Thursday, June 13, 2013

Αναταραχές στην Τουρκία: Το ΕΚ προειδοποιεί ενάντια στα σκληρά μέτρα -13/6/13

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν με ψήφισμα τους την Πέμπτη την έντονη ανησυχία τους για τη δυσανάλογη και υπερβολική χρήση βίας με την οποία αντέδρασε η τουρκική αστυνομία στις ειρηνικές και νόμιμες διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης. Προειδοποίησαν την τουρκική κυβέρνηση να μη λάβει σκληρά μέτρα εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών, και κάλεσαν τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν να υιοθετήσει ενωτική και διαλλακτική στάση.

Οι ευρωβουλευτές υπογράμμισαν ότι απαιτείται η προσαγωγή ενώπιον της δικαιοσύνης όσων ευθύνονται για τη χρήση βίας, η απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών που κρατούνται και η αποζημίωση των θυμάτων.
Χαιρέτισαν τη μετριοπαθή αντίδραση του προέδρου Γκιουλ και τη συγγνώμη που απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρίντς, ωστόσο αποδοκίμασαν την απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Ερντογάν να λάβουν μέτρα συμφιλίωσης, να ζητήσουν συγγνώμη και να προσπαθήσουν να κατανοήσουν τις αντιδράσεις τμήματος του τουρκικού πληθυσμού.

Μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς

Οι διαδηλωτές αισθάνονται όλο και περισσότερο την έλλειψη εκπροσώπησης των μειονοτήτων, ενώ παρατηρείται μία αυξανόμενη δυσαρέσκεια σε τμήματα του τουρκικού πληθυσμού όσον αφορά την ρύθμιση του τρόπου ζωής, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο. Τονίζεται δε ότι σε μια πλουραλιστική δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς θα πρέπει να εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση όλων των πολιτών, και ότι η πλειοψηφία έχει την ευθύνη να φροντίζει για τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Αυτή καθαυτή η διοργάνωση ειρηνικών και νόμιμων διαμαρτυριών μαρτυρεί την ζωτικότητα της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών, επεσήμαναν οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζοντας στην Τουρκία τη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για περαιτέρω βελτίωση των δημοκρατικών θεσμών της, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των θεμελιωδών ελευθεριών.

Ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης

Στο ψήφισμα εκφράζεται η ανησυχία του ΕΚ για την επιδείνωση της κατάστασης όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, για ορισμένα περιστατικά λογοκρισίας και για την αυξανόμενη αυτολογοκρισία που παρατηρείται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Τα κύρια μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας παρέμειναν σιωπηλά όσον αφορά τις διαδηλώσεις ενώ πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις χρηστών του Twitter. Η ύπαρξη ανεξάρτητου Τύπου είναι ζωτικής σημασίας για μια δημοκρατική κοινωνία, υποστήριξε το ΕΚ, επισημαίνοντας, στο πλαίσιο αυτό, τον ουσιαστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η δικαιοσύνη στην προστασία και ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και εκφράζοντας την ανησυχία του για τον μεγάλο αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων και για τις εν εξελίξει δίκες σε βάρος δημοσιογράφων.
 .europarl.europa.eu
13/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

----

  

1 comment:

  1. EU-Parlament kritisiert Erdogan .....

    Das EU-Parlament hat den türkischen Ministerpräsidenten Recep Tayyip Erdogan wegen seiner unversöhnlichen Haltung zu den Demonstranten im Gezi-Park scharf kritisiert.
    Achtung der Redefreiheit eingefordert

    Indem er "versöhnliche Schritte" ablehne, habe Erdogan zu einer "Polarisierung" der türkischen Gesellschaft beigetragen, hieß es in einer gemeinsamen Entschließung von Christ- und Sozialdemokraten, Liberalen und Grünen, die in Straßburg verabschiedet wurde.

    Der Regierungschef müsse nun eine vermittelnde Position einnehmen, um eine weitere Eskalation zu vermeiden. Darüber hinaus solle die türkische Regierung das Recht auf freie Meinungsäußerung, friedliche Versammlung und friedlichen Protest achten.

    Zugleich äußerte sich das Europaparlament zutiefst besorgt über die "unverhältnismäßige und überzogene Anwendung von Gewalt", mit der die türkische Polizei auf die "friedlichen und rechtmäßigen Proteste" reagiert habe. Die türkischen Behörden müssten die Polizeigewalt gründlich untersuchen und die Verantwortlichen zur Rechenschaft ziehen.......http://www.tagesschau.de/ausland/eu-erdogan100.html
    13/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin