Thursday, May 16, 2013

Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα και η Κίνα χρειάζονται η μία την άλλη για γεωστρατηγικούς λόγους .... η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ και είναι αυτή μία ευκαιρία

 -
 Η Ελλάδα κερδίζει το στοίχημα, έχει διανύσει τον μισό δρόμο για το come back, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας, σήμερα το πρωί, στην Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών της Κίνας και κάλεσε τους Κινέζους να γίνουν μέρος του ελληνικού success story.
   Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τον αρχαίο πολιτισμό και τις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο χωρών και σημείωσε ότι μοιράζονται μία διαφορετική αίσθηση του χρόνου, τον οποίο μετρούν σε αιώνες. Πρόσθεσε όμως ότι μπορεί αυτά να δίνουν μία κοινή βάση ωστόσο, όπως είπε, «δεν είναι το παρελθόν, αλλά οι ευκαιρίες για το μέλλον, το μήνυμα που θέλω να στείλω. Η Κίνα είναι ταχέως αναπτυσσόμενη και επενδύει παντού και η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση της και χρειάζεται επενδύσεις».


   Αναφέρθηκε, επίσης, και στις γεωπολιτικές ευκαρίες που δίνει η χώρα μας στην Κίνα. Τόνισε ότι, το πρώτο μισό της επόμενης χρονιάς η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ και είναι αυτή μία ευκαιρία για να βοηθήσει την περαιτέρω προσέγγιση της Κίνας με την Ευρώπη.
 
«Η Ελλάδα και η Κίνα χρειάζονται η μία την άλλη για μία σειρά πολιτικούς και οικονομικούς λόγους» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «δέκα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη στρατηγική συμφωνία ΕΕ- Κίνας και μπορεί να προχωρήσει πολύ περισσότερο».

   Μίλησε όμως και για τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι έχει τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, ενώ χρειάζεται επενδύσεις στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις κατασκευές και στο σιδηροδρομικό δίκτυο.
   «Θέλουμε κινεζικές εταιρείες για να δουλέψουμε μαζί. Οι κινέζικες επιχειρήσεις μπορούν να επενδύσουν στα logistics για να φέρουν πιο κοντά την Ευρώπη με την Κίνα» είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε τέσσερις τομείς που προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη.
   Πρώτα μίλησε για τον Τουρισμό, σε συνδυασμό με τους ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους. Ακολούθως, για τα ελληνικά προιόντα, τονίζοντας ότι «είμαστε περήφανοι για προϊόντα μας, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα μας, που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής».
   Συνέχισε λέγοντας ότι η χώρα μας έχει τεράστια ακτογραμμή που δίνει δυνατότητες για οικονομική αξιοποίηση, από τον τουρισμό μέχρι την αλιεία.
   Τέταρτος τομέας είναι η κουλτούρα και ο πολιτισμός, είπε ο κ. Σαμαράς. «Φανταστείτε έναν διάλογο μεταξύ δυτικής και ανατολικής κουλτούρας, έναν διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Κίνας στη φιλοσοφία, στην επιστήμη, στα μαθηματικά. Έχουμε χιλιάδες νέους που έχουν σπουδάσει σε ελληνικά και δυτικά πανεπιστήμια» τόνισε.
    Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τη γεωστρατηγική θέση της χώρας που αφήνει περιθώριο γεωπολικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, ωστόσο λόγω της θέσης της διαδραμματίζει σημαντικό ρόλο στην σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, είπε και ευχαρίστησε τους Κινέζους για τη μέχρι τώρα βοήθειά τους.
    «Σε δύσκολες εποχές η COSCO έκανε μία σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, τώρα μπορεί να αξιοποιήσει τη θέση της χώρας και να επενδύσει στα λιμάνια της Κρήτης, όπως και στο αεροδρόμιο της Αθήνας», ανέφερε.
   «Η Ελλάδα αλλάζει. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η Κίνα στέκεται δίπλα μας και στήριξε και την παραμονή μας στην ΕΕ. Το ελληνικό come back φαίνεται ήδη. Δεν θα ήμουν εδώ αν δεν είχαμε στρίψει το πλοίο και δεν είχαμε εξασφαλίσει το come back. Ότι έχει αποδώσει μέχρι τώρα στην σχέση μας θα το ενισχύσουμε, ότι δεν δούλεψε θα το φτιάξουμε και θα το κάνουμε να δουλέψει. Χτίσαμε την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη και δεν ήταν εύκολο, τώρα την διευρύνουμε. Η Ελλάδα χτίζει ένα success story και θέλουμε η Κίνα να γίνει μέρος της ιστορίας αυτής» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
   Ο κ. Σαμαράς απάντησε και σε ερωτήσεις φοιτητών της Ακαδημίας. Σε ερώτηση για τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του απάντησε:
   «Τα μέτρα σταθεροποίησης ήταν απαραίτητα γιατί το δημόσιο χρέος είχε ξεφύγει. Αν θέλεις να σταθείς στα πόδια σου πρέπει να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα χρέους. Αυτό δημιούργησε τον κίνδυνο του grexit και αυτό ήταν ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδίσουμε. Έχουμε πραγματικό πρόβλημα ανεργίας που έχει φθάσει στο 27%, έχουμε 60% ανεργία στους νέους, έχουν αυτά μεγάλο κοινωνικό κόστος. Το αντιμετωπίζουμε με ενισχύσεις από την ΕΕ, προσελκύοντας επενδύσεις. Μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουμε ρευστότητα στην οικονομία και προσδοκούμε από τον Τουρισμό. Θα έχουμε 17 εκατομμύρια τουρίστες εφέτος και θέλουμε να είναι 18 εκατομμύρια του χρόνου από αύξηση των Κινέζων που θα επισκεφθούν την χώρα μας».
   Απάντησε όμως και για τη σχέση που θέλει να οικοδομήσει με τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη:
   «Η στρατηγική σχέση δεν είναι τακτική και είναι μακρού χρόνου. Δεν μπορείς να ζητήσεις από κάποιον να σε βοηθήσει όταν κινδυνεύεις και να τον ξεχάσεις όταν περάσεις τον κίνδυνο. Πρέπει να οικοδομήσουμε σχέσεις μακράς διάρκειας, σιγά και σταθερά, χωρίς να υπόσχομαι πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν. Κινέζοι επιχειρηματίες με έχουν επισκεφθεί στο γραφείο μου. Ξέρουμε ότι η Κίνα μπορεί να μας βοηθήσει, επενδύει σε όλο τον κόσμο και η Ελλάδα είναι η πύλη της Ευρώπης. Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα».

   Glamorous Greece
   To πρωί ο κ. Σαμαράς παραβρέθηκε σε παρουσίαση ντοκιμαντέρ για την Ελλάδα που είναι συμπαραγωγή της κινεζικής τηλεόρασης και της ΕΡΤ, με τίτλο "Glamorous Greece".
   Στον σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι «στην ψυχή του Ελλήνα είναι η φιλοξενία και το πείσμα του να ξεπερνά τις δυσκολίες». Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες τρέφουν βαθιά εκτίμηση στον κινεζικό πολιτισμό και κάλεσε τους Κινέζους να επισκεφθούν τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «η προοπτική αυτή θα βελτιωθεί από την στρατηγική σχέση που οικοδομείται και με την τωρινή του επίσκεψη». 

   Απαγορευμένη πόλη
   Μετά την ομιλία του στην Ακαδημία, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε ιδιωτικά στην Απαγορευμένη Πόλη, η οποία "απαγορεύτηκε" για τους τουρίστες, όσο ο Έλληνας πρωθυπουργός και η συνοδεία του ξεναγούνταν στα αξιοθέατα.
   Το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του και αύριο με τον πρόεδρο Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

.e-typos.com
16/5/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Υπεγράφησαν συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Κίνας....Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ υπογράφηκε σειρά συμφωνιών και πρωτοκόλλων.....

    Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης υπέγραψε Πρωτόκολλο Συνεργασίας του ΤΑΙΠΕΔ με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση του Ελληνικού Προγράμματος Ιδιωτικοποιήσεων και τη δυναμική συμμετοχή σε αυτό κινεζικών εταιρειών. Το ενδιαφέρον ενός κορυφαίου χρηματοπιστωτικού οργανισμού, όπως η China Development Bank, είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης των Κινέζων στις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, σχολίαζαν κυβερνητικά στελέχη.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest In Greece Στέφανος Ησαΐας υπέγραψε Συμφωνητικό Συνεργασίας του Invest in Greece, με την China Development Bank, με στόχο την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς προτεραιότητας, όπως, τουρισμός και ακίνητα, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ενέργεια και στη χρηματοδότηση επενδύσεων. Η China Development Bank θα προωθεί επενδυτικά σχέδια του Invest in Greece σε κινεζικές επιχειρήσεις και κατόπιν αξιολόγησης, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή τους. Η China Development Bank καλωσορίζει θερμά την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία του Institute for Growth, με σκοπό την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, εξετάζοντας θετικά τη συμμετοχή της σε αυτή τη διεθνή συνεργασία.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, από το οποίο προκύπτει ότι η εν λόγω εταιρεία τα επόμενα τρία χρόνια θα εγκαταστήσει στην Ελλάδα ένα σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο για προϊόντα της, ένα κέντρο έρευνας και καινοτομίας σε συνεργασία με κορυφαία ελληνικά ερευνητικά κέντρα και ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες. Επιπλέον, η εταιρεία Huawei είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και να παράσχει εκπαίδευση και θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές και νέους πτυχιούχους.

    Ο κ. Χατζηδάκης υπέγραψε επίσης Μνημόνιο Συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία ZTE, προκειμένου να καταστήσει το λιμάνι του Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο (transit and logistics hub) για τα προϊόντα της ZTE στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Η εταιρεία είναι εκ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως. Έχει πελατειακή βάση με περισσότερους από 500 τηλεπικοινωνιακούς παρόχους παγκοσμίως και έχει παρουσία σε 140 και πλέον χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

    Πηγή: AMΠE
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/05/2013_499226
    16/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin