Friday, June 7, 2013

Γιούνκερ: «Οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα ήταν εκτός πραγματικότητας»

Οι προβλέψεις και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την Ελλάδα αποδείχθηκαν όλες λανθασμένες, διότι δεν «είχαν καμία επαφή με την πραγματικότητα» τονίζει ο Ζ. Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο MNI και στο Euro2day.gr, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν για το ελληνικό πρόγραμμα.
Κι αν αρχικά φαίνεται ότι δεν μασάει τα λόγια του και επιρρίπτει ευθύνες και στην ΕΕ, στη συνέχεια, καλύπτοντας προφανώς και τα νώτα του, -δεδομένης της εμπλοκής του στις εξελίξεις- σπεύδει να τονίσει ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν πάντως οι σωστές και ας βασίστηκαν σε αβάσιμες προβλέψεις, «χωρίς επιστημονική βάση».

Επαναλαμβάνει δε πως η Ελλάδα έχει «καλές πιθανότητες» να βγει από την ύφεση και να επιστρέψει σε μια αδύναμη ανάπτυξη το 2014 για να επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι:



«αν το 2014 η Ελλάδα αρχίσει πάλι να αναπτύσσεται, θα αποδείξει στον λαό και σε άλλους –που ήταν πολύ απρόθυμοι κατά το παρελθόν- ότι ήταν σωστό να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα».

Βεβαίως την εκτίμηση αυτή ο κ. Γιούνκερ την στηρίζει σε προβλέψεις ....που κατά τα άλλα ως τακτική αμφισβητεί και θεωρεί παρακινδυνευμένη.

Δίνοντας δε και μια άλλη πολιτική ερμηνεία στο θέμα των -τυχαία ή συνειδητά- ατυχών προβλέψεων από την πλευρά των δανειστών ο κ. Γιούνκερ λέει χαρακτηριστικά:

«Ας υποθέσουμε ότι οι προβλέψεις ευθυγραμμίζονταν με την πραγματικότητα. Ποια θα ήταν τα αποτελέσματα του ελληνικού προγράμματος; Είστε σίγουροι πως αν οι προβλέψεις ήταν πολύ πιο αισιόδοξες ή απαισιόδοξες η προθυμία των άλλων κρατών μελών θα ήταν η ίδια;», αναρωτήθηκε.

Ειδικότερα, στη συνέντευξή του στο MNI και στο Euro2day.gr ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς για τις αστοχίες στις προβλέψεις της Κομισιόν για το ελληνικό ΑΕΠ τα τελευταία τρία χρόνια, δήλωσε:

«Είμαι πολύ επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις. Μάλιστα, δεν πιστεύω πως αυτές οι προβλέψεις βασίζονται σε επιστημονικούς παράγοντες. Πρέπει απλώς να περιμένουμε. Όμως, η εντύπωσή μου είναι ότι η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να βγει από την ύφεση και η χώρα θα επιστρέψει σε αδύναμη ανάπτυξη το 2014. Όμως, δεν θεωρώ αυτές τις προβλέψεις επιστημονική απόδειξη. Διότι όλες οι προβλέψεις που έγιναν αποδείχθηκαν ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Στην ερώτηση για το ποιος ευθύνεται γι' αυτό, είπε ότι δεν κατηγορεί κανέναν, τονίζοντας πως πρόκειται για προβλέψεις και όχι για αποτελέσματα. «Είναι δύσκολες οι συνθήκες. Πώς μπορεί κανείς να έχει το θάρρος να προσποιηθεί ότι οι προβλέψεις θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;».

«Ελήφθησαν, όμως, σωστές αποφάσεις»
Οι αποφασεις που ελήφθησαν ήταν ωστόσο οι σωστές, και ας βασίστηκαν σε λανθασμένες προβλέψεις, επιμένει ωστόσο ο κ. Γιούνκερ, που δεν πρέπει να λησμονείται ότι τον καιρό εκείνο ως πρόεδρος του Eurogroup είχε κρισιμότατο ρόλο στη διαμόρφωση του ελληνικού προγράμματος.

«Οι αποφάσεις που λάβαμε ήταν οι σωστές, παρότι οι προβλέψεις ήταν εν μέρει λάθος» τόνισε.

«Η ανάπτυξη θα 'ρθει στο 2014»
Η Ελλάδα έχει «καλές πιθανότητες» να βγει από την ύφεση και να επιστρέψει σε μια αδύναμη ανάπτυξη το 2014, λέει ο κ. Γιούνκερ.

Βεβαίως την εκτίμηση αυτή στηρίζει προφανώς σε προβλέψεις, για τις οποίες σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισημαίνει ότι σε τόσο δύσκολες συνθήκες «πώς μπορεί κανείς προσποιηθεί ότι οι προβλέψεις θα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;»

Ειδικότερα, αναφερόμενος στις εκθέσεις του ΟΟΣΑ και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε πως ο ΟΟΣΑ είναι υπερβολικά απαισιόδοξος και πως η ΤτΕ και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα για το επόμενο έτος.

Στην Αθήνα τη Δευτέρα

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου (19:00) ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, για μία διάλεξη με θέμα «Ευρώ: απολογισμός και προοπτικές».

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την πρεσβεία του Λουξεμβούργου στην Αθήνα, το Μέγαρο Μουσικής και το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως επικεφαλής του Eurogroup θα βρίσκεται στην Αθήνα το διήμερο 10-11 Ιουνίου, κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Banquet με αναμετάδοση στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

www.tovima.gr
7/6/13
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin