Thursday, June 6, 2013

Στα λάθη του ΔΝΤ αναφέρονται τα αμερικανικά ΜΜΕ

Την αποτυχία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποτιμώντας λανθασμένα τις συνέπειες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και την επίδειξη αυτοκριτικής από μέρους του Ταμείου, καταγράφουν με εκτενή δημοσιεύματα αμερικανικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό.

Η εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς αναφέρει ότι στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, το Ταμείο αναγνωρίζει «καίρια λάθη» στο πρώτο δανειακό πρόγραμμα για τη χώρα, το οποίο ανήλθε σε περίπου 143 δισ. δολάρια και τέθηκε σε εφαρμογή το 2010. Όπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης, το ΔΝΤ παρέκαμψε ή παραβίασε τρεις από τους τέσσερις κανόνες του σε σχέση με το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, ενώ παράλληλα υποτίμησε σε μεγάλο βαθμό τον αρνητικό αντίκτυπο της λιτότητας στην ελληνική οικονομία.



Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρώτο δάνειο απέτυχε να επαναφέρει την Ελλάδα σε βιώσιμη οδό, καθώς «η εμπιστοσύνη της αγοράς δεν αποκαταστάθηκε, το τραπεζικό σύστημα απώλεσε το 30% των καταθέσεών του και η οικονομία συνάντησε μια πολύ βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση, με εξαιρετικά υψηλή ανεργία».
Το 2012, το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι του, Κομισιόν και ΕΚΤ, συμφώνησαν σε δεύτερο, μεγαλύτερο δάνειο, που αντιστοιχούσε συνολικά σε περίπου 170 δισ. δολάρια και απαιτούσε την αποδοχή απωλειών τουλάχιστον 50% εκ μέρους των ομολογιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα στους Νιου Γιορκ Τάιμς, η έκθεση επισημαίνει ότι το ΔΝΤ υπολόγισε λανθασμένα τον λεγόμενο πολλαπλασιαστή, δηλαδή το αποτέλεσμα που θα είχε στην ευρύτερη οικονομία η προσθήκη ή αφαίρεση ενός δολαρίου από τις κρατικές δαπάνες. Με άλλα λόγια, το Ταμείο υποτίμησε το μέγεθος αυτού που αποδείχθηκε μια καταστροφική ύφεση της ελληνικής οικονομίας και η οποία πυροδοτήθηκε εν μέρει από τις μεγάλες περικοπές κρατικών δαπανών και τις φορολογικές αυξήσεις. Τον περασμένο χρόνο, το Ταμείο προέβη σε μια ευρύτερη αναθεώρηση του χρηματοπιστωτικού πολλαπλασιαστή στο πλαίσιο της ύφεσης, προκειμένου να επεξηγήσει για ποιον λόγο υποτίμησε ή υπερεκτίμησε την ανάπτυξη ορισμένων χωρών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν, σε τηλεφωνική συνδιάσκεψη με δημοσιογράφους, οι πολλαπλασιαστές τη συγκεκριμένη περίοδο ήταν στην ουσία οι πολλαπλασιαστές που αντιστοιχούσαν στους υπολογισμούς του ΟΟΣΑ. Ο κ. Τόμσεν υποστήριξε επίσης ότι άλλοι απρόβλεπτοι παράγοντες συνέβαλαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας: μεταξύ αυτών και η εσωτερική πολιτική κρίση στη χώρα, η ανησυχία εντός ΕΕ ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά και η ανησυχία των επενδυτών ότι οι Ευρωπαίοι δεν διέθεταν μια κατάλληλη απάντηση στην κρίση χρέους.
Το αρχικό πρόγραμμα για την Ελλάδα ήταν αναγκαίο και κατάλληλο, συμπεραίνει η έκθεση.

Ωστόσο, τονίζεται στο δημοσίευμα, παρέκαμψε τους κανονισμούς του ΔΝΤ για τα δάνεια προς χρεοκοπημένες χώρες, ενώ ειδικότερα, οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ στάθηκαν «ανίκανοι να εγγυηθούν» ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αποπληρώσει τα δάνειά της μεσοπρόθεσμα. «Τα στελέχη του ΔΝΤ προτίμησαν να προχωρήσουν μπροστά, λόγω του φόβου ότι η μετάδοση της κρίσης από την Ελλάδα σε άλλες χώρες θα απειλούσε την ευρωζώνη και τη διεθνή οικονομία», τονίζει η έκθεση.

Εκ των υστέρων, στην περίπτωση της Ελλάδας, το Ταμείο δεν εφήρμοσε δύο ακόμη εσωτερικά κριτήρια: το να εξακριβώσει ότι η χώρα είχε «καλές προοπτικές για την επανάκτηση της πρόσβασης σε κεφαλαιακές αγορές» και «το να διασφαλίσει ότι διέθετε μια λογικά ισχυρή προοπτική για την επιτυχία των προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη θεσμικές και πολιτικές ιδιότητες προκειμένου να αποφανθεί σχετικώς».

Στην έκθεση επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι η τρόικα θα μπορούσε να πιέσει τους Έλληνες ομολογιούχους για «κούρεμα» νωρίτερα, ωστόσο υπήρχε πολιτική αντίθεση για το εν λόγω βήμα. «Η μη αποφασιστική αντιμετώπιση του προβλήματος δημοσίου χρέους εξαρχής ή νωρίς, κατά την εφαρμογή του προγράμματος, προκάλεσε αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της ευρωζώνης να επιλύσει την κρίση και ενδεχομένως επιδείνωσε την ύφεση», τονίζεται.

Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα είχε ίσως επωφεληθεί από λιγότερο αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, ή στόχους με μεγαλύτερο χρονικό πλαίσιο εφαρμογής, αν και αυτό θα απαιτούσε πολλά δισ. ευρώ επιπλέον, μια μη εφικτή πιθανότητα. Το αρχικό ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης κατέληξε τελικώς να λειτουργεί ως μια επιχείρηση εξαγοράς χρόνου για την αποτροπή αρνητικών επιπτώσεων για την Ευρώπη.

Τέλος, το ΔΝΤ εκφράζει επίσης αμφιβολίες για την τρόικα που χρηματοδότησε και διαχειρίστηκε το πρόγραμμα, καθώς «κανείς από τους εταίρους δεν θεωρούσε τη διευθέτηση ως ιδανική και απέτυχαν στην ορθή διανομή εργασιών». Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο κ. Τόμσεν, «η άποψη όλων των εμπλεκομένων είναι ότι πρόκειται για τρεις οργανισμούς που δεν διέθεταν ιστορία συνεργασίας κατά τον συγκεκριμένο τρόπο, οπότε (η συνεργασία τους) πήγε απροσδόκητα καλά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να πάει και καλύτερα».

Εξάλλου, η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, αναφερόμενη στην έκθεση, επισημαίνει ότι το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας ενδέχεται να εξετάσουν την επιτάχυνση της ελάφρυνσης του χρέους για τη χώρα.

Όπως αναφέρεται, το δανειακό πρόγραμμα έχει ως στόχο τη μείωση του ελληνικού χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 και την ουσιαστική μείωσή του κάτω του 110% έως το 2022, ενώ οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν ότι αναμένουν να αναθεωρήσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως τις αρχές του 2014. Ωστόσο, τονίζεται, στην εν λόγω έκθεση το ΔΝΤ δηλώνει ότι αμφισβητείται εάν η Ελλάδα θα είναι ικανή να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, εάν συνεχίσει να διατηρεί μη υγιή ποσοστά χρέους την επόμενη δεκαετία και αυτό, γιατί οι προβλέψεις περί χρέους είναι εξαιρετικά ευαίσθητες σε οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η Ουάσιγκτον Ποστ, αναφέρεται κυρίως στο εμπιστευτικό έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου αναγνωρίζεται η υποτίμηση των συνεπειών για την ελληνική οικονομία του πρώτου σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «αξιοσημείωτες αποτυχίες» αναγνωρίζει το ΔΝΤ σχετικά με το σχέδιο διάσωσης του 2010, καθώς είχε υποτιμηθεί το πλήγμα που θα υφίστατο η ελληνική οικονομία από τη δημοσιονομική λιτότητα, ενώ θα έπρεπε να προβλεφθεί νωρίτερα η διαγραφή του ελληνικού χρέους. Έμφαση δίνεται και στην προβληματική συνεργασία του Ταμείου με τους σημαντικότερους ευρωπαϊκούς θεσμούς σχετικά με το ελληνικό σχέδιο διάσωσης.

Το αποτέλεσμα των εν λόγω «αξιοσημείωτων αδυναμιών» ήταν η βύθιση της χώρας στην ύφεση, με την ανεργία να ανέρχεται στο 27% και την πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα δημοσιεύει αποσπάσματα από το έγγραφο, υπογραμμίζοντας ότι μολονότι το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι δεν μπορούσε να αποφευχθεί μια κάποια συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας, η έκταση της ύφεσης στην οποία εισήλθε η χώρα προήλθε από μια σειρά λανθασμένων αποφάσεων από το ΔΝΤ και τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας.

Το ΔΝΤ είχε εσφαλμένα θεωρήσει ότι οι περικοπές δαπανών από την ελληνική κυβέρνηση θα είχαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα μόλις 0,5%, καθώς η μείωση των κυβερνητικών δαπανών θα αντισταθμίζονταν από την υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα. Με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση της Ελλάδας ο πολλαπλασιαστής υπολογίζεται σήμερα διπλάσιος. Το ΔΝΤ αποδίδει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ευθύνες σχετικά με την καθυστέρηση στην αναγνώριση της μη βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και της ανάγκης να υπάρξει μια μορφή «κουρέματος».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, εάν είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα θα ήταν μικρότερο και η ύφεση πολύ πιο περιορισμένη. Με άλλα λόγια, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, εάν είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα η αναδιάρθρωση, τις απώλειες θα υφίσταντο περισσότερο οι τράπεζες και όσοι κατείχαν ελληνικό χρέος και λιγότερο ο ελληνικός λαός. Τέλος η έκθεση κάνει αναφορά και στην πολιτική οικονομία της προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, καθώς έπρεπε να διασφαλίζει την επιβολή και περισυλλογή των φόρων από τα υψηλά εισοδήματα, προστατεύοντας τα χαμηλά εισοδήματα.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ο οικονομολόγος νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν σε άρθρο του στους Νιου Γιορκ Τάιμς υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια «αξιοπρόσεκτη επίδειξη αυτοκριτικής» εκ μέρους του Ταμείου.

Ωστόσο, τονίζει ο κ. Κρούγκμαν, «για όλους τους οπαδούς του Keynes, εμού συμπεριλαμβανομένου και τα δύο λάθη που αναγνωρίζει το Ταμείο στην έκθεση, την αποτυχία του δηλαδή να αναγνωρίσει εγκαίρως ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει στο ακέραιο τα χρέη της, αλλά και τη μεγάλη υποτίμηση της οικονομικής ζημιάς που η λιτότητα μπορεί να επιφέρει, ήταν εμφανή κατά τη συγκεκριμένη περίοδο».

Επίσης, αυτό που μπορεί να δηλώσει κανείς είναι ότι το ΔΝΤ στάθηκε καλύτερο από τα υπόλοιπα μέλη της τρόικας, κυρίως συγκριτικά με την ΕΚΤ, αναφέρει ο αρθρογράφος, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενταχθεί στο ελληνικό δανειακό πρόγραμμα μια μεγάλη παραγραφή χρέους και να αντικατασταθεί η υπερβολική λιτότητα με ουσιαστική δανειακή βοήθεια από την ΕΚΤ.

 e-typos.com
6/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments:

  1. Β. Σόιμπλε: Το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ήταν σωστό....

    Για «υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες» από την ευθύνη της ίδιας της Ελλάδας κάνει λόγο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενο στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και επισημαίνει ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης κατέστη αναγκαίο λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υποστηρίζει δε ότι ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης είναι ορθός.

    «Από τότε όλοι χρειάστηκε να μάθουμε» τονίζει, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, παίρνοντας θέση στην εξελισσόμενη συζήτηση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης που επεβλήθη από την τρόικα.

    «Επιπλέον, πιθανότατα είχαν εναποτεθεί υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες στην ελληνική "προσωπική ευθύνη"» αναφέρει το υπουργείο και επισημαίνει ότι η αιτία των προβλημάτων της Ελλάδας βρίσκεται στην επί χρόνια οικονομική αμέλεια. «Η συνεχώς αργή εφαρμογή των όρων του προγράμματος - ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - είναι σίγουρα ένας βασικός λόγος εξαιτίας του οποίου ένα δεύτερο πρόγραμμα κατέστη σύντομα απαραίτητο» επισημαίνεται από το υπουργείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

    Στην ίδια δήλωση τονίζεται ακόμη ότι πρόθεση της Γερμανίας ήταν με το πρώτο πακέτο «το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του», ενώ υπογραμμίζεται ότι το Βερολίνο είχε υποστηρίξει την ανάγκη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους νωρίτερα από άλλους. «Ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης ήταν και παραμένει σωστός» καταλήγει το υπουργείο.


    Διαβάστε περισσότερα εδώ: http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=34999
    6/6/13

    ReplyDelete
  2. Βερολίνο: Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης .....

    Για «υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες» από την ευθύνη της ίδιας της Ελλάδας κάνει λόγο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναφερόμενο στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και επισημαίνει ότι το δεύτερο πακέτο στήριξης κατέστη αναγκαίο λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Υποστηρίζει δε ότι ο συνδυασμός όρων και αλληλεγγύης είναι ορθός.

    «Από τότε όλοι χρειάστηκε να μάθουμε» τονίζει, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, παίρνοντας θέση στην εξελισσόμενη συζήτηση γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης που επεβλήθη από την τρόικα.

    «Επιπλέον, πιθανότατα είχαν εναποτεθεί υπερβολικά μεγάλες προσδοκίες στην ελληνική "προσωπική ευθύνη"» αναφέρει το υπουργείο και επισημαίνει ότι η αιτία των προβλημάτων της Ελλάδας βρίσκεται στην επί χρόνια οικονομική αμέλεια.

    «Η συνεχώς αργή εφαρμογή των όρων του προγράμματος - ειδικά σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - είναι σίγουρα ένας βασικός λόγος εξαιτίας του οποίου ένα δεύτερο πρόγραμμα κατέστη σύντομα απαραίτητο» επισημαίνεται από το υπουργείο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.................http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63840032
    6/6/13

    ReplyDelete
  3. Επίκαιρη ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για το ΔΝΤ .....

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την έκθεση του ΔΝΤ και την παραδοχή του λάθους όσον αφορά την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου κατέθεσε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας. Ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να απαντήσει εάν επιμένει ότι το τρέχον πρόγραμμα έχει θετικά αποτελέσματα για την οικονομία, την κοινωνία και τη βιωσιμότητα του χρέους.

    Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτά τον πρωθυπουργό πως προτίθεται να αξιοποιήσει την παραδοχή από πλευράς ΔΝΤ ότι δεν υπολόγισε σωστά το βάθος της καταστροφικής ύφεσης που θα επέφερε το μνημόνιο, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης. Παράλληλα, ζητά να μάθει εάν ο Αντώνης Σαμαράς προτίθεται να διεκδικήσει στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τα ποσά ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και τη ρήτρα ανάπτυξης.

    Αυτές οι παραδοχές μπορεί να χαρακτηρίζονταν το προηγούμενο διάστημα ως “εκτός πραγματικότητας” και “μη ρεαλιστικές”, επιβεβαιώνουν όμως την κριτική που από την πρώτη στιγμή διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα αλλεπάλληλα μνημονιακά προγράμματα, καταλήγει ο κ. Τσίπρας.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=368520
    7/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin