Friday, June 7, 2013

Ερώτηση Ν. Χουντή προς τον Επίτροπο Σεμέτα: «Μπορεί ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να εμποδίζει δικαστικές έρευνες;»

Μπορεί ο Πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ να εμποδίζει δικαστικές έρευνες, επικαλούμενος κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το στατιστικό απόρρητο; Αυτό το ερώτημα θέτει με γραπτή ερώτησή του στον αρμόδιο Επίτροπο για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές, κ. Σεμέτα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής.
Στην ερώτησή του, ο Νίκος Χουντής, αναφέρεται σε διάλογο που έγινε προχτές στην ελληνική Βουλή, παρουσία του Επιτρόπου κ. Σεμέτα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος πήρε αποστάσεις από έγγραφο της ΕΛΣΤΑΤ, σχετικά με την προστασία του στατιστικού απορρήτου, και με το οποίο ουσιαστικά τίθενται τεράστια κωλύματα σε ενδεχόμενες έρευνες δικαστικών ή άλλων Αρχών.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο Νίκος Χουντής καλεί την Κομισιόν να δηλώσει κατηγορηματικά ότι «στον Κανονισμό 223/2009 για το στατιστικό απόρρητο και στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής η προστασία του στατιστικού απορρήτου δεν άφορα σε έρευνες δικαστικών ή/και φορολογικών αρχών»,

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Νίκου Χουντή:
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) σε έγγραφό της με Αριθμό Πρωτοκόλλου 5049/Α1-3549, επικαλείται τον Κανονισμό 223/2009 σχετικά με τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές και τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής (ΚΟΠ) για τις Ευρωπαϊκές Στατιστικές (αρχή 5), προκειμένου να απαιτήσει από τους υπαλλήλους της να υπογράψουν «Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου». Στη συγκεκριμένη «Δήλωση», προβλέπονται εξοντωτικές ποινές, που φτάνουν μέχρι του σημείου της απόλυσης του υπαλλήλου, εάν τυχόν γίνει χρήση εκ μέρους των υπαλλήλων απόρρητων και εμπιστευτικών στατιστικών στοιχείων ακόμα και όταν αυτά αφορούν «τη χρήση τους σε οποιαδήποτε διαδικασία ενώπιον φορολογικών, δικαστικών, αστυνομικών, στρατιωτικών ή άλλων διοικητικών αρχών».
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Επίτροπος Semeta, δήλωσε στην ελληνική Βουλή (Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας) ότι υπάρχει μεν πρόβλεψη στον Κανονισμό περί στατιστικού απορρήτου, αλλά δήλωσε άγνοια σχετικά με την εξειδίκευση αυτού από την ΕΛΣΤΑΤ.
Με δεδομένο ότι η ελληνική δικαιοσύνη διερευνά υπόθεση σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ, για την οποία ασφαλώς θα χρειαστούν μαρτυρίες υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, και επειδή είναι αδιανόητο να εμποδίζουν κάποιοι δικαστικούς, αλλά και φορολογικούς, έλεγχους, επικαλούμενοι τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ερωτάται η Επιτροπή :
1) Συνάδει η παραπάνω Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου με τον Κανονισμό 223/2009 και τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής;
2) Γνωρίζει εάν υπάρχει άλλη χώρα της ΕΕ, όπου η προστασία του στατιστικού απορρήτου να αφορά και δικαστικές και φορολογικές έρευνες; Ο Ειδικός Εμπειρογνώμονας που διορίστηκε από την Κομισιόν και ο οποίος έχει πρόσβαση σε όλα τα στατιστικά στοιχεία, έχει υπογράψει την ανωτέρω Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου;
3) Μπορεί η Κομισιόν, με απόλυτα κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσει ότι στον Κανονισμό 223/2009 για το στατιστικό απόρρητο και στον Κώδικα Ορθής Πρακτικής, η προστασία του στατιστικού απορρήτου δεν άφορα σε έρευνες δικαστικών ή/και φορολογικών αρχών;
EurActiv.gr   
 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΛΣΤΑΤ:

 

1 comment:

  1. Ν. Χουντής: Άμεση παρέμβαση Εισαγγελέα για τη δήλωση-σιωπής που επιβάλλεται στους εργαζομένους της ΕΛΣΤΑΤ.....

    Την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζήτησε ο Νίκος Χουντής, για τη δήλωση-σιωπής που επιβάλλεται στους εργαζόμενους της ΕΛΣΤΑΤ, ακόμα και απέναντι στις Δικαστικές Αρχές.

    Σε συνέχεια της χθεσινής “ερώτησης-καταγγελίας” του Νίκου Χουντή στον Επίτροπο Σεμέτα, για τη δήλωση-σιωπής που καλούνται να υπογράψουν, σήμερα, οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, (με την οποία τους απαγορεύεται να καταθέτουν στοιχεία, ακόμα και αν τους ζητηθούν για έρευνες που διεξάγει η Δικαιοσύνη), ο Έλληνας ευρωβουλευτής επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και ζήτησε την άμεση παρέμβασή της, για να εμποδιστεί η φίμωση μαρτύρων για υποθέσεις που αφορούν την ΕΛΣΤΑΤ, σήμερα και στο μέλλον.
    http://euractiv.gr/n-xoyntis-amesi-parembasi-eisaggelea-gia-ti-dilosi-siopis-poy-epiballetai-stoys-ergazomenoys-tis-els
    7/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin