Friday, June 21, 2013

Θαρραλέες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας .... Συνεχίζουν Ν.Δ - ΠΑΣΟΚ

 Σοφία Βούλτεψη
21/06/2013

Αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία, να μην οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να μην θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή της, εμφανίστηκε στο χθεσινό διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, μετά από μια δραματική σύσκεψη των τριών αρχηγών και την αποχώρηση μετά διαφωνιών του Φώτη κουβέλη.

«Θα εξαντλήσουμε την τετραετία για το καλό του ελληνικού λαού» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του τελευταίου χρόνου και στις προσπάθειες που κατέβαλε για να αποκατασταθεί η ενότητα στην κυβέρνηση και να βρεθεί λύση.

Όπως είπε, κατά την προχθεσινή συνάντηση των τριών αρχηγών υπήρξε συμφωνία να αποκατασταθεί η λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και να προσληφθούν όλοι οι απαραίτητοι για να εκπέμψει πλήρες πρόγραμμα, ενώ είχε μείνει η εκκρεμότητα του αριθμού αυτού του προσωρινού αυτού προσωπικού.



Ο κ. Σαμαράς γνωστοποίησε πως δέχθηκε ο αριθμός αυτός να φθάσει στις 2.000 και μέσα στις επόμενες 10 μέρες να ψηφιστεί το νομικό πλαίσιο, αλλά και να ορίσουν οι εταίροι του τον αρμόδιο υφυπουργό για την νέα δημόσια τηλεόραση, να γίνουν προσλήψεις προσωπικού με διαφάνεια και αξιοκρατία και να έχουν επιπλέον μόρια οι προερχόμενοι από την ΕΡΤ.

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, «Ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε σήμερα έξω από το πλαίσιο με το οποίο χθες συμφώνησε και ζήτησε να γίνει η αναδιοργάνωση εν λειτουργία, να επιστρέψουμε στο παρελθόν».

Το μαύρο από τις συχνότητες θα φύγει αλλά στο αμαρτωλό παρελθόν δεν θα επιστρέψουμε ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι η ΕΡΤ έχει κλείσει.

«Ο κ. Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ επέλεξαν να μην στηρίξουν τη λύση αυτή. Ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα – και θαρραλέα – αποδέχθηκαν τη λύση αυτή», σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι «Θα προχωρήσω με καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης, με επικαιροποίηση του κυβερνητικού προγράμματος με ορίζοντα τετραετίας, θέλουμε την στήριξη όλων και της ΔΗΜΑΡ. Κανείς δεν θέλει ακυβερνησία και στασιμότητα».

Θυμίζοντας τέλος ότι σήμερα η κυβέρνηση έκλεισε ένα χρόνο είπε:

«Μας μένουν άλλα τρία χρόνια. Θα τα εξαντλήσουμε. Για το καλό του ελληνικού λαού».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Μήνυμα σταθερότητας και ευθύνης έστειλε από την πλευρά του και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με δήλωσή του λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Κ.Ο. και του Π.Σ. του Κινήματος.

Απευθυνόμενος μάλιστα και προς τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, τους απηύθυνε το ερώτημα αν οι εκλογές, πιθανόν διπλές, θα βοήσουν την υπόθεσή τους.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές, κάτι που δεν επιθυμεί ούτε ο ελληνικός λαός.

Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε, ποτέ, τρύπες στο νερό και δεν θα κάνει ούτε τώρα.

Επίσης τόνισε ότι δεν δέχεται συνεργασία αλά καρτ – στρέφοντας σαφώς τα βέλη του προς τον κ. Κουβέλη.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση πρέπει να έχει τετραετή θητεία, χωρίς εκπλήξεις μεταξύ των εταίρων και μικροκομματικές συμπεριφορές, τάχθηκε υπέρ της ύπαρξης και λειτουργίας μιας τρικομματικής κυβέρνησης και κάλεσε τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην προσπάθεια.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι στην ουσία άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με την απόφασή της για την ΕΡΤ, η οποία έθεσε θέμα λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας.

Επίσης ανέφερε ότι υπήρξαν βήματα προσέγγισης από την πλευρά της κυβέρνησης, που αφορούσε στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ με όλα τα κανάλια της και το σύνολο των εργαζομένων, περίπου 2000, ενώ για τα μουσικά σύνολα κλπ να υπάρξει ειδική μέριμνα.
Ο Φώτης Κουβέλης

Δεν βρέθηκε κοινός τόπος δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς για την ΕΡΤ, μετά το τέλος της τρίτης κατά σειρά σύσκεψής τους, επιμένοντας ότι η πρόταση της ΔΗΜΑΡ να τεθεί εκ νέου σε κίνηση η ΕΡΤ με παρόντες τους εργαζόμενους και να γίνει η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός της με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα είναι ο κοινός τόπος των τριών.

«Για μας δεν είναι τυπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ουσία. Το "μαύρο" είναι συγκεκριμένη επιλογή όπως και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων», ανέφερε στις δηλώσεις του και υπογράμμισε πως για τη ΔΗΜΑΡ «είναι πρόβλημα Δημοκρατίας».

Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν έχει ευθύνη για την αδυναμία συμφωνίας και πρόσθεσε ότι είναι απαράδεκτο ότι παρά την απόφαση του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, το «μαύρο» παραμένει.

Σημείωσε επίσης ότι η ΔΗΜΑΡ δεν εγκαταλείπει να παραμείνει ο μεταρρυθμιστικός πόλος και να βρεθούν λύσεις διεξόδου της χώρας από την κρίση εκτός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

«Ναι σε αναδιάρθωση και εξορθολογισμό κι όχι σε προσβλητικές ενέργειες, όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση παρότι γνωρίζει τη θέση της ΔΗΜΑΡ και μάλιστα ερήμην τεσσάρων υπουργών που προέρχονταν από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ», είπε. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ

Απαιτούνται καθαρές λύσεις και ο καθένας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στο λαό, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπογραμμίζοντας πως η «τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση καταρρέει κάτω από το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων και της αποτυχίας της πολιτικής της».

«Ήρθε η ώρα το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και την ανατροπή του μνημονίου να γίνει πραγματικότητα» υπογραμμίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  αναφέροντας πως «δεν μπορεί για δέκατη μέρα να καταπατάται βάναυσα κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας».

«Ο αντιπερισπασμός για το επόμενο μνημόνιο απέτυχε. Καλούμε ενωμένο τον ελληνικό λαό να γυρίσουμε σελίδα», ήταν η ανακοίνωση των ΑΝ.ΕΛ.

Η απόφαση του ΣτΕ
Στο μεταξύ, το τμήμα αναστολών της Ολομέλειας του ΣτΕ ακολούθησε με την χθεσινή του απόφασή του την πρόσφατη προσωρινή διαταγή του προέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου Κωνσταντίνου Μενουδάκου, κάνοντας εν μέρει αποδεκτή την αίτηση της ΠΡΟΣΠΕΡΤ με την οποία ζητάει να ανασταλεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Σίμου Κεδίκογλου, με την οποία διαλύεται η ΕΡΤ ΑΕ.

Ειδικότερα οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι πρέπει:

1) Να ανασταλεί η εκτέλεση της επίμαχης υπουργικής απόφασης ως προς το μέρος κατά το οποίο προβλέπει ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ ΑΕ

2) Ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ ΑΕ παραμένουν ανενεργές.
 

  • Παράλληλα οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι «μέχρι τη σύσταση και την λειτουργία του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, να ληφθούν από τους κ.κ. Στουρνάρα και Κεδίκογλου και τον ειδικό διαχειριστή, τα αναγκαία εκείνα οργανωτικά μέτρα περιλαμβανομένης και της πρόσληψης του αναγκαιούντος προσωπικού για την εκ μέρους μεταβατικού δημοσίου ραδιοτηλεοπτικού φορέα μετάδοση στο συντομότερο δυνατό χρόνο, του αναγκαίου προγράμματος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων καθώς και να εκτελούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διασφάλιση κάθε είδους δικαιωμάτων και συμφερόντων που ανάγονται στον κύκλο δραστηριοτήτων τα καταργηθείσης ΕΡΤ ΑΕ»

Ακόμη το δικαστήριο επιφυλάσσεται να επανέλθει αυτεπαγγέλτως εντός ευλόγου χρόνου για να διαπιστώσει αν έλαβε χώρα συμμόρφωση προς τα ανωτέρω.

Σύμφωνα με τη γνώμη της συμβούλου επικρατείας Μαρίας Καραμανώφ, η οποία μειοψήφησε στη σημερινή συνεδρίαση, η κατάργηση του νομικού προσώπου της ΕΡΤ ΑΕ χωρίς την ταυτόχρονη ίδρυση νέου, αντίστοιχου φορέα δυναμένου ως εκ της νομικής του φύσεως να τη διαδεχτεί στα δικαιώματα και υποχρεώσεις της ως διαχειριστή δημόσιας υπηρεσίας, έχει ως σφόδρα πιθανολογούμενη συνέπεια να αποστερηθεί η ΕΡΤ των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τα οποία θα ηδύνατο να ασκήσει κατά τον μεσολαβούν μέχρι την ίδρυση του νέου δημόσιου φορέα διάστημα.

http://www.elzoni.gr
21/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin