Friday, June 14, 2013

ΥΠΟΙΚ: Απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα

Ομιλητής
Γιάννης Στουρνάρας


Πρωτολογία

Κύριε πρόεδρε,
Είμαι εδώ για να απαντήσω στην επερώτηση που έχει να κάνει με το λάθος του ΔΝΤ, αλλά με χαρά να απαντήσω για την ΕΡΤ.
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ξεκινήσω και να σας πω, κατηγορηματικά -κάτι που αποφύγατε να πείτε- ότι, η ελληνική ραδιοτηλεόραση δεν κλείνει αλλά ανασυγκροτείται. Θα ανοίξει το συντομότερο δυνατό. Αυτό δεν το αναφέρατε. Στο «συνεργείο» θα μπει για να βγει διορθωμένη, καθαρή, χωρίς σκάνδαλα. Θα ήθελα απλώς να σας θυμίσω τι λέγατε στις 18/05: ότι είναι Υ.ΕΝ.Ε.Δ. παλαιάς κοπής, όργανο μνημονιακής προπαγάνδας. Νομίζω ότι αυτά σήμερα είναι κροκοδείλια δάκρυα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.


Δίνουμε τη δυνατότητα στην ΕΡΤ να αναγεννηθεί, απαλλαγμένη από μακροχρόνιες στρεβλώσεις και κακοδαιμονίες, που όχι μόνο την καθιστούσαν μη αποδοτική αλλά και την απαξίωναν στα μάτια του Έλληνα φορολογούμενου, που δυσανασχετούσε με την ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών που λάμβανε ή δεν λάμβανε.
Πολύ σύντομα θα γίνει η επανασύσταση του νέου δημόσιου φορέα ραδιοτηλεόρασης. Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η λειτουργία ενός καινούργιου δημόσιου φορέα θα άρει και πολλές αδικίες, εξασφαλίζοντας ότι το πιο αξιόλογο και παραγωγικό μέρος του προσωπικού θα στελεχώσει ένα νέο, σύγχρονο και αποδοτικό οργανισμό. Έναν δημόσιο οργανισμό, που θα πάψει να κοστίζει πολλαπλάσια από όσα πρέπει στον Έλληνα φορολογούμενο. Τα στοιχεία για την ΕΡΤ, τηλεθέασης, κόστους, τα γνωρίζετε, είναι συντριπτικά.
Κατά το προσωρινό μεταβατικό στάδιο, το Δημόσιο, μέσω του Υπουργείου Οικονομικών, καθίσταται διάδοχος της περιουσίας, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων της ΕΡΤ, μέχρι να συσταθεί ο διάδοχος φορέας, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι θα λάβουν σύντομα την αποζημίωσή τους στο ακέραιο.
Η απόφαση για την κατάργηση της ΕΡΤ δεν είναι ευχάριστη για κανένα μας. Η διακοπή της μετάδοσης εκπομπών από τον δημόσιο φορέα της χώρας έως τη σύσταση του νέου φορέα δεν είναι για την κυβέρνηση μια εύκολη απόφαση. Όμως, είναι ένα αναγκαίο και θαρραλέο βήμα προκειμένου εκ βάθρων να μπορεί να συσταθεί και να λειτουργήσει στο πλαίσιο της διαφάνειας και του εξορθολογισμού του κόστους, ένας νέος δημόσιος φορέας για την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και το διαδίκτυο. Άλλωστε, όσοι έχουν εμπειρία από τη λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, μπορούν να σας διαβεβαιώσουν ότι ο εκσυγχρονισμός της είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση που μόνο μέσα από ριζικές αλλαγές και συγκρούσεις μπορεί να επιτευχθεί τελικά και αποτελεσματικά. Μια αλλαγή «εν κινήσει» δεν θα ήταν εφικτή. Όπως ανέφερα χθες στη Βουλή, όταν δεν μπορούμε να μεταφέρουμε έναν τεχνικό από τη Μουρούζη στην Αγ. Παρασκευή, πείτε μας εσείς πώς θα προχωρούσαμε σε εξυγίανση εν κινήσει.
Καταρχάς ξεκινώ από το γεγονός ότι στο πλαίσιο της ανάγκης που αναγνωρίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχει ήδη ψηφιστεί ο νόμος 4002/2011, που προβλέπει ρητά την κατάργηση-αναδιοργάνωση για 11 οργανισμούς, μεταξύ των οποίων και η ΕΡΤ (άρθρο 66, παρ.2).
Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, της οικονομικής εξυγίανσης σημαντικών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση της απόφασης, με την οποία προβλέπεται η κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε. προκειμένου να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό –και γι’ αυτό έχει ήδη κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή- στη σύσταση νέου φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
Όπως σας είπα πριν, το Υπουργείο Οικονομικών έχει οριστεί ειδικός διάδοχος της ΕΡΤ και στο πλαίσιο αυτό αποστείλαμε και τα email που είπατε, για να προστατεύσουμε την περιουσία τους. Δεν μπορεί κάποιος να εκπέμπει σήμα χωρίς άδεια.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ήδη προχωρήσει στη σύσταση του οργάνου διαχείρισης και εκκαθάρισης της επιχείρησης, το οποίο και θα ασχοληθεί με τις αποζημιώσεις του προσωπικού, τις ενεργές συμβάσεις της εταιρείας με τρίτους και για την προστασία της περιουσίας κινητής και ακίνητης που έχει περιέλθει στο ελληνικό δημόσιο.
Ειδικά για το τελευταίο, θέλω να τονίσω την ευθύνη του προσωπικού της ΕΡΤ, ιδιαίτερα αυτές τις πρώτες ημέρες, για την προστασία της περιουσίας της, καθώς ο καθένας θα κληθεί να παραδώσει κατά το μερίδιο της ευθύνης και αρμοδιότητάς του, τα πάσης φύσεως στοιχεία με τα οποία είναι χρεωμένος.
Η περιουσία της ΕΡΤ ως καθοριστικό στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού της χώρας μας, αποτελεί και περιουσία του ελληνικού λαού και είμαστε αποφασισμένοι να την προστατεύσουμε, να την διαφυλάξουμε και να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, μέσα από έναν σύγχρονο και διαφανή φορέα Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης που σέβεται και εφαρμόζει όλους τους κανόνες της χρηστής διοίκησης.
Λυπάμαι βέβαια, που δεν αναφερθήκατε στο βασικό σας ερώτημα για το οποίο εκλήθην να απαντήσω. Φυσικά και συνεχίζεται το success story, όπως είπατε, και, για να μην αναφερθείτε σε αυτό, μάλλον κάτι φοβάστε.

Δευτερολογία
Για να αποκατασταθεί η αλήθεια, κύριε Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρω ότι στο φετινό προϋπολογισμό της ΕΡΤ, ύψους 220 εκ. ευρώ, τα 210 προέρχονται από τον κοινωνικό πόρο – το χαράτσι, όπως είπατε- υπέρ της ΕΡΤ. Κάθε νοικοκυριό στην Ελλάδα πληρώνει 50 ευρώ το χρόνο για την ΕΡΤ, εκ των οποίων ένα μικρό μόνο ποσοστό πηγαίνει για την κάλυψη του ΛΑΓΗΕ, δηλ. του ελλείμματος της ενεργειακής αγοράς. Για να καταλάβετε,  μόνο 9 εκ. ευρώ προέρχονται από διαφημίσεις στην ΕΡΤ. Όλα τα υπόλοιπα προέρχονται από τον κοινωνικό πόρο. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα ακροαματικότητας, είναι γνωστά σε όλους και δεν θα ήθελα να τα αναφέρω. Αλλά, δεν είπατε ότι έχουμε καταθέσει νομοσχέδιο για τη νέα ραδιοτηλεόραση. Ένα νομοσχέδιο το οποίο είχαν επεξεργαστεί προ πολλού ο κ. Αλεβιζάτος με τον κ. Μόσιαλο. Το καταθέσαμε λοιπόν σε δημόσια διαβούλευση. Ελάτε μαζί να ανοίξουμε τη νέα ραδιοτηλεόραση το συντομότερο δυνατό.
Για το αν η οικονομία πηγαίνει άσχημα, να σας θυμίσω πού ήμασταν ένα ή δύο χρόνια πριν, όταν όλοι μιλούσαν για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, και πού είμαστε σήμερα. Σήμερα οι εταίροι έχουν δανειοδοτήσει την ελληνική οικονομία με 250 δισ. ευρώ, η εκταμίευση συνεχίζεται κανονικά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην οικονομία. Η μεγάλη μας πρόκληση σήμερα είναι πώς να συνδυάσουμε την περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή που χρειάζεται, με οικονομική ανάπτυξη. Υπογράψαμε προχθές σημαντικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να αρχίσει η ρευστότητα στην ελληνική οικονομία,  τελειώνει η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η οποία πηγαίνει πολύ καλά. Αντί, λοιπόν, να σταθείτε στα θετικά σημεία, καταστροφολογείτε και δεν προτείνετε καμία λύση. Εμείς καταθέσαμε σχέδιο αναδιάρθρωσης για την ΕΡΤ. Ποια είναι η άποψή σας; Ελάτε να μιλήσουμε γι αυτό.

http://www.minfin.gr
14/3/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin