Tuesday, June 25, 2013

Νέα μείωση των αποζημιώσεων ζητά ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Πρέπει να μειωθεί το κόστος εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας τόνισε ο Μπόμπ Τράα μιλώντας στο σεμινάριο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην Αθήνα....

Θέμα περαιτέρω συρρίκνωσης των αποζημιώσεων και αύξηση του ποσοστού απολύσεων έθεσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μπομπ Τράα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να μειωθεί το κόστος εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας. Ο κ. Τράα μιλώντας σήμερα στο σεμινάριο της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στην Αθήνα άφησε να εννοηθεί ότι το φλέγον θέμα ενδεχομένως να τεθεί στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα μετά το Σεπτέμβριο αφού προέχει η εξομάλυνση στην αγορά υπηρεσιών και προϊόντων.


Προσαρμογή του πλαισίου της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε νέα βάση ζήτησε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. «Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα η συζήτηση. Είναι ένα άδειο πουκάμισο. Στρουθοκαμηλίζουμε. Μετά από 4 χρόνια σκληρής λιτότητας δεν γίναμε σοφότεροι» τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ΣΕΒ δε θα συμμετάσχει στο εξής στον κοινωνικό διάλογο αν συνεχίσουν οι κοινωνικοί εταίροι να θέτουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το ύψος του κατώτατου μισθού και άλλα μισθολογικά θέματα που καθορίζονται πλέον από τα μνημόνια και την κυβέρνηση.

Ο κ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει την πρόσφατη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, δεν παρέλειψε να ευχηθεί καλή επιτυχία στη νέα κυβέρνηση. Αναφερόμενος στο θέμα του κοινωνικού διαλόγου επεσήμανε ότι το νέο πλαίσιο συζήτησης των κοινωνικών εταίρων πρέπει να επικεντρωθεί στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, στην καταπολέμηση της ανεργίας καθώς και της αδήλωτης εργασίας.

Την έντονη διαφωνία των κοινωνικών εταίρων επεσήμανε ο επίτροπος για την Απασχόληση και τις κοινωνικές υποθέσεις, Λαζλο Αντορ, καθώς και ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, Γκάι Ραυντερ, ο οποίος τάχθηκε κατά των παρεμβάσεων στις συλλογικές διαπραγματεύσεις - είχε ήδη καλέσει σε απολογία την ελληνική κυβέρνηση μετά από την προσφυγή της ΓΣΕΕ - και ζήτησε από την κυβέρνηση να πράξει ότι χρειάζεται για να δημιουργήσει έναν χώρο για τους κοινωνικούς εταίρους στον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν ουσιαστικά στη διαμόρφωση των μελλοντικών αλλαγών. Ο κ. Ραυντερ επεσήμανε ότι δεν μοιράστηκε δίκαια το βάρος της κρίσης στην Ελλάδα και μας ευχήθηκε να ξεπεράσουμε γρήγορα τις δυσκολίες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος παραδέχτηκε ότι εξαπλώνεται η κρίση στις χώρες της ΟΝΕ και επεσήμανε ότι δε μπορούν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις όπου εφαρμόζονται προγράμματα διάσωσης χωρίς τη συμπαράσταση της πλειοψηφίας των πολιτών. Προειδοποίησε, μάλιστα, πως αν δεν υπάρξουν «οικονομικοί σταθεροποιητές» το ενιαίο νόμισμα θα μπει σε περιπέτειες.

Πάντως ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης σε μια προσπάθεια να αποφύγει νέες αξιώσεις από την τρόικα επισήμανε ότι « ένας σημαντικός δείκτης της επιτυχούς υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι η σταδιακή μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15% την περίοδο 2012- 2014, εξέλιξη που αναμφισβήτητα συμβαδίζει με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας. Πράγματι, οι προβολές της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνουν ότι η μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας για την περίοδο 2012-2014 θα φτάσει το 19,2%. Και μάλιστα, μόνο με την εφαρμογή και ωρίμανση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί. Χωρίς καμία πρόσθετη παρέμβαση»

Για τερατώδη ύφεση , ραγδαία φτωχοποίηση των Ελλήνων και εξαφάνιση της μεσαίας τάξης έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε ότι μέσα σε τρία χρόνια οι μικροί επιχειρηματίες από σχεδόν 900.000 συρρικνώθηκαν σε 650.000 καθώς η αγορά στενάζει από τα λουκέτα.

 http://www.protothema.gr
25/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Eλλάδα: Αποφάσεις-εξπρές για τις απολύσεις.....

    Με νομοθετική ρύθμιση-εξπρές που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στο καθεστώς της μακροχρόνιας δικαστικής προστασίας που μπορούσαν να πετύχουν συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι, παρά τη λήξη της εργασιακής σχέσης, κατόρθωναν να παραμένουν στις θέσεις τους, μέχρι και 7 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις μέσα από προσωρινές δικαστικές διαταγές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει την εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αναβολών προκειμένου να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, από την ψήφιση του νέου νόμου, υποθέσεις που αφορούν προσωρινά μέτρα για εργαζόμενους του δημοσίου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα θα εκδικάζονται επί των ασφαλιστικών μέτρων και επί της τακτικής αγωγής εντός τριμήνου.

    Αυτή την περίοδο εκκρεμούν στη δικαιοσύνη περίπου 6.000 υποθέσεις συμβασιούχων που έχει λήξει η σύμβασή τους και συνεχίζουν να εργάζονται στις θέσεις τους με προσωρινές δικαστικές διαταγές, για τους οποίους εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος θα δει την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.

    Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων στο δημόσιο εν δυνάμει αποτελεί τη βασική «δεξαμενή» απολύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων εντός του 2013. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι «πρέπει να μπει τέλος στη φάμπρικα των “νομιμοποιήσεων” υπαλλήλων με προσωρινές διαταγές, αφήνοντας αιχμές για νομικούς κύκλους που σε συνεργασία με εργαζόμενους επιδίωκαν και πετύχαιναν συνεχείς αναβολές, αξιοποιώντας τις «τρύπες» του θεσμικού πλαισίου με στόχο να παραμείνουν στις θέσεις οι υπάλληλοι. - See more at: http://www.sigmalive.com/news/greece/52870#sthash.TjZuEnbT.dpuf
    28/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin