους κακούς στρατηγούς του. Ουσιαστικά όμως έχουμε  μετάλλαξη της επεκτατικής πολιτικής  με την σύγκρουση κεμαλισμού και νεοθωμανισμού.



 Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΦΟΥΣΚΑΣ



 Για πρώτη φορά βλέπουμε μέσα από το βιβλίο  με λεπτομέρεια στοιχεία για την Τουρκία όπου η τουρκική οικονομία δεν είναι  μία σκέτη φούσκα γιατί έχει μια παραγωγική δομή αυτή τη στιγμή αλλά είναι μια οικονομία που έχει χαρακτηριστικά φούσκας γιατί κι εκεί μεγαλώνει το έλλειμμα  στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αφού όλα εξαρτώνται από τις ροές κονδυλίων από το εξωτερικό». Ο Σταύρος Λυγερός μίλησε στο «Χ» αποκλειστικά για το νέο του βιβλίο που κυκλοφορεί σε δημιουργική συνεργασία με τον καθηγητή πανεπιστημίου Κώστα Μελά κι αποκαλύπτει πολλά απ όσα πραγματεύεται το βιβλίο τους με τίτλο «μετά τον Ερντογάν τι;  



Θα δούμε αν σταματήσουν οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό θα δούμε φαινόμενα που είχαμε δει το 2001. Θα δούμε το οικοδόμημα να καταρρέει.  Με αυτή την έννοια οι παράγοντες που προσδιορίζουν το παρόν και μέλλον της Τουρκίας είναι οι παράγοντες όπως  η εσωτερική σύγκρουση Κεμαλιστών Νεοθωμανών που λήγει υπέρ των δεύτερων οπότε έχουμε μια αστάθεια που σταθεροποιείται, ο εξωτερικός περίγυρος, το κουρδικό και η οικονομία βλέπουμε ότι διαμορφώνουν νέα δεδομένα και πολλά στοιχεία αβεβαιότητας για το κλίμα στην γείτονα. Δεν είναι ποιος θα τον διαδεχθεί γιατί ο ίδιος ο Ερντογάν φιλοδοξεί να πάει στην προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά  ποια θα είναι η Τουρκία του αύριο. Επ΄ αυτού η Τουρκία βαδίζει με πολύ μεγάλες φιλοδοξίες .



  • To βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παττάκη και θα παρουσιαστεί στην Κομοτηνή.
--
-
18/5/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin