Wednesday, June 5, 2013

ΔΝΤ: Η ελληνική διάσωση... της Ευρωζώνης

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρόκειται να παραδεχθεί ότι ο βασικός ωφελημένος από τη διάσωση του 2010 δεν ήταν τόσο η Ελλάδα όσο η ευρύτερη Ευρωζώνη, καθώς και ότι το ΔΝΤ διέπραξε σοβαρά λάθη τα τελευταία τρία χρόνια στη διαχείριση της διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. 

 Σε εσωτερικό έγγραφο του ΔΝΤ που χαρακτηρίζεται “άκρως εμπιστευτικό” αναφέρεται ότι η απάντηση στην κρίση, που διαχειρίστηκε η ΕΕ, κέρδισε χρόνο για τον περιορισμό των συνεπειών για τα υπόλοιπα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Επίσης αναφέρεται ότι το ΔΝΤ κακώς υποτίμησε τη ζημιά που θα επέφεραν στην οικονομία της Ελλάδας οι συνταγές της λιτότητας που βυθίστηκε σε χρόνια ύφεση. Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ παρέκαμψε τους δικούς του κανόνες προκειμένου να κάνει την ελληνική έκρηξη χρέους να φαίνεται βιώσιμη και ότι, εκ των υστέρων, η χώρα δεν πληρούσε τα τρία από τα τέσσερα κριτήρια του ΔΝΤ για να δικαιούται βοήθεια. Αναφέρει επίσης ότι ήταν πολύ αισιόδοξο για τις προοπτικές της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή της χρηματοδότησης από τις αγορές και την πολιτική της ικανότητα να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος διάσωσης.

Το έγγραφο περιγράφει τη διάσωση ως “επιχείρηση συγκράτησης” που “έδωσε στην ευρωζώνη χρόνο να χτίσει ένα τείχος προστασίας άλλων ευάλωτων μελών και απέτρεψε ενδεχόμενες πολύ σοβαρές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία”.
Το έγγραφο αναφέρει ότι η Κομισιόν “δεν είχε καμία εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων” και ότι επικέντρωνε περισσότερο στη “συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ, παρά με τις συνέπειες στην ανάπτυξη” και “δεν ήταν ικανή να συμβάλλει ιδιαίτερα στην αναγνώριση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης”.
“Κανείς από τους συνεργάτες (της τρόικας) δεν φαινόταν να θεωρεί ιδανικό το διακανονισμό” σημειώνεται στο έγγραφο σ' ένα τμήμα που αναφέρεται στον “ασυνήθιστο” διακανονισμό, σημειώνοντας ότι υπήρχαν “σημαντικές διαφορές απόψεων εντός της τρόικας ιδιαίτερα αναφορικά με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη”.
Αυτές οι αναπτυξιακές προβλέψεις ήταν εξαιρετικά άσχετες αλλά η Ελλάδα εξακολουθούσε να πρέπει να πετύχει τους ίδιους στόχους της περικοπής του ελλείμματος, αναφέρεται. Το έγγραφο συμπληρώνει ότι οι στόχοι και οι σχετικές μακροοικονομικές προβλέψεις δεν αναθεωρήθηκαν ώστε να αντανακλούν αυτό που όντως συνέβαινε στην Ελλάδα για 18 μήνες, μέχρι το Δεκέμβριο του 2011.
  • Το ΔΝΤ είχε αρχικά προβλέψει ότι η Ελλάδα θα έχανε το 5,5% της οικονομικής της παραγωγής μεταξύ 2009 και 2012. Αντ' αυτού η χώρα έχασε το 17% του πραγματικού της ΑΕΠ. Το σχέδιο διάσωσης προέβλεπε 15% ποσοστό ανεργίας το 2012. Ήταν 25%.
Αν και η μείωση του ρυθμού της λιτότητας θα είχε βοηθήσει την οικονομία της Ελλάδας, δεν ήταν πολιτικά εφικτή, λέει το ΔΝΤ. “Αν και μια προηγούμενη προσαρμογή των στόχων θα μπορούσε να μετριάσει τη συρρίκνωση, τότε το πρόγραμμα θα χρειαζόταν επιπλέον χρηματοδότηση” αναφέρει το έγγραφο, προσθέτοντας ότι ούτε το ΔΝΤ, ούτε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ήταν έτοιμες να δανείσουν περισσότερο σ' εκείνη τη φάση.
Το έγγραφο ασκεί κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις για αποτυχία εφαρμογής δομικών οικονομικών αλλαγών που θα μπορούσαν να έχουν ενισχύσει τον ιδιωτικό τομέα και αναφέρει ότι ο “πόνος” της προσαρμογής “μοιράστηκε ανισότιμα στην κοινωνία”.
Το ΔΝΤ δεν εξηγεί λεπτομερώς γιατί προέβη στις συγκεκριμένες επιλογές, ούτε για ποιο λόγο συμφώνησε με τις αναλύσεις της τρόικα που τώρα λέει ότι ήταν λανθασμένες, ωστόσο συμπληρώνει ότι το προσωπικό του ΔΝΤ “επισήμανε ρητά” τους κινδύνους της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.
Μία εκδοχή του εγγράφου, που ετοιμάστηκε για το προσωπικό του ΔΝΤ και είδε η WSJ αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την Πέμπτη. 
www.enet.gr
5/6/13
--
-
-

«Με την τρόικα κερδίζουμε απλώς χρόνο»

2 comments:

  1. Griechenland-RettungIWF gibt schwerwiegende Fehler zu.....

    Der Internationale Währungsfonds gibt in einem Bericht zu, Fehler bei der Rettung Griechenlands gemacht zu haben. So habe man auch eigene Kriterien gebeugt, um Hilfe zu ermöglichen. Aber auch die EU kommt nicht gut weg...........http://www.handelsblatt.com/politik/international/griechenland-rettung-iwf-gibt-schwerwiegende-fehler-zu/8306400.html
    5/6/13

    ReplyDelete
  2. Der Internationale Währungsfonds (IWF) hat Versäumnisse und "bedeutende Misserfolge" bei der Unterstützung Griechenlands eingeräumt. Dem Programm aus dem Jahr 2010 seien allzu optimistische Annahmen zur Entwicklung der griechischen Staatsschulden und zur Umsetzung von Reformen in dem Land zugrunde gelegt worden, hieß es in einem Bericht über das damalige Vorgehen. Das Hilfsprogramm habe aber dazu beigetragen, ein Ausscheiden Athens aus dem Währungsraum zu verhindern. Das Dokument, das eine rückblickende Betrachtung des griechischen Hilfsprogramms enthält, wurde am späten Mittwochabend in Washington veröffentlicht........http://www.handelsblatt.com/politik/international/griechenland-rettung-iwf-gibt-schwerwiegende-fehler-zu/8306400.html
    5/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin