Wednesday, June 19, 2013

Κι άλλοι εργαζόμενοι έχουν ψυχή!

Κλάψτε για την ΕΡΤ. Διοργανώστε συναυλίες, ρίξτε την κυβέρνηση, οδηγείστε την χώρα στο χάος. Την  ίδια ώρα 60 ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, επειδή πληρώνουν ακριβά την ηλεκτρική ενέργεια και δεν είναι έτσι ανταγωνιστικές. Εκεί κινδυνεύουν με απόλυση 20.000 εργαζόμενοι άμεσα και 200.000 έμμεσα.  Αυτοί δεν έχουν ψυχή...
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι! Δεν προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε τους άθλιους κυβερνητικούς χειρισμούς στην περίπτωση της ΕΡΤ, οι οποίοι  βοήθησαν Κουβέλη και Βενιζέλο να βρουν άλλοθι και να δημιουργήσουν την πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών. Χρειαζότανε μεγαλύτερη προσοχή στον τρόπο χειρισμού όλης της υπόθεσης. Δεν στέλνεις με αυτό τον τρόπο 3.000 ανθρώπους στην ανεργία σε μία στιγμή. Ας ξεκινούσαν τις απολύσεις από όσους διόρισαν τον τελευταίο χρόνο ή από τους διπλοθεσίτες. Υπήρχαν λύσεις και εξακολουθούν να υπάρχουν, αν και εφόσον υπάρχει θέληση. 



Αυτό που θέλουμε, όμως, να επισημάνουμε είναι το μέγεθος της υποκρισίας. Έγινε ό,τι έγινε με την ΕΡΤ και τα κόμματα της... ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης βγήκαν στα κάγκελα. Δεν είδαμε, όμως, να αντιδρούν το ίδιο, να έχουν την ίδια ευαισθησία όταν με τις δικές τους αποφάσεις έστελναν στην ανεργία 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα. 

Μπορεί να πει κάποιος ότι αυτά συνέβησαν στο παρελθόν και ότι σημασία έχει να μην σταλούν κι άλλοι στον Καιάδα του ταμείου ανεργίας. Μα, αυτό λέμε κι εμείς! Με την διαφορά ότι βλέπουμε να «σκοτώνονται» για την ΕΡΤ και την ίδια στιγμή να μην δίνουν δεκάρα τσακιστή για τους εργαζόμενους στις 60 ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας.  

Εξήντα εταιρείες του ιδιωτικού τομέα «υποχρεώνονται» να δουλέψουν με ζημιά για να ζήσει το κρατικό μονοπώλιο του κλάδου της ενέργειας. Εξήντα εταιρείες απειλούνται με ξαφνικό θάνατο, επειδή πληρώνουν 30% ακριβότερα την ενέργεια σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. 

Εξήντα επιχειρηματίες διαπιστώνουν ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας είναι παντελώς αδιάφορος για το μέλλον των επιχειρήσεων τους. Οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που θα χάσουν την δουλειά τους άμεσα ή έμμεσα, όμως, θα πρέπει να γνωρίζουν. Ποιοι θα ευθύνονται για το δικό τους δράμα. Κι ας ξεκινήσει με τους νυν βουλευτές που δεν στέκονται κοντά στο πρόβλημά τους. Εκλογές θέλουν; Ας εισπράξουν μαύρο. Το ίδιο μαύρο με τις οθόνες της ΕΡΤ. Χιλιάδες εργαζόμενοι θα πρέπει να μάθουν ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν φτάνει η φωνή τους στην Βουλή. Ότι δεν απαιτείται λύση σε ένα θέμα εθνικής σημασίας. 

Μην κοροϊδεύουν άλλο τον κόσμο. Ας αφήσουν την υψηλή πολιτική και ας ασχοληθούν με τα καθημερινά. Με εκείνα που απασχολούν τον κάθε Έλληνα και όχι μόνο τις μικρές παρέες τους. Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα γύρω μας που απαιτούν λύσεις. Η ελληνική κοινωνία αγωνιά για το μέλλον των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων. Και ταυτόχρονα για τους υποψήφιους ανέργους της ΕΡΤ, τους υποψήφιους ανέργους των ενεργοβόρων επιχειρήσεων,  για τους υποψήφιους ανέργους χιλιάδων άλλων εταιρειών που το δημόσιο εξακολουθεί να τους οφείλει χρήματα. Όλη η χώρα μοιάζει με ένα απέραντο νεκροταφείο επενδύσεων, το οποίο κάθε μέρα επεκτείνεται σε μεγάλη έκταση και προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Και ποια είναι η πρόταση απέναντι σε αυτή την κατάσταση; Οι εκλογές; Θα δώσουν οι εκλογές θέσεις εργασίας; Υπάρχει κόμμα που να έχει σοβαρή πρόταση για έξοδο από την κρίση; Αν την έχει ας την βγάλει για να μην μας κρατάει σε αγωνία. Αρκεί να μην είναι κάτι σαν τα λεφτά των ομογενών που θα έσωζαν την χώρα. 

Διάλογος χρειάζεται και μία κεντρική πολιτική συμφωνία. Όχι μόνο μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά με όλο τον πολιτικό κόσμο. Μόνο με ένα εθνικό σχέδιο θα μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την κρίση.  Οι εκλογές δεν είναι λύση. Και ο κόσμος όλος δεν είναι μόνο η ΕΡΤ...

Θανάσης Μαυρίδης
www.capital.gr
19/6/13


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin