Friday, June 21, 2013

Υπέρ της στήριξης της κυβέρνησης η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ ... Αλλά με σοβαρές επιφυλάξεις

Tο ασφυκτικό δίλημμα ανάγκασε πολλούς να επανεξετάσουν τη θέση τους και να αποδεκτούν την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας - Βαρύ το κλίμα για Σαμαρά - Σφοδρή επίθεση κατά της ΔΗΜΑΡ - Τουλάχιστον δέκα υπουργοί και υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ από τον επικείμενο ανασχηματισμό... 
Έστω και με πολλές διαφωνίες, επιφυλάξεις και διαφοροποιήσεις η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε αργά τη νύχτα της Πέμπτης και μετά από τρίωρη δραματική συνεδρίαση την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου, να στηρίξει το Κίνημα, την κυβερνητική συνεργασία με τον Αντώνη Σαμαρά. 


Ο κ. Βενιζέλος είναι πιθανό να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την Παρασκευή – θα μιλήσουν σίγουρα στο τηλέφωνο και θα καθορίσουν τις κινήσεις τους ανάλογα με τις εξελίξεις στη ΔΗΜΑΡ, η ηγεσία της οποίας συνεδριάζει το πρωί.

Οι δύο αρχηγοί θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα και κυρίως τον χρόνο και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού, καθώς στην περίπτωση, που οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ αποχωρήσουν την ίδια μέρα, πρέπει να γίνουν αμέσως και οι συνεννοήσεις των κυρίων Σαμαρά και Βενιζέλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΠΑΣΟΚ θα έχει τουλάχιστον δέκα υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ παραμένει γρίφος εάν ο πρόεδρος του Κινήματος θα αναλάβει κυβερνητικό πόστο.

Οι βουλευτές
Ο κ. Βενιζέλος είχε ζητήσει από τους βουλευτές του να συνεχιστεί η συνεργασία με τη ΝΔ, παρά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα στις εκλογές.

Το επιχείρημα ότι τυχόν κατάρρευση της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες εντός της καλοκαιριού, θα ήταν καταστροφή για την οικονομία και τη γενικότερη προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης, λειτούργησε πιεστικά για τους βουλευτές, η πλειονότητα των οποίων θα επιθυμούσε σε διαφορετική περίπτωση απεγκλωβισμό από τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Ωστόσο, το ασφυκτικό δίλημμα ανάγκασε πολλούς να επανεξετάσουν τη θέση τους και να κάνουν αποδεκτή την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας, έστω για όσο διάστημα μπορεί αυτή να διασφαλιστεί με τα νέα δεδομένα.

Από την αρχή άλλωστε συμφωνήθηκε ότι όλοι θα ακολουθήσουν την απόφαση της πλειοψηφίας, διότι σε άλλη περίπτωση θα υπήρχε θέμα και διάσπασης του κόμματος.

Στη συνεδρίαση ασκήθηκε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά και σε κάποιους χειρισμούς της ηγεσίας. Σφοδρές επιθέσεις εκδηλώθηκαν και κατά της ΔΗΜΑΡ και όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε «αυτοί που κυνηγούσαν κάθε τρύπα στο κράτος για να βάλουν δικούς τους, τώρα το παίζουν μάγκες».

Ειδικά για τον κ. Σαμαρά το κλίμα ήταν εξαιρετικά βαρύ και διατυπώθηκαν προτάσεις να εξεταστεί το ενδεχόμενο η συνεργασία με τη ΝΔ να γίνει στη βάση ενός κυβερνητικού σχήματος, με άλλον πρωθυπουργό.

Πολλές ήταν οι επιφυλάξεις για τη βιωσιμότητα του νέου δικομματικού σχήματος, καθώς εκφράστηκε η άποψη ότι πρόκειται για μία θνησιγενή συμμαχία, με περιορισμένη κοινωνική αποδοχή και ελάχιστο έως μηδαμινό πολιτικό κεφάλαιο.

Διαφωνίες εκφράστηκαν από πολλά στελέχη. Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε να εγκριθεί η νέα προγραμματική συμφωνία και τα πρόσωπα που θα μπουν στην κυβέρνηση από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο Θάνος Μωραΐτης και ο Γιάννης Κουτσούκος έθεσαν θέμα ψήφου ανοχής, να στηρίξει δηλαδή το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση, αλλά να μην συμμετάσχει σε αυτή. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε ότι «ή πάμε σε εκλογές ή δεν πάμε.

Εάν δεν συμμετέχουμε, ενώ στηρίζουμε θα υποστούμε το κόστος, αλλά θα τρέχουμε και σαν τον Βέγγο να προλαβαίνουμε λάθη της κυβέρνησης, αφού δεν θα είμαστε στα κέντρα αποφάσεων».

Η Θεοδώρα Τζάκρη εξέφρασε το φόβο της για τη συνεργασία με έναν «αναξιόπιστο κ. Σαμαρά», όπως είπε, ενώ ο Πάρις Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι πρέπει το ΠΑΣΟΚ να δει εάν βγαίνει το πρόγραμμα και αν πρέπει να ζητηθεί στήριξη και ενίσχυσή του από τους ευρωπαίους.

Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση έλειπε και πάλι ο Φίλιππος Σαχινίδης, η στάση του οποίου περιβάλλεται με ένα μυστήριο, αν και θεωρείται δύσκολο να μην ακολουθήσει τις τελικές αποφάσεις του κόμματος.

www.protothema.gr
21/6/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin