Saturday, June 22, 2013

Μια συμφωνία που "μυρίζει" πολύ …Κύπρο

Του Γιάννη Αγγέλη

Μπορεί ότι έγινε στην Κύπρο και στις κυπριακές τράπεζες  να επαναληφθεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης ; Προς το παρόν όχι.

Σε πέντε ημέρες οι υπουργοί οικονομικών θα ξανασυντηθούν (Τετάρτη) αυτή την φορά στις Βρυξέλλες, για να βγάλουν άκρη στην διαφωνία που υπήρξε και δεν ξεπεράσθηκε κυρίως μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας. Την διαφωνία για το κατά πόσο το σύστημα διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμπεριλάβει και θα γενικεύσει ως κανονιστικό πλαίσιο την διαδικασία Bail-in όπως αυτή εφαρμόσθηκε στην Κύπρο.



Η Γαλλία αλλά και η Βρετανία μαζί με την Σουηδία αντέδρασαν στην επίμονη στάση του κ. Σόιμπλε ότι το πλαίσιο αναδιάρθρωσης των προβληματικών τραπεζών μετά το 2015 – όταν θα βρίσκεται σε λειτουργία ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας – θα φορτώνει την ζημιά πρώτα στους μετόχους, μετά στους ομολογιούχους δανειστές των τραπεζών και τέλος στους καταθέτες με ποσά άνω των 100 χιλ. ευρώ. Μέσες άκρες δηλαδή οτι δηλαδή έγινε στην Κύπρο. "Χωρίς καμία εξαίρεση και  με την αναδιάρθρωση να φτάνει στους αποταμιευτές με καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ είτε είναι ιδιώτες είτε επιχειρήσεις, πριν βάλει τον οβολό του το κράτος (δηλαδή οι φορολογούμενοι)  και στην συνέχεια το ESM...".

Μία συμβιβαστική πρόταση που φαίνεται ότι μπορεί να υποστηριχθεί  από αρκετές χώρες την Τετάρτη είναι να υπάρξει το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο αλλά να δοθεί η δυνατότητα εθνικών προσαρμογών στην εφαρμογή του. Η λύση αυτή έστω και αν φαντάζει πολύ …ευρωπαϊκή σκοντάφτει στο γεγονός ότι η εποπτεία δεν θα έχει εξαιρέσεις και κατά συνέπεια η δαμόκλειος σπάθη της αναδιάρθρωσης δεν θα έχει πολλά περιθώρια ελαστικότητας. Πέραν αυτού όμως θα δημιουργήσει συνθήκες ανισορροπίας μεταξύ της ανταγωνιστικότητας των τραπεζών αφού σε κάθε χώρα η διάσωση θα μπορεί να γίνει με διαφορετικούς όρους.

Βέβαια με το κομμάτι της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί, δηλαδή στο ότι το ESM θα έχει προς το παρόν μόνο 50 – 60 δις. ευρώ και στο ότι το κάθε κράτος μέλος θα μπορεί να συμβάλει στην αναδιάρθρωση μόνο κατά 20% έως και 10% στο κόστος για κάθε τράπεζα, δεν δημιουργούνται προϋποθέσεις για ολοκλήρωση ενός πρώτου ουσιαστικού βήματος μέχρι την Σύνοδο Κορυφής η οποία αρχίζει στα τέλη της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση και παρά τις δυσεπίλυτες διαφωνίες έχει γίνει σαφές σε όλες τις πλευρές ότι η τραπεζική  ενοποίηση βαδίζει πλέον σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή.

Το γεγονός μάλιστα ότι οι πιέσεις από τις ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα αυξάνονται δραματικά, μία με τις παρατηρήσεις ότι οι ευρωτράπεζες είναι υποκεφαλαιοποιημένες, μία με την προειδοποίηση ότι η FED από τον Σεπτέμβριο μπορεί να αρχίσει να κλείνει την στρόφιγγα, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στους ευρωπαίους για καθυστερήσεις.  Είναι φανερό άλλωστε ότι η συμφωνία αυτή επιδιώκεται σε συνθήκες εντελώς διαφορετικές από αυτές στις οποίες η συζήτηση άρχισε. Τότε οι μεγάλες ευρωτράπεζες δανείζονταν με μηδενικό κόστος αλλά τώρα το κόστος των κεφαλαίων έχει αρχίσει να αυξάνεται καθώς η FED προειδοποιεί ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να τραβήξει το χαλί… 

www.capital.gr
22/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-----

-----

  1. Η τιμωρία της Κύπρου 16/3/13.....

  2. Η τιμωρία της Κύπρου 16/3/13....Eurogroup: Συμφωνία για κλιμακωτή εισφορά επί των καταθέσεων...Και επιβολή φόρου στους τόκους των καταθέσεων



Πηγή:www.capital.gr

7 comments:

  1. Ecofin: «Kοντά σε λύση» για τους κανόνες διάσωσης των τραπεζών ....Θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση την Τετάρτη ....

    Ένα βήμα πριν τη συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ σχετικά με τους νέους κανόνες που θα διέπουν την εκκαθάριση των τραπεζών.

    «Είμαστε κοντά, όμως δεν έχουμε ακόμη ένα τελικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το πρωί του Σαββάτου.

    Έπειτα από έναν μαραθώνιο συνομιλιών, ο Σόιμπλε ζήτησε να μην «επισπευσθούν τα πράγματα με οποιοδήποτε τίμημα».

    Οι υπουργοί θα συναντηθούν και πάλι την Τετάρτη με στόχο να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία, κατέληξε.

    Το Ecofin πιέζεται να καταλήξει σε συμφωνία καθώς διατυπώνονται ανησυχίες ότι, εάν υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, δεν θα αρκέσει ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η θέσπισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές του 2014.

    Οι υπό συζήτηση κανόνες προβλέπουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν κεφάλαια για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και ότι οι πιστωτές και οι μέτοχοι των τραπεζών θα υφίστανται ζημίες σε περίπτωση πτωχεύσεων πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Οι αποταμιεύσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ θα είναι εγγυημένες, όμως τα πρόσωπα και οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερες αποταμιεύσεις θα ενταχθούν στην «ιεραρχία» αυτών που θα καλούνται να υφίστανται ζημίες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου.

    Οι νέοι υπό διαπραγμάτευση κανόνες προβλέπουν επίσης την δημιουργία εθνικών ταμείων για την εκκαθάριση των τραπεζών και ενός ευρωπαϊκού αντίστοιχου -που όμως θα παρεμβαίνει μόνο σε ύστατη ανάγκη.

    Παράταση για τους στόχους των ελλειμμάτων

    Το Ecofin ενέκρινε την πρόταση να δοθεί στην Γαλλία και στην Ισπανία παράταση δύο ετών για την μείωση των ελλειμμάτων τους, λόγω της «χειρότερης του αναμενόμενου επιδείνωσης της κατάστασης των οικονομιών τους», όπως και στις περιπτώσεις της Πολωνίας και της Σλοβενίας.

    Για την Ολλανδία και την Πορτογαλία, δόθηκαν παρατάσεις ενός έτους.

    Το Βέλγιο έχει περιθώριο έως το τέλος του 2013 για να μειώσει το δημοσιονομικό του έλλειμμα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ επέκριναν τις Βρυξέλλες ότι έκαναν «ανεπαρκείς» προσπάθειες το 2012.

    Η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία επιβραβεύτηκαν από το Ecofin για την δημοσιονομική προσαρμογή τους με την έξοδό τους -και επίσημα- από την διαδικασία της ΕΕ για τα υπερβολικά ελλείμματα.

    Αντίθετα στην διαδικασία αυτή υπήχθη εκ νέου η Μάλτα, που ξεπέρασε το όριο του 3% του ΑΕΠ.
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=519022
    22/6/13

    ReplyDelete
  2. Ecofin: Ανησυχία για το ποιοι θα πληρώνουν την εξυγίανση των ευρωπαϊκών τραπεζών.....

    Το φλέγον ζήτημα για το αν θα πληρώνουν οι καταθέτες ή οι μέτοχοι των προβληματικών τραπεζών την εκκαθάρισή τους, καλείται να λύσει το αυριανό Ecofin
    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν αύριο σε κοινούς κανόνες σχετικά με το ποιοι θα πληρώνουν για την εξυγίανση ή εκκαθάριση προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών, μετά την αποτυχία τους να αποφασίσουν την περασμένη εβδομάδα. Οι διαφωνίες για το πώς θα διαμορφωθεί η ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση επιδεινώνουν τα προβλήματα των τραπεζών της περιοχής, καθώς προκαλούν αβεβαιότητα, την ώρα που η υποχώρηση των αγορών διεθνώς αυξάνει το κόστος χρηματοδότησής τους.

    «Ανησυχούμε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, επειδή πάντα λέμε ότι η τραπεζική ένωση αποτελεί προτεραιότητα, εάν θέλουμε να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της ευρωπαϊκής χρηματοπιστωτικής αγοράς», δήλωσε στο Ρόιτερς ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Ιταλικών Τραπεζών Τζιοβάνι Σαμπατίνι.

    «Η ποιότητα του ενεργητικού των ιταλικών τραπεζών αμφισβητείται, επειδή δεν υπάρχουν εναρμονισμένοι κανόνες. Αυτό έχει υψηλό κόστος για εμάς και αυτός είναι ο λόγος που θεωρούμε ότι όλα τα στοιχεία του ενιαίου συστήματος εποπτείας αποτελούν στόχο που πρέπει να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο κ. Σαμπατίνι.

    Η αποτυχία συμφωνίας για το bail in (τη συμμετοχή από μέσα στη διάσωση των τραπεζών), σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για τα σχέδια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, οδήγησαν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα και το κόστος χρηματοδότησης υψηλότερα.

    Η διαφωνία στο Ecofin της περασμένης εβδομάδας, κυρίως μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας, εστιάσθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πόση διακριτική ευχέρεια πρέπει να δοθεί στις εθνικές αρχές κατά την επιβολή ζημιών στους μετόχους ή τους μεγάλους καταθέτες των τραπεζών. Υπάρχει γενικά συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ότι οι ζημιές των προβληματικών τραπεζών θα επιβάλλονται πρώτα στους μετόχους και τους κατόχους ομολόγων και στη συνέχεια στους καταθέτες ποσών άνω των 100.000 ευρώ, ενώ οι μικρότεροι καταθέτες θα προστατεύονται.......http://www.protothema.gr/economy/article/289227/ecofin-anisuhia-gia-to-poioi-tha-plironoun-tin-exugiansi-ton-europaikon-trapezon/
    25/6/13

    ReplyDelete
  3. EU forges bank bailout deal to protect taxpayers....

    Negotiations end in agreement on who should bear the brunt of losses caused by banking failure....http://www.guardian.co.uk/business/2013/jun/27/eu-deal-bank-bailout-taxpayers

    ReplyDelete
  4. Aktionäre müssen ihre Banken künftig selber retten....

    Die EU-Finanzminister haben sich geeinigt, nach welchen Regeln Banken künftig gerettet werden sollen – oder aber abgewickelt. Aktionäre, aber auch Bankkunden müssen sich auf Verluste einstellen.....http://www.welt.de/politik/ausland/article117488505/Aktionaere-muessen-ihre-Banken-kuenftig-selber-retten.html
    27/6/13

    ReplyDelete
  5. Bei BankenpleiteEU einigt sich auf Abwicklung von Banken...


    Zukünftig rettet nicht mehr der Steuerzahler eine marode Bank, sondern Eigner und Gläubiger müssen die Hauptlast tragen. Staatliche Mittel sind als letztes zur Bankenrettung gedacht. Sparer sollen nicht einspringen. ...http://www.handelsblatt.com/politik/international/bei-bankenpleite-eu-einigt-sich-auf-abwicklung-von-banken/8412270.html
    27/6/13

    ReplyDelete
  6. Einigung der EU-Finanzminister....Bankenpleiten nach festen Regeln

    Die EU-Finanzminister haben sich nach siebenstündigen Verhandlungen auf Regeln zur Sanierung und Schließung angeschlagener Großbanken verständigt. Eine Einigung auf einheitliche Haftungsregeln sei erreicht, bestätigte Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble nach der Sitzung in Brüssel. Eine erste Verhandlungsrunde war am vergangenen Samstag nach 19 Stunden in Luxemburg gescheitert.......http://www.tagesschau.de/wirtschaft/bankenabwicklung100.html
    27/6/13

    Bei den Beratungen ging es im Grunde um die Frage, wer in Zukunft für die Pleite einer Bank zahlen muss. Die EU-Staaten wollen vermeiden, dass wie während der Krise vor allem der Steuerzahler zur Kasse gebeten wird, wenn ein Finanzinstitut in Schieflage gerät.
    Wer zahlt und in welcher Reihenfolge?

    Der Staat - und damit der Steuerzahler - soll demnach erst an letzter Stelle Löcher in den Bankbilanzen stopfen. Zuvor sollen Aktionäre, Bankanleihebesitzer und Bankkunden mit Guthaben über 100.000 Euro zahlen. Sparer mit Guthaben unter 100.000 Euro werden von der Haftung bei Bankenpleiten ausgenommen.

    ReplyDelete
  7. EU-Finanzministertreffen: Einigung auf Regeln für Bankenpleiten...

    Die Verhandlungen waren zäh, aber nun steht ein Ergebnis: Die EU-Finanzminister haben sich auf Regeln für die Abwicklung möglicher Pleitebanken geeinigt. Finanzminister Schäuble zeigte sich zufrieden......http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/eu-finanzminister-einigen-sich-auf-regeln-fuer-pleitebanken-a-908069.html
    27/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin