Friday, May 3, 2013

ΕΚ/Ελευθερία του Τύπου: Η μεγάλη υποχρέωση

Ο επαγγελματίας δημοσιογράφος είναι φρουρός της δημοκρατίας όμως το ίδιο το επάγγελμα υποφέρει στην Ευρώπη και διεθνώς υπό το βάρος της κρίσης, των μαζικών αλλαγών που έχουν φέρει στον Τύπο ίντερνετ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εκείνων που απλά δεν θέλουν ελεύθερο Τύπο... Περισσότερα στοιχεία για μια πληρέστερη εικόνα στο γράφημά μας, σήμερα, παγκόσμια ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

Το ΕΚ προωθεί δύο ψηφίσματα για την ελευθερία του Τύπου, με στόχο τη στήριξη της διαφάνειας και της ελευθερίας της ενημέρωσης σε μια εποχή στην οποία, σύμφωνα με το "Ευρωβαρόμετρο",  οι μισοί και πλέον Ευρωπαίοι δεν εμπιστεύονται εφημερίδες και τηλεόραση.

Η πρώτη έκθεση αφορά "την ελευθερία του Τύπου και των μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο", με εισηγήτρια την Ολλανδέζα ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων, Marietje Shaake και έρχεται προς ψήφιση στην ολομέλεια του ΕΚ τον Ιούνιο.



Στην έκθεση σημειώνεται ότι η εικόνα δεν είναι ρόδινη ούτε στην ΕΕ, όπου επιφανή ΜΜΕ έχουν προσφάτως βρεθεί στο στόχαστρο για ανήθικες πρακτικές, για να τονίσει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ δεν έχει άλλο τρόπο παρέμβασης από το να δίνει η ίδια το καλύτερο δυνατό παράδειγμα ανεξαρτησίας και επαγγελματισμού των ΜΜΕ.

Η έκθεση για την Ελευθερία του Τύπου στην ΕΕ της επίσης ευρωβουλευτού των Φιλελευθέρων, Renate Weber (Ρουμανία), ψηφίζεται στην ολομέλεια του Μαΐου και αφορά τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του Τύπου εντός της ΕΕ. Aιχμή της πρότασης είναι η εναρμόνιση του νομικού καθεστώτος των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, "διασφαλίζοντας την ανεξαρτησία, την αμεροληψία και τη διαφάνειά τους (...) και ότι διαθέτουν επαρκείς εξουσίες για την επιβολή κυρώσεων ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή των αποφάσεών τους".

.europarl.europa.eu
3/5/13

1 comment:

  1. Σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.....Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου το Σάββατο....

    Το σχέδιο δράσης του ΟΗΕ για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και το ζήτημα της ατιμωρησίας συζητήθηκε την Μεγάλη Παρασκευή στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν οι μόνιμες αντιπροσωπείες της Ελλάδας και της Κόστα Ρίκα, σε συνεργασία με την UNESCO, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου το Μεγάλο Σάββατο.

    Σύμφωνα με την ΜΚΟ Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, 70 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους το 2012, ενώ ήδη έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2013.

    Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας Δημήτρης Καραμήτσος-Τζιράς, στην ομιλία του, επισήμανε την ανάγκη για ανάληψη δράσης από τις κυβερνήσεις και τον ΟΗΕ ώστε να βοηθήσουν τους φωτογράφους και τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις ένοπλες συρράξεις ανά την υφήλιο και να ενισχύσουν την ασφάλειά τους.

    Ο κ. Τζιράς αναφέρθηκε στην απόφαση 1738 του Συμβουλίου Ασφαλείας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ελλάδας και της Γαλλίας, καθώς και στους κανόνες του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου που αποτελούν τα μοναδικά νομικά όπλα για την προστασία των δημοσιογράφων.

    Τόνισε ότι εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά από τον Απρίλιο 2012 το Σχέδιο Δράσης του ΟΗΕ για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας, που στοχεύει στη δημιουργία ενός ελεύθερου και ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και στην ενδυνάμωση της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Το συγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης προβλέπει - μεταξύ άλλων – τη συγκρότηση ενός συντονιστικού δια-υπηρεσιακού μηχανισμού που θα διαχειρίζεται θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των δημοσιογράφων και θα βοηθάει τις χώρες να αναπτύσσουν νομοθεσία και μηχανισμούς που θα ευνοούν την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης και θα στηρίζουν τις προσπάθειές τους για εφαρμογή των υπαρχόντων διεθνών κανόνων και αρχών.

    Επίσης, ζητεί την ενίσχυση της προστασίας των γυναικών δημοσιογράφων ως απάντηση στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βιασμών και σεξουαλικής παρενόχλησης.

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ “Which way is the front line from here? The life and time of Tim Hetherigton” του Sebastian Junger για το έργο και τη ζωή του αμερικανο-βρετανού φωτορεπόρτερ Tim Hetherigton, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί με τον ελληνοαμερικανό φωτορεπόρτερ Chris Hondros στη Λιβύη στις 20 Απριλίου 2011 κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

    Μιλώντας για τον Tim Hetherington, όσο και για τον ελληνικής καταγωγής φωτορεπόρτερ Chris Hondros, ο κ. Τζιράς αναφέρθηκε στη μεγάλη αύξηση του αριθμού θανάτων δημοσιογράφων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος σε επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Υπογράμμισε ότι μόνο λίγες περιπτώσεις ερευνώνται σωστά και τιμωρούνται οι ένοχοι.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=361843
    3/5/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin