Tuesday, May 21, 2013

Oettinger: «Μη βιάζεστε να απορρίψετε το σχιστολιθικό αέριο»



Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες σχετικά με την πρακτική της υδραυλικής ρωγμάτωσης για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου θα είναι φέτος στην ατζέντα της ΕΕ, επεσήμανε σε γερμανική εφημερίδα ο Επίτροπος σε θέματα ενέργειας, Guenther Oettinger.
 
Είναι απόλυτα σωστό να προστατευτούν περιοχές με πόσιμο νερό και με υπόγεια ύδατα, όπως στη Λίμνη Κωνσταντίας. Σε επίπεδο ΕΕ το ζήτημα του «fracking» (Δείτε ιστορικό) και η προστασία του περιβάλλοντος θα εξεταστούν πιο στενά αυτό τον χρόνο», είπε ο Oettinger στην γερμανική Die Welt.

Το «Fracking» ή «υδραυλικό σπάσιμο» είναι μια μέθοδος άντλησης νερού, άμμου και χημικών σε βραχώδεις σχηματισμούς υπό υψηλή πίεση και χρησιμεύει για την εξόρυξη σχιστολιθικού αερίου. Αναλυτές λένε ότι η εν λόγω μέθοδος αυξάνει τον κίνδυνο σεισμού και μολύνει το πόσιμο νερό.


Ο Oettinger επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να βιαστεί να απορρίψει το fracking ως μια επιλογή, σύμφωνα με την Die Welt, λέγοντας ότι η χώρα «θα πρέπει να εξετάσει τη δυναμική του σχιστολιθικού αερίου και να δημιουργήσει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την επίδειξη έργων και την πραγματοποίηση πρακτικών τεστ.

 «Εάν επιτρέψουμε δοκιμαστικές γεωτρήσεις θα είμαστε αρκετά πιο σοφοί σε λίγα χρόνια και επίσης θα γνωρίζουμε περισσότερα για το κόστος. Αυτό θα ήταν πολύ καλό για μια κορυφαία χώρα στην μηχανική, όπως η Γερμανία», είπε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel έχει εκφράσει ανησυχίες, λέγοντας ότι πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
EurActiv.gr 
 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:


 Σχιστολιθικό Φυσικό Αέριο


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin