Wednesday, June 5, 2013

ΔΝΤ: Οχι νέα μέτρα το 2013 και το 2014 .... Λάθη στο πρώτο μνημόνιο (Αυτοκριτική)

Εύσημα στην Ελλάδα για την επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής η οποία ξεπέρασε το στόχο αποδίδει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Πέμπτης.

Το ΔΝΤ τονίζει ότι με βάση τις σημερινές εκτιμήσεις δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για το 2013 και το 2014. Το θέμα του δημοσιονομικού κενού μετά το 2014 θα συζητηθεί «στην επόμενη αξιολόγηση» που ήδη άρχισε και θα εξαρτηθεί από την απόδοση της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, καθώς η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το κενό θα καλυφθεί από πρόσθετα φορολογικά έσοδα.

Σημειώνεται με σαφήνεια ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα επανεξετασθεί στην αξιολόγηση που άρχισε στην Αθήνα ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Τα βασικά προβλήματα της εκτέλεσης του προγράμματος είναι σύμφωνα με την έκθεση οι αργοί ρυθμοί στη μεταρρύθμιση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ευρύτερα του δημοσίου τομέα (απολύσεις, κινητικότητα). 

Το ελληνικό χρέος χαρακτηρίζεται βιώσιμο σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο σημειώνονται ανησυχίες.  Αναφέρεται ως καθοριστικός παράγοντας η δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να προσφέρουν πρόσθετη ανακούφιση του χρέους αν χρειαστεί. Σημειώνεται ωστόσο ότι το χρέος παραμένει «πολύ υψηλό» και προτείνεται «εμπροσθοβαρής προσέγγιση» του θέματος αν η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει το πρόγραμμα χωρίς όμως να ανακτά σε ικανοποιητικό επίπεδο (λόγω χρέους) την εμπιστοσύνη των αγορών.
Αυτοκριτική για το πρώτο μνημόνιο

Η έκθεση αξιολόγησης συνοδεύεται από μια εκ των υστέρων αποτίμηση του πρώτου προγράμματος από το 2010 ως το 2012. Στο κείμενο των 50 σελίδων γίνεται σκληρή αυτοκριτική για τα λάθη του πρώτου μνημονίου που οδήγησαν σε βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση και εκτίναξη της ανεργίας, ενώ το πρόγραμμα δεν απέφερε τον έλεγχο του χρέους και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές όπως είχει σχεδιαστεί.

  • Μεγάλο μέρος της ευθύνης επιρρίπτεται στη ευρωπαϊκή πλευρά για την καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων σε επίπεδο κυβερνήσεων αλλά και στο έλλειμμα συντονισμού στο εσωτερικό της τρόικας. 

Σημειώνεται επίσης ότι τα στελέχη του ΔΝΤ προβληματίστηκαν για το αν θα έπρεπε να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας προς την  Ελλάδα το 2010 καθώς το Κριτήριο 2 για το πρόγραμμα που επελέγη, δηλαδή η «υψηλή πιθανότητα για βιώσιμο χρέος μεσοπρόθεσμα» δεν ήταν απολύτως εξασφαλισμένο. 
5/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin