Tuesday, June 18, 2013

Σολομώντεια απόφαση απαιτεί τον… τετραγωνισμό του κύκλου! ... Μέχρι την Τετάρτη

Σοφία Βούλτεψη
18/06/2013

Με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Κ. Μενουδάκου να εκδίδει, διαρκούσης της συνάντησης των τριών αρχηγών, μια σολομώντεια απόφαση, που τελικά δεν διευκόλυνε, όπως όλοι ανέμεναν, προκαλώντας σειρά ερμηνειών, η υπόθεση της ΕΡΤ παραμένει εκκρεμής μέχρι την Τετάρτη, οπότε και θα υπάρξει νέα σύσκεψη των τριών.

Κι’ αυτό, διότι η απόφαση περιλαμβάνει δύο αλληλοαναιρούμενα μέρη:

Με το πρώτο σκέλος της, διατάσσει την αναστολή της από 11/6/2013 κοινής υπουργικής απόφασης αποκλειστικά ως προς εκείνο το μέρος της με το οποίο προβλέπεται ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ και ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ παραμένουν ανενεργές.



Παράλληλα, διατάσσει τη λήψη από τον υπουργό Οικονομικών, Ι. Στουρνάρα, και τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σ. Κεδίκογλου, των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα, που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπει η επίμαχη από 11.6.2013 κοινή υπουργική απόφαση.

Με το δεύτερο σκέλος της, όμως, αναγνωρίζει στην κυβέρνηση το δικαίωμα για αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, η οποία στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει μεν ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης, αλλά ο διαχειριστής αυτός μπορεί κατά την κρίση του και τις ανάγκες, που θα υπάρξουν, να διατηρήσει το υπάρχον προσωπικό ή να το απολύσει όλο ή εν μέρει.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να αναδιαρθρώσει κατά το δοκούν την ΕΡΤ – ακόμη και απολύοντας το σύνολο του προσωπικού της – αλλά πρέπει να βρει τρόπο να συνεχίσει να εκπέμπει το σήμα και τις εκπομπές της.

Σύμφωνα μάλιστα με νεώτερες διευκρινίσεις, η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση».

Έτσι, κυβέρνηση και εταίροι βρίσκονται μπροστά σε έναν γόρδιο δεσμό, καθώς οφείλουν και να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας της ΕΡΤ και να προχωρήσουν στις απολύσεις.

Μετά από αυτή την απόφαση, οι δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης, χρειάζονταν… διερμηνέα.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, βασικό θέμα είναι η κυβέρνηση να λειτουργεί ως μια πραγματική κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ως μονοκομματική που απλά ανέχεται τους άλλους, καθώς,  με αφορμή την ΕΡΤ, «οι κυβερνητικοί εταίροι πρέπει να λύσουν τα προβλήματα δημοκρατίας και συνταγματικής τάξης», ενώ, όπως είπε, καμία κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα να αναστείλει τη λειτουργία συντάγματος.

«Είμαστε υπέρ της ριζικής μεταρρύθμισης αλλά με βάση το θεσμικό πλαίσιο από τη Βουλή», τόνισε και υπογράμμισε πως η χώρα έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις και όχι από οπισθοδρομήσεις και προχειρότητα.

«Περιμένουμε από τον Πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος αναφέροντας πως ο κ. Σαμαράς φάνηκε απόψε να αποδέχεται την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, την ανάγκη ανασχηματισμού και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης τόνισε πως η απόφαση του ΣτΕ επιτάσσει να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι συχνότητες της ΕΡΤ και πως επιβεβαιώνει ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τη εθνική ραδιοτηλεόραση και να βγάζει «μαύρο».

«Επιμένουμε ότι ΕΡΤ πρέπει να λειτουργήσει σε λίγη ώρα με όλες τις συχνότητες», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, το ζήτημα της ΕΡΤ ήταν πολύ σημαντικό καθώς ανέδειξε την ανάγκη συλλειτουργίας των τριών κόμματων.

Η ΔΗΜΑΡ, σημείωσε, όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με τις μεταρρυθμίσεις αλλά αποτελεί και επισπεύδουσα δύναμη ωστόσο επεσήμανε πως κανένας δεν δικαιούται στο πλαίσιο της τριτοκομματικής κυβέρνησης να ενεργεί με μονομέρεια.

«Και ο κ. Σαμαράς ενήργησε μονομερώς όταν προώθησε πράξη νομοθετικού περιεχομένου», πρόσθεσε.

Μείζον θέμα είναι να συνεχιστούν οι ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση τόλμησε, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Η απόφαση του ΣτΕ επικυρώνει την κατάργηση της ΕΡΤ και του δ.σ. της, διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας», έδωσε την δική του εκδοχή, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα την Τετάρτη να υπάρξει η αναγκαία σύγκλιση.

Το μόνο βέβαιο πάντως, είναι ότι οι τρεις αρχηγοί έχουν συμφωνήσει πως οι εκλογές πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία και καλούνται τώρα να τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Οι προτάσεις Σαμαρά
Στο μεταξύ, με εννέα προτάσεις, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την ΕΡΤ και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, προσήλθε ο πρωθυπουργός στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους δύο εταίρους του σε αναβάπτιση της πολιτικής τους συνεργασίας, ώστε να μην παραδοθεί η χώρα στον λαϊκισμό, να μην οδηγηθεί σε εκλογές, να μην παραγραφούν αδικήματα από την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, να μην ακυρωθεί η ευκαιρία του αγωγού ΤΑΡ σε συνδυασμό με τη ΔΕΣΦΑ που αναβαθμίζουν γεωστρατηγικά τη χώρα.

Οι εννέα προτάσεις του πρωθυπουργού ήταν οι ακόλουθες:

1ον τη συγκρότηση διακομματικής προσωρινής διοικούσας επιτροπής με τυπική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η οποία
Α) θα αναλάβει να προσλάβει απαραίτητο προσωπικό δημοσιογράφων, τεχνικών και οποίας άλλης ειδικότητας απαιτείται για να λειτουργήσει προσωρινά νέο πρόγραμμα

Β) θα καταρτίσει το προσωρινό πρόγραμμα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του.

2ον Αυτή η επιτροπή θα έχει θητεία μέχρι τη συγκρότηση των οργάνων του νέου οργανισμού

3ον Να κατατεθεί άμεσα το ν/σ για τη νέα ραδιοτηλεόραση και να καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ οι θέσεις όπου απαιτείται σε φορείς του δημοσίου

4ον Να κάνουν συζήτηση για τη νέα ραδιοτηλεόραση και τον αριθμό των εργαζομένων

5ον Να οριστεί αξιόπιστος Στρατηγικός Σύμβουλος για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων

6ον Να οριστεί αρμόδιος υφυπουργός με αρμοδιότητα αυτή την υπόθεση ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν παραμερίζεται

7ον Να γίνει ανασχηματισμός μετά το συνέδριο της ΝΔ

8ον Να συζητήσουν για την επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας και

9ον Να συζητήσουν για τον καλύτερο συντονισμό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

www.elzoni.gr
18/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin