Monday, June 3, 2013

Τουρκία προς ΕΕ: «Να κοιτάξετε τον εαυτό σας»

Μια διαμαρτυρία εναντίον των σχεδίων κατεδάφισης ενός πάρκου στην Κωνσταντινούπολη πυροδότησε τις πιο σκληρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην Τουρκία. ΕΕ και ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία για τη χρήση βίας από την αστυνομία καθώς οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σε όλη τη χώρα.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν αρχικά ως ένα ειρηνικό κίνημα αντίδρασης στα σχέδια της κυβέρνησης να κατεδαφίσει ένα πάρκο στην κεντρική πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Αυτή η διαμαρτυρία ωστόσο εξελίχθηκε σε μια γενικευμένη αντίδραση απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές, και επεκτάθηκε στην υπόλοιπη χώρα.
Ωστόσο το Σάββατο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων.
Ο ακριβής αριθμός των τραυματιών δεν είναι σαφής και θεωρείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από τα επίσημα νούμερα.

Η Διεθνής Αμνηστία κάνει λόγο για δύο θανάτους και πάνω από 1,000 τραυματίες. Ακόμη, ο αριθμός των συλληφθέντων είναι περίπου 1,000.

Ξεκίνησε ως «περιβαλλοντικό ζήτημα»
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν λίγες εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και κατασκήνωσαν στο πάρκο Gezi, το οποίο και σχεδίαζε η κυβέρνηση να κατεδαφίσει.
Μιλώντας στην τελετή της τρίτης γέφυρας πάνω από το Βόσπορο την Τετάρτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan σνόμπαρε τη διαμαρτυρία, λέγοντας: «Ό, τι κάνετε, έχουμε πάρει την απόφασή μας και θα συνεχίσουμε με τα σχέδιά μας».
Η ίδια η τρίτη γέφυρα πάνω από τον Βόσπορο αποτέλεσε αμφιλεγόμενο θέμα στην Τουρκία, όχι μόνο επειδή ο δρόμος θα περνά μέσα από τα δάση και θα προκαλέσει περιβαλλοντική ζημία, αλλά επίσης εξαιτίας της ονομασίας της.
Χωρίς προηγούμενη δημόσια συζήτηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε το όνομα της γέφυρας «Yavuz Sultan Selim», ενός σουλτάνου που ήταν υπεύθυνος για την σφαγή Αλεβιτών στην Ανατολία.
Μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, περισσότεροι διαδηλωτές κατέφθασαν στο πάρκο. Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειες της αστυνομίας να διαλύσει τη συγκέντρωση, πραγματοποιήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις.
Καθώς ολοένα και περισσότερος κόσμος κατέφθανε στο σημείο της διαμαρτυρίας, η χρήση βίας της αστυνομίας κλιμακώθηκε το Σάββατο το πρωί, ενώ ακόμη και ελικόπτερα ψέκαζαν δακρυγόνα στο πλήθος, όπως δείχνει το παρακάτω βίντεο που αναρτήθηκε στο You Tube.
Η κλιμάκωση των συγκρούσεων επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας και πολύ σύντομα προσέλκυσε διεθνές ενδιαφέρον. Το Σάββατο, ο Υπουργός Εσωτερικών Muammer Güler είπε ότι υπήρχαν πάνω από 90 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε 48 πόλεις.
Υπήρχαν επίσης δημοσιεύματα για βίαιες συγκρούσεις στην Άγκυρα.

Αντίδραση Βρυξελλών
Η Κομισιόν εξέφρασε ανησυχία για το ζήτημα την Παρασκευή: «Καταδικάζουμε την υπερβολική και δυσανάλογη χρήση βίας», είπε η Κομισιόν σε δήλωσή της στην εφημερίδα Today's Zaman.
«Υπενθυμίζουμε τη σημασία εγγύησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι. Κάθε περιορισμός θα πρέπει να είναι αυστηρά στα όρια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην δικαιοδοσία του».
Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Štefan Füle, έγραψε στο Twitter:
«Είμαι ανήσυχος από τις εικόνες από την πλατεία Ταξίμ», ενώ στήριξε και την έκκληση του Τούρκου Προέδρου Abdullah Gül για αυτοσυγκράτηση.
Ο Egemen Bağış, Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, επέκρινε τη δήλωση της Κομισιόν, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να «παρερμηνεύουν» την κατάσταση στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ανατόλια.
Ο Bağış ισχυρίστηκε ότι οι διαδηλωτές είναι «περιθωριακές ομάδες» που τάσσονται κατά των «ευρωπαϊκών αξιών».

 «Η Ευρώπη να κοιτάξει τον εαυτό της»
Στην πρώτη του αντίδραση για τις διαδηλώσεις, ο Erdoğan παραδέχτηκε την Κυριακή ότι έλαβε χώρα υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και ότι η κυβέρνηση θα ερευνήσεις τις καταγγελίες.
Μιλώντας στην ολομέλεια των Τούρκων Εξαγωγέων, ο Erdoğan έκανε εκτενή αναφορά στις περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησής του καθώς και όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης τη δεκαετία του 1990.
Είπε ότι δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις για το πάρκο, απέρριψε τους ισχυρισμούς των διαδηλωτών ότι θα μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο και άφησε το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε μουσείο.
Ωστόσο επέμεινε ότι θα υπάρξει αναμόρφωση του χώρου.
  • Μιλώντας σε άλλο συνέδριο, ο Erdoğan απάντησε στις διεθνείς επικριτικές αντιδράσεις λέγοντας ότι οι άλλοι «πρέπει πρώτα να κοιτούν τους εαυτούς τους». «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει στη Βρετανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ», είπε, χωρίς να προβεί σε λεπτομέρειες.
 EurActiv.gr  
 



7 comments:

  1. Έκκληση προς Τουρκία για «αυτοσυγκράτηση».....

    Με ενδιαφέρον παρακολουθούν ΗΠΑ και Ευρώπη τις εξελίξεις στην Τουρκία. «Αυτοσυγκράτηση» συστήνει η Ουάσιγκτον. «Δυσανάλογος» ο τρόπος αντίδρασης της τουρκικής αστυνομίας για την ΕΕ.

    Με ανησυχία παρακολουθούν οι ΗΠΑ τις εξελίξεις στην Τουρκία, όχι μόνο γιατί ο πρόεδρος Ομπάμα έχει επενδύσει πολιτικά στον Ταγίπ Ερντογάν και διατηρεί, μέχρι τώρα τουλάχιστον, στενές σχέσεις μαζί του, αλλά και λόγω των γεωπολιτικών επιπτώσεων που θα έχει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση της Τουρκίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση στη Συρία. Η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε «αυτοσυγκράτηση» από τους Τούρκους ιθύνοντες και τους κάλεσε να επιδείξουν σεβασμό στο δικαίωμα της ελευθερίας έκφρασης.

    «Σταθερότητα μέσα από τη διασφάλιση των ελευθεριών»
    Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Λόρα Λούκας, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ πιστεύουν πως οι ειρηνικές διαδηλώσεις αποτελούν μέρος της δημοκρατικής έκφρασης, και πρόσθεσε ότι μακροπρόθεσμα η σταθερότητα της Τουρκίας θα διασφαλισθεί καλύτερα μέσα από το σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών της έκφρασης, του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι». Υπογράμμισε, επίσης, ότι η Ουάσιγκτον αναμένει να επιδείξουν οι δυνάμεις ασφαλείας αυτοσυγκράτηση και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεχίσουν να εργάζονται για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

    Σε ανάλογο πνεύμα είχε κινηθεί νωρίτερα και η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία εξέφρασε επίσης συμπάθεια για τους τραυματίες, επισημαίνοντας την ανησυχία των ΗΠΑ «για τον αριθμό των ανθρώπων που τραυματίστηκαν όταν η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές», ενώ κατέστησε σαφές πως οι ενέργειες των τελευταίων κινούνται στο πλαίσιο των ελευθεριών που, όπως σημείωσε με έμφαση, είναι «ζωτικής σημασίας για κάθε υγιή δημοκρατία».

    «Δυσανάλογη» η αντίδραση των τουρκικών αρχών

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της, καταδίκασε τη χρήση βίας από την τουρκική αστυνομία προς τους διαδηλωτές. Η εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Κάθριν Άστον σε δήλωσή της χαρακτήρισε τον τρόπο αντίδρασης των τουρκικών αρχών «δυσανάλογο» σε σχέση με την πραγματική διάσταση των διαδηλώσεων ενώ εξέφρασε «ανησυχία» για την κλιμάκωση της έντασης, τονίζοντας πως θα πρέπει άμεσα να εξευρεθεί «ειρηνική λύση» μεταξύ διαδηλωτών και κυβέρνησης.

    Έντονη κριτική στον τρόπο με τον οποίο απάντησε η τουρκική κυβέρνηση στις διαδηλώσεις άσκησε άμεσα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντάς τον «εντελώς ακατάλληλο». Ο κ. Σουλτς προειδοποίησε μάλιστα ότι η βίαιη αντίδραση της τουρκικής αστυνομίας ενδέχεται να οδηγήσει σε νέες, εντονότερες διαδηλώσεις.......http://www.dw.de/a-16854762
    3/6/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. TURQUIE. "Je n'avais jamais vu une telle brutalité".....

      Au septième jour du mouvement, les manifestants ne plient pas et continuent d'occuper le parc Gezi, dont le projet de destruction a donné le signal de la révolte. Reportage de notre correspondante.

      Vous en voulez ?". La trentaine, chemise blanche, costume noir, l'homme élégant tend un sachet de simit, ces bagels turcs qu'on trouve un peu partout dans Istanbul, à un groupe d'étudiants communistes émergeant d'une tente, place Taksim. Les drapeaux rouges de leur groupe, Partizan, contrastent avec la tenue sombre de leur interlocuteur. Ils refusent poliment, l'homme insiste, ils acceptent, et le bienfaiteur disparaît dans la foule sans attendre de remerciements.

      Il est à peine 9 heures ce lundi 3 juin au matin, à l'entrée du parc Gezi. Les jours passent et l'occupation du square prend forme. C'est le septième depuis le début du mouvement. Une chaîne de manifestants armés de sacs poubelles assure le maintien de la propreté des lieux. Tentes et matelas fleuris posés à même le sol ont été apportés dans la nuit, après les averses légères de dimanche soir. Stands de biscuits et de boissons, mis à disposition par des bénévoles, sont réapprovisionnés en vue de la nouvelle journée de mobilisation qui commence......http://tempsreel.nouvelobs.com/monde/20130603.OBS1741/turquie-je-n-avais-jamais-vu-une-telle-brutalite.html?xtor=RSS-17
      3/6/13

      Delete
  2. Ο Γκιούλ «αδειάζει» Ερντογάν.....η δημοκρατία είναι κάτι που προκύπτει με τη λαϊκή βούληση, αλλά δεν σημαίνει μόνο κάλπες.....

    Δήλωση που ερμηνεύεται στην Τουρκία ως απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποδίδει τις διαμαρτυρίες στην τάση «ορισμένων που δεν μπορούν να νικήσουν στην κάλπη το κυβερνών κόμμα, να το καταφέρουν με παρόμοιες μεθόδους».

    Ο πρόεδρος Γκιουλ ανέφερε ότι «η δημοκρατία είναι κάτι που προκύπτει με τη λαϊκή βούληση, αλλά δεν σημαίνει μόνο κάλπες. Είναι πολύ φυσιολογικό, διαφορετικές απόψεις και αντιρρήσεις να εκφράζονται με διάφορους τρόπους και εκτός εκλογικής διαδικασίας».

    Αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες των τελευταίων ημερών, ο Γκιουλ είπε πως «πρέπει να γνωρίζετε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μηνύματα τα οποία στάλθηκαν με καλές προθέσεις και θα γίνουν τα δέοντα». Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε «σύνεση» τονίζοντας ότι «συμβαίνει, τέτοιες κοινωνικά γεγονότα να κυριεύονται από παράνομες οργανώσεις. Κι αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί».

    Ο Γκιουλ υποστήριξε ότι «τις τελευταίες 3-4 μέρες δοκιμάστηκε η δημοκρατία της Τουρκίας. Εάν ρίξετε μια ματιά σε ορισμένες Μεσανατολικές χώρες, θα δείτε ποια είναι η έκβαση τέτοιων διαμαρτυριών σε χώρες που δεν είναι δημοκρατικές και δεν πιστεύουν στην ανωτερότητα του δικαίου».

    Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι «δεν είναι εύκολο να οικοδομηθεί η εικόνα μιας χώρας. Όλοι μας εργαστήκαμε τα τελευταία δέκα χρόνια και οδηγήσαμε σε υψηλά επίπεδα την οικονομία και την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αν χαλάσει η εικόνα αυτή, δεν θα υπάρξει όφελος για κανέναν».
    http://www.zougla.gr/kosmos/article/dilosis-gioul-gia-ta-episodia
    3/6/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Turquie: le président Gül assure aux manifestants qu'ils ont été entendus....

      Quatre jours après des manifestations contre le gouvernement à Istanbul et Ankara, le président turc Abdullah Gül a déclaré qu'"il est tout à fait naturel d'exprimer des opinions". "Par des manifestations pacifiques", a-t-il précisé......http://www.lexpress.fr/actualite/monde/europe/video-turquie-le-president-gul-assure-aux-manifestants-qu-ils-ont-ete-entendus_1254145.html
      3/6/13

      Delete
    2. Proteste in der Türkei.....Druck auf Erdogan wächst.....

      Bevor der türkische Ministerpräsident Recep Tayyip Erdogan am Morgen nach Nordafrika aufbrach, wurde er noch einmal deutlich. Er sprach von "extremistischen Elementen", die die Demonstrationen organisiert hätten. Den Demonstranten drohte er mit harten Konsequenzen. Der Geheimdienst suche schon die Drahtzieher und werde mit ihnen "abrechnen". Seine Partei habe bei drei Parlamentswahlen wachsende Zustimmung erfahren. Das Volk stehe hinter ihr, erklärte er........http://www.tagesschau.de/ausland/tuerkei-proteste106.html
      3/6/13

      Delete
  3. Türkische Gemeinde geißelt Erdogan als "faschistoid"....

    Scharfe Kritik aus der Türkischen Gemeinde in Deutschland: Ihr Vorsitzender Kenan Kolat ist angesichts der Polizeigewalt in Istanbul fassungslos. Erdogans Politik geißelt er als "faschistoid"......http://www.welt.de/politik/deutschland/article116767511/Tuerkische-Gemeinde-geisselt-Erdogan-als-faschistoid.html
    3/6/13

    ReplyDelete
  4. Γερμανικές υποδείξεις στους Τούρκους για τα επεισόδια....

    Σύνεση, αποκλιμάκωση και διάλογο συνέστησε στην τουρκική κυβέρνηση η καγκελαρία της Γερμανίας, με τον εκπρόσωπο της Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, να κάνει λόγο για "ξεκάθαρο δικαίωμα των πολιτών στην έκφραση και το συνέρχεσθαι".

    Η κατανόηση του κράτους δικαίου απαιτεί ανάλογη και λογική δράση από τις υπηρεσίες ασφάλειας, είπε ο κ. Ζάιμπερτ, ερωτηθείς σχετικώς με τα γεγονότα στην Τουρκία τις τελευταίες τρεις ημέρες.

    "Αυτή την στιγμή είναι ανάγκη για αποκλιμάκωση και διάλογο", τόνισε και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.

    "Είναι σημαντικό σε αυτή την οξυμένη κατάσταση όλες οι πλευρές να ενεργήσουν με σύνεση", δήλωσε, για να προσθέσει ωστόσο ότι "το δικαίωμα της έκφρασης και του συνέρχεσθαι των πολιτών είναι απολύτως σαφές και θεμελιώδες σε μια δημοκρατία".

    Ερωτηθείς εάν θεωρεί ότι τα γεγονότα στην Τουρκία αφορούν την Ευρώπη και την διαπραγμάτευση που αφορά την ενταξιακή διαδικασία της χώρας, ο κ. Ζάιμπερτ είπε ότι "δεν βλέπει καμιά σύνδεση".
    http://www.sigmalive.com/news/international/48652
    3/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin