Monday, June 24, 2013

Αμαρτίαι συνδικαλιστών παιδεύουσιν ΕΡΤ

Του Θοδωρή Βαμβακάρη (capital.gr)

Ήταν Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004. Δύο ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων τηλεθεατών ήταν στημένο στις τηλεοράσεις του, για να παρακολουθήσει την πρώτη επίσημη μετάδοση από την ΕΡΤ, που συμπτωματικά ήταν και ποδοσφαιρικός αγώνας. Κι ενώ όλοι περίμεναν να δουν τη σέντρα του αγώνα Ελλάδας- Κορέας, αυτό που είδαν τελικά ήταν το «μαύρο» στις οθόνες τους. Για 25 ολόκληρα λεπτά!

Όπως ήταν φυσικό, επικράτησε πανικός στην ΕΡΤ, άρχισαν να χτυπάνε τηλέφωνα από Ελλάδα και εξωτερικό για να βρουν τι φταίει και ποιος ήταν ο υπεύθυνος. Πέρασαν 9 χρόνια και δεν μάθαμε ποτέ. Το 25λεπτο «μαύρο», που μας διέσυρε διεθνώς, αποδόθηκε αορίστως στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και οι μόνοι που είχαν την ευθιξία να παραιτηθούν ήταν ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ, Τζώνυ Καλημέρης, και ο διευθυντής λειτουργίας, Γιώργος Παπαμώκος. Δεν αποδόθηκε σε κανέναν η παραμικρή ευθύνη για ένα σφάλμα που αφορούσε την κορυφαία μετάδοση στην ιστορία της ΕΡΤ.


Το θέμα και οι υπεύθυνοι καλύφθηκαν από την ΠΟΣΠΕΡΤ, άλλωστε κανείς κυβερνητικός δεν ήθελε την κόντρα με τους συνδικαλιστές της ΕΡΤ, ειδικά μάλιστα εκείνες τις κρίσιμες μέρες. Όπως εξηγούσε τότε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, «δεν θα δίσταζαν να κάνουν απεργία ακόμα και στις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων».

Το περιστατικό είναι ενδεικτικό της επιρροής του παράγοντα ΠΟΣΠΕΡΤ στην ιστορία της ΕΡΤ και του κατά πόσον η συνδικαλιστική οργάνωση συνέβαλε στην απαξίωση της εικόνας της δημόσιας ραδιοφωνίας-τηλεόρασης στον ελληνικό λαό.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ήταν ανέκαθεν ένα πολύ ισχυρό σωματείο, με έντονη συμμετοχή στη διοίκηση της ΕΡΤ. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η εντύπωση που υπήρχε ήταν ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ συνδιοικούσε την ΕΡΤ μαζί με τη διοίκησή της. Ο λόγος της ΠΟΣΠΕΡΤ περνούσε ακόμα και στις προσλήψεις, όπου, σε πολλές περιπτώσεις, είχε καταφέρει να συμπεριλάβει και συγγενείς συνδικαλιστών.

Χαρακτηριστικές του αισθήματος «ιδιοκτησίας» που έτρεφαν οι συνδικαλιστές για την ΕΡΤ ήταν οι αντιδράσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ τον Δεκέμβριο του 2011, όταν το δ.σ., για να αντιμετωπίσει την κρίση, συζητούσε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, κάτι στο οποίο διαφωνούσε η ΠΟΣΠΕΡΤ. Η λύση δόθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, εισέβαλαν στην αίθουσα του δ.σ, ξήλωσαν υπολογιστές και ζήτησαν από τα μέλη του δ.σ. να παραιτηθούν. Οι επιδρομές, βέβαια, έχουν πλέον σταματήσει, καθώς ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ είναι πλέον μέλος του δ.σ., ως εκπρόσωπος των εργαζομένων.


Ταραχώδεις σχέσεις με την ΕΣΗΕΑ

Από διακυμάνσεις περνούν και οι σχέσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ με την ΕΣΗΕΑ, το έτερο ισχυρό σωματείο της ΕΡΤ, με πολύ πιο ισχνή παρέμβαση, όμως, στα δρώμενα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Η ΠΟΣΠΕΡΤ θεωρούσε πάντα τους δημοσιογράφους ως τους προνομιούχους της ΕΡΤ και με ευθεία παρέμβαση προς την εξουσία.

Πριν από ενάμιση χρόνο, όταν βρισκόταν υπό συζήτηση το θέμα της ένταξης των εργαζομένων της ΕΡΤ στο ενιαίο μισθολόγιο, οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ (που εξαιρούνταν ούτως ή άλλως) είχαν προσπαθήσει να εντάξουν στην εξαίρεση και άλλες ειδικότητες (τεχνικούς, σκηνοθέτες κ.λπ.). Κίνηση η οποία συνάντησε τη σφοδρή αντίσταση της ΠΟΣΠΕΡΤ, που τελικά κατάφερε να δυναμιτίσει τη διεύρυνση της εξαίρεσης και να ενταχθούν τελικά στο ενιαίο μισθολόγιο όλες οι ειδικότητες πλην των δημοσιογράφων (μέχρι τότε).

Τους καταλογίζουν ευθύνες εκ των έσω

Σίγουρα δεν ήταν μόνο η ΠΟΣΠΕΡΤ το «μαύρο πρόβατο» της ΕΡΤ. Οι παράνομες προσλήψεις, οι υπέρογκοι μισθοί, τα πάρτι αναθέσεων εξωτερικών παραγωγών αποτελούσαν αποφάσεις τις οποίες δεν τις λάμβαναν οι συνδικαλιστές της ΕΡΤ. Αυτό, όμως, που της καταλογίζουν εργαζόμενοι είναι ότι, ενώ έβλεπε την κακοδιαχείριση, δεν αντιδρούσε ως όφειλε. Και ιδιαίτερα, μάλιστα, με την ισχύ που είχε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Οι αντιδράσεις της ΠΟΣΠΕΡΤ ακούγονταν μόνο όταν έβγαινε κάποια καταγγελία στη δημοσιότητα. Δεν υπήρξε, για παράδειγμα, κάποια αντίδραση από την ΠΟΣΠΕΡΤ όταν το δ.σ. της ΕΡΤ υπέγραφε τη σύμβαση των 30 εκατομμυρίων ευρώ για τα δικαιώματα του Champions League. Αντίθετα, η ΠΟΣΠΕΡΤ εξέδωσε τότε ανακοίνωση με την οποία επικροτούσε την απόφαση, αναφέροντας ότι «το UEFA Champions League είναι το κορυφαίο ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό προϊόν, που η δημόσια τηλεόραση οφείλει και πρέπει να το προσφέρει στο ελληνικό κοινό, εφόσον τα οικονομικά της το επιτρέπουν. Γι΄ αυτό, άλλωστε, εμείς και οι εκπρόσωποί μας στο δ.σ. της ΕΡΤ πιστεύουμε ότι πρέπει να μεταδίδονται αυτοί οι αγώνες».

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης

Η κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος (γιατί και το ανταποδοτικό τέλος δημόσιο χρήμα είναι, όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να το εμφανίσουν ως επιχειρηματικό έσοδο της ΕΡΤ) δεν ήταν δυνατόν να περάσει απαρατήρητη από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Στα 9 πορίσματα –τα οποία διαβιβάστηκαν στην εισαγγελέα Διαφθοράς, κυρία Ράικου– ξετυλίγεται το κουβάρι της διαφθοράς στην οποία συμμετείχαν διοικήσεις από όλα τα κόμματα, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές.

Μία από τις υποθέσεις είναι η μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών για τις παράνομες μονιμοποιήσεις συμβασιούχων την περίοδο 2002-2007. Σύμφωνα με την αναφορά, διευθυντικά στελέχη σε συνεργασία με συνδικαλιστές μονιμοποιούσαν συμβασιούχους που δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις μονιμοποίησης μέσω των υπηρεσιακών συμβουλίων, τα οποία εξέδιδαν βεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του ιδίου του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Ευφροσύνη βρέθηκε στη λίστα των επιόρκων «για απάτη κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια» σε βάρος της ΕΡΤ. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο εκδόθηκε πριν από έναν χρόνο, ο κ. Καλφαγιάννης και η σύζυγός του κατηγορούνται ότι από το 2002 μέχρι το 2007 λάμβαναν με ψευδείς βεβαιώσεις επιδόματα τέκνου και ασθενείας για την κόρη τους. Όπως αναφέρει το βούλευμα, αποτέλεσμα ήταν να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος συνολικού ύψους 22.120,65 ευρώ ο καθένας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ υποστηρίζει ότι έχει εκδοθεί απαλλακτικό βούλευμα για την υπόθεση.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 21ης Ιουνίου
24/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:


Πηγή:www.capital.gr

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin