Wednesday, June 12, 2013

Το «λουκέτο» που κάνει τα θεμέλια της κυβέρνησης να τρίζουν ..... Απόφαση-σοκ για την ΕΡΤ

 Σοφία Βούλτεψη
12/06/2013

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται από χθες η κυβέρνηση μετά την απόφαση για λουκέτο στη δημόσια τηλεόραση, που τελικά προκάλεσε πολύ μεγαλύτερους κραδασμούς – σε όλα τα επίπεδα – από το αναμενόμενο, καθώς ουδείς από τους δύο εταίρους (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ) δεν στηρίζει την αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση, αν και από την κυβέρνηση υποστηρίζεται πως επί του θέματος υπήρξε συμφωνία των τριών αρχηγών.

Η απόφαση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των τελευταίων ημερών, έχει οδηγήσει σε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα να κλείσουν (λόγω στάσης εργασίας) όλα τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης και να παραμείνει… ανοιχτή η ΕΡΤ.



Το λουκέτο, για το οποίο η κυβέρνηση δίνει σειρά εξηγήσεων (που όμως δεν δικαιολογούν τέτοιου είδους αιφνιδιαστικές κινήσεις), έχει οδηγήσει σε απρόβλεπτες συνέπειες που κάνουν να τρίζουν ακόμη και τα θεμέλια της κυβερνητικής συνεργασίας.

Χθες, υπογράφηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) σύμφωνα με την οποία, στη διακριτική ευχέρεια των συναρμοδίων υπουργών είναι ποιές από τις ΔΕΚΟ, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) και τις δημόσιες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από το κράτος, όπως και των θυγατρικών εταιρειών των επίμαχων φορέων (ΝΠΔΔ, κ.λπ.) θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Η επίμαχη ΠΝΠ αντικαθιστά παράγραφο του νόμου 3429/2005 και προβλέπει ότι κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζει ποια θα είναι η «τύχη» των ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, κ.λπ., των εργαζομένων σ' αυτές, των περιουσιών τους, των υποχρεώσεών τους, κ.λπ. σε περίπτωση κατάργησης ή συγχώνευσης τους, όπως επίσης θα καθορίζεται και η διακοπή της λειτουργίας τους. Επίσης, θα καθορίζεται και η «τύχη» των θυγατρικών εταιρειών των ΝΠΔΔ και των ΔΕΚΟ (εφόσον έχουν).

Κοινή υπουργική απόφαση θα καθορίζει επίσης την «τύχη» της αυτοδίκαιης λύσης των πάσης φύσεως εργασιακών σχέσεων, την αυτοδίκαιη λήξη όλου του αποσπώμενου προσωπικού, την «τύχη» των συμβάσεων έργου, την αυτοδίκαιη λήξη της θητείας «των οργάνων διοίκησης», των εκκρεμών δικών, όπως επίσης θα προβλέπει τον καθορισμό των προσώπων και οργάνων που απαιτούνται για τη διαδοχή των ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, κ.λπ.

Η ΠΝΠ αντικαθιστά την παράγραφο 2 άρθρου 14Β του νόμου 3429/2005. Η προηγούμενη παράγραφος 1 του άρθρου 14Β του νόμου 3429/2005, (όπως αυτή τροποποιήθηκε με το άρθρο 40 του νόμου 3710/2008 και το άρθρο 66 του νόμου 4002/2011), αναφέρει τα εξής:

«Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του κατά περίπτωση εποπτεύοντος υπουργού: α) οι Ανώνυμες Εταιρείες με την επωνυμία "Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου Α.Ε. (Κ.Ε.Δ. Α.Ε.)", "Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού Α.Ε. (Ο.Δ.Δ.Υ. Α.Ε.)", "Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε. (Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.)", "Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Α.Ε.", "Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων Α.Ε. (Ο.Σ.Κ. Α.Ε.)", "Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων Α.Ε. (Δ.ΕΠ.Α.ΝΟ.Μ. Α.Ε.)", "Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.", "Ελληνικός Οργανισμός Μικρών - Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας Α.Ε. (Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ. Α.Ε.)", β) τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία, "Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ι.Γ.Μ.Ε.)" και "Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (Ε.Ι.Ν.)" και γ) άλλα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που ανήκουν στο κράτος, εφόσον επιχορηγούνται τακτικά από κρατικούς πόρους και άλλες δημόσιες επιχειρήσεις, εφόσον το Ελληνικό Δημόσιο είναι κύριο του συνόλου του καταβεβλημένου μετοχικού τους κεφαλαίου, μπορεί, αν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό άμεσα ή έμμεσα ή αν επιδιώκουν παρεμφερή σκοπό ή για τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας τους: αα) να καταργούνται, να συγχωνεύονται ή να διασπώνται με απορρόφηση ή με σύσταση νέων εταιρειών ή με απορρόφηση και σύσταση νέων εταιρειών ή/και ββ) να αποσπώνται από αυτά περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρηματικές μονάδες ως κλάδος ή τμήμα και να εισφέρονται σε άλλη Ανώνυμη Εταιρεία ή/και να μεταφέρεται και να ανατίθεται η ασκούμενη δραστηριότητα ή ο επιδιωκόμενος σκοπός σε άλλο νομικό πρόσωπο, δ) Ειδικότερα, με την κοινή απόφαση της παρούσας παραγράφου, συγχωνεύονται σε ενιαίο φορέα με την επωνυμία "Ενιαίος Γεωργικός Οργανισμός - "Δήμητρα", τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία: αα) "Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.)", ββ) "Οργανισμός Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Απασχόλησης (Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α.) - "Δήμητρα", γγ) ο "Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π.)" με διακριτικό τίτλο AGROCERT και δδ) ο "Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ.)"».

www.elzoni.gr
12/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

4 comments:

  1. Σκληρή δήλωση Γιώργου Παπανδρέου για το κλείσιμο της ΕΡΤ....

    Η διασφάλιση της αποστολής της ΕΡΤ, «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δρομολογείται με σχεδιασμούς παρασκηνίου, με στόχους μικροπολιτικούς και βεβαίως, με ενέργειες που επιφέρουν πλήγμα στη Δημοκρατία , τονίζει, μεταξύ άλλων σε δήλωση που έκανε αργά το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Η χώρα, αναφέρει επίσης, «χρειάζεται Δημόσια Τηλεόραση και Ραδιοφωνία, που να υπηρετεί χωρίς σκοπιμότητες το δημόσιο συμφέρον, να λειτουργεί δημοκρατικά και παράλληλα, να αναδεικνύει την σημασία των δημοκρατικών διαδικασιών, με σεβασμό στους κανόνες της ουσιαστικής ενημέρωσης και της δεοντολογίας, λαμβάνοντας υπόψη τον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα για το σύνολο της κοινωνίας, όπως και τις ανάγκες του απόδημου Ελληνισμού αλλά και των ακριτικών περιοχών της χώρας».

    Ο κ. Παπανδρέου αναγνωρίζει ότι η ΕΡΤ έπρεπε να σχεδιαστεί εκ νέου, αλλά τονίζει ότι αυτό «απαιτεί σχέδιο και βεβαίως, την αλήθεια προς την ελληνική κοινωνία και σεβασμό προς τους εργαζόμενους».

    Ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι με την απόφασή της επιβεβαιώνει, για μια ακόμα φορά, με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, την υποκρισία και την ανευθυνότητα με την οποία πολιτεύθηκε η ΝΔ. Και προσθέτει ότι το συγκεκριμένο κόμμα παρέδωσε την ΕΡΤ ελλειμματική και όταν το ΠΑΣΟΚ την έκανε άμεσα κερδοφόρα και επιχείρησε τολμηρές τομές, «η ΝΔ και ο σημερινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντέδρασαν με πύρινες δηλώσεις».

    Σήμερα, αναφέρει επίσης ο πρώην πρωθυπουργός, «αντί να ζητούν συγνώμη για τη στάση τους και την υποκρισία τους, μιλούν χωρίς αιδώ, για βούληση και τόλμη». Και προσθέτει: «Και βεβαίως, φθάνουν στο σημείο να σπιλώνουν αδιακρίτως συνειδήσεις και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».
    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=181299
    12/6/13

    ReplyDelete
  2. Με non paper διακινούνται κυβερνητικές απαντήσεις για την ΕΡΤ.....

    Απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήματα που δημιουργούνται με το κλείσιμο της ΕΡΤ, διακινήθηκαν αργά το βράδυ της Τρίτης, μέσω non paper της κυβέρνησης. Όπως προκύπτει, το υπ.Οικονομικών θα διαχειρίζεται συμβάσεις και υποχρεώσεις της ΕΡΤ (παραχωρώντας π.χ. δικαιώματα μετάδοσης σε ιδιωτικούς σταθμούς) και θα φροντίζει για την κάλυψη των δραστηριοτήτων των κομμάτων.

    Ολόκληρο το περιεχόμενο του non paper έχει ως εξής (επισημαίνεται ότι τόσο οι ερωτήσεις όσο και οι απαντήσεις τίθενται από τους συντάκτες του κειμένου):

    Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.

    Θα απολυθούν όλοι και θα αποζημιωθούν κανονικά.

    Τι θα γίνει με τις συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η ΕΡΤ.

    Όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της ΕΡΤ μεταβιβάζονται στο ΥπΟικ. Που νομικώς και για όσο διάστημα χρειαστεί θα είναι η διάδοχη κατάσταση. Για το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη λειτουργία της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης, αγώνες ή μεγάλα γεγονότα που έχει τα δικαιώματα μετάδοσης η ΕΡΤ, θα εκχωρούνται με διαφανή τρόπο, και με τίμημα υπέρ του δημοσίου, σε ιδιωτικούς σταθμούς.

    Πως θα καλύπτονται οι δραστηριότητες των κομμάτων.

    Το κόστος κάλυψης αναλαμβάνει το Υπ.Οικ., όπου θα παρέχει στα κόμματα τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτικού συνεργείου. Η προώθηση της δραστηριότητας θα γίνεται προσωρινά μέσω της Γεν. Γραμματείας Τύπου που διαθέτει αυτόνομη οπτική ίνα ή με όποιον άλλον τρόπο επιλέξουν τα κόμματα.

    Πότε θα ξανανοίξει η νέα δημόσια Τηλεόραση.

    Το συντομότερο δυνατό. Η νέα τηλεόραση θα είναι απολύτως έτοιμη για τις υποχρεώσεις της ενόψει της ελληνικής Προεδρίας.

    Η ΕΡΤ δεν κλείνει υπό καμία πίεση για απολύσεις.

    Όχι! Η απόφαση έχει ληφθεί εδώ και καιρό. Είναι απόφαση υψηλού συμβολισμού, και εκσυγχρονισμού του δημοσίου. Όμως, περιμέναμε να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της ΕΡΤ ως προς την μετάδοση των θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, για να μην διακινδυνευτεί η ομαλή διεξαγωγή τους.
    Οι πολιτικοί αρχηγοί είναι ενήμεροι, για την απόφαση της κυβέρνησης

    Γιατί ο εκσυγχρονισμός και οι απολύσεις δεν έγιναν εν λειτουργία.

    Όσες φορές και αν επιχειρήθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση ή εκσυγχρονισμός, η συνδικαλιστική αντίσταση των εργαζομένων δεν επέτρεψε οποιαδήποτε αλλαγή.

    Επίσης, οι συνδικαλιστές, ποτέ δεν επέτρεψαν οποιαδήποτε απόλυση, έστω και υπεράριθμων εργαζομένων, ή εκσυγχρονισμό των λειτουργιών. Κανείς Έλληνας σήμερα δεν γνωρίζει ότι η ΕΡΤ διαθέτει 3 μουσικά σύνολα που εργάζονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, που όμως δίνουν 2-3 συναυλίες ετησίως. Ούτε γνωρίζει ότι διαθέτει 19 περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, που όμως εκπέμπουν το ίδιο πρόγραμμα τις 20 από τις 24 ώρες της ημέρας. Ούτε γνωρίζει ότι συνεχίζει να εκδίδει περιοδικό χωρίς αναγνώστες! Ούτε γνωρίζει ότι επί της ουσίας δεν διαθέτει εμπορικό τμήμα, με αποτέλεσμα να μην αντλεί διαφήμιση από την Αγορά, ακόμα και σε μεγάλα γεγονότα που συγκεντρώνουν υψηλότατη τηλεθέαση.

    Παραδείγματα:

    Εδώ και μήνες, οι δημοσιογράφοι απεργούν, ζητώντας την πρόσληψη και άλλων 150 συμβασιούχων δημοσιογράφων, ενώ ήδη στην ΕΡΤ εργάζονταν περί τους 700 δημοσιογράφους!
    Ποτέ οι συνδικαλιστές δεν δέχονταν να χάσουν τα προνόμιά τους. Για παράδειγμα, ποτέ δεν δέχτηκαν:
    ...........κλπ........http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=369243
    12/6/13

    ReplyDelete
  3. Τι λένε τα ξένα μέσα για το κλείσιμο της ΕΡΤ.....

    Πρώτη είδηση στα ξένα μέσα ενημέρωσης είναι το κλείσιμο της δημόσιας ελληνικής ραδιοτηλεόρασης από την κυβέρνηση Σαμαρά.

    «Η Ελλάδα γίνεται στιγμιαία η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς δημόσια τηλεόραση» γράφει η ισπανική εφημερίδα El Pais στο ηλεκτρονικό της πρωτοσέλιδο…

    «Σοκ στην Ελλάδα από το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης» γράφει το Euronews μεταφέροντας τις εξελίξεις από την Ελλάδα.

    Το BBC μιλά για την τελευταία κίνηση της κυβέρνησης σε μία σειρά διαδοχικών περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων με την ελπίδα να οδηγηθεί η χώρα εκτός ύφεσης.

    Η Wall Street Journal επισημαίνει ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση σιγή, τουλάχιστον προσωρινά, στο πλαίσιο των περικοπών που απαιτούν οι διεθνείς δανειστές.

    «Λιτότητα, η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση» αναφέρει το Spiegel, λέγοντας ότι το τελευταίο σήμα μεταδίδεται τα μεσάνυχτα και η ΕΡΤ θα αναβιώσει με λιγότερους εργαζομένους και προγράμματα.

    «Τσεκούρι ακόμη και στην τηλεόραση» αναφέρει η ιταλική La Stampa σημειώνοντας ότι ούτε η τηλεόραση, ούτε το ραδιόφωνο, δεν γλίτωσε από τον πέλεκυ των περικοπών και της λιτότητας.

    Η είδηση για το κλείσιμο της ΕΡΤ μεταδόθηκε με έκτακτα τηλεγραφήματα από το πρακτορείο Reuters, το οποίο τονίζει πως πρόκειται για ένα από τα πλέον δραστικά μέτρα στη γραμμή της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα ως όρος για τη διάσωσή της.

    «Η ελληνική κρίση φέρνει μπλακ-άουτ στη δημόσια τηλεόραση» γράφει η ιταλική Repubblica.

    «Η Ελλάδα κλείνει τη δημόσια τηλεόραση» μεταδίδει η γαλλική εφημερίδα Liberation, αναφέροντας ότι η κακή διοίκηση ήταν το κίνητρο για την κυβέρνηση να κλείσει την ΕΡΤ, η οποία θα λειτουργήσει με νέα δομή και λιγότερους υπαλλήλους.

    Ακόμα και το Al Jazeera μετέδωσε την είδηση του κλεισίματος της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης. Αναφέρεται μάλιστα σε “θυσία” του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα στο βωμό των δεσμεύσεων της χώρας για μείωση δαπανών και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.-
    http://www.onlycy.com/343860-τι-λένε-τα-ξένα-μέσα-για-το-κλείσιμο-της
    12/6/13

    ReplyDelete
  4. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συναντήσει ο Αλ. Τσίπρας για την ΕΡΤ....ζητεί από την Κ. Παπούλια να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.....

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συναντάται στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης για το θέμα της ΕΡΤ ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια να μην υπογράψει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να μη συνδέσει το όνομά του με μια πράξη κατάφωρα αντιδημοκρατική, που δεν έχει και καμία πολιτική νομιμοποίηση από τη στιγμή που οι δύο από τις τρεις πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση (ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ) δηλώνουν ότι δεν τη στηρίζουν.

    Την Τρίτη, λίγο μετά την ανακοίνωση της κυβερνητικής απόφασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στην Αγία Παρασκευή, στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

    Πρόκειται για πραξικόπημα το οποίο στρέφεται ενάντια στον ελληνικό λαό, υπογράμμισε σε δηλώσεις του, για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση φιμώνει την ΕΡΤ μετά από απαίτηση της τρόικας.

    Η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει στη συνέχεια την ΕΡΤ σε ΥΕΝΕΔ για να προπαγανδίζει υπέρ της κυβέρνησης.

    Συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε παράνομη πράξη με το κλείσιμο του δημόσιου δικτύου και κάλεσε το λαό να στηρίξει τους εργαζόμενους. «Δεν έχουν το δικαίωμα να διακόψουν το σήμα που εκπέμπει η δημόσια συχνότητα», υπογράμμισε.

    Κάλεσε ακόμη τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, να διαχωρίσουν τη θέση τους, διαφορετικά όπως είπε θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη, ενώ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό «που νομίζει ότι μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει», να ανακαλέσει την απόφασή του και να έρθει το θέμα στη Βουλή.

    Επίσης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να διακόψει το σήμα της ΕΡΤ, χωρίς απόφαση της Βουλής, γιατί όπως είπε, αν το πράξουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας ως παράνομη μια τέτοια κίνηση.
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=517554
    12/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin