Tuesday, June 18, 2013

ΣτΕ: Με διαχειριστή και προσωπικό ασφαλείας η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ..... ΝΕΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΜΑΧΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Το γεγονός της «διπλής ανάγνωσης» της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ για την ΕΡΤ έφερε στην επιφάνεια μια σειρά από νομικά αλλά και πρακτικά προβλήματα, τα οποία επιχειρούν να λύσουν με νέες εξηγήσεις οι δικαστές.

Κατ' αρχάς επισημάνθηκε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Σίμος Κεδίκογλου θα πρέπει άμεσα να ορίσουν το προσωπικό για την προσωρινή λειτουργία της κρατικής τηλεόρασης.

Το προσωπικό αυτό (που θα έχει κατά έναν τρόπο τη μορφή προσωπικού ασφαλείας) θα προσληφθεί με σύμβαση έργου ή με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Το αν αυτό το προσωπικό θα προέρχεται από το απολυμένο προσωπικό της ΕΡΤ, ή από άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημόσιου φορέα, αυτό θα καθοριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς. Το προσωπικό αυτό θα λειτουργήσει την κρατική ραδιοτηλεόραση στο σύνολό της (ΝΕΤ-ΕΤ-ΕΡΤ 3, ραδιόφωνα, κ.λπ.).


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 τής από 11.6.2013 απόφασης των δύο υπουργών (που αφορά την κατάργηση της ΕΡΤ Α.Ε.), όλοι οι εργαζόμενοι από την ημερομηνία αυτή (11.6.2013) είναι απολυμένοι και, όπως είναι φυσικό, δεν θα τους καταβληθεί μισθός.

Παράλληλα, οι δύο υπουργοί θα πρέπει να ορίσουν και τον διαχειριστή της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ο οποίος θα «στρώσει τον δρόμο» για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, όπως την προβλέπει το νομοσχέδιο, που έχει δοθεί στη δημοσιότητα.

Αυτός ο διαχειριστής, λοιπόν, θα κρίνει ποιος είναι ο αναγκαίος αριθμός προσωπικού (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί υπάλληλοι, κ.λπ.) για τη λειτουργία της νέας ΕΡΤ, ενώ θα καθορίσει και τον αριθμό και τα πρόσωπα που θα επαναπροσληφθούν, όπως και εκείνα που θα απολυθούν.

Επίσης, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν προβλέπεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να εκδοθεί απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για την έκδοση απόφασης αναστολής. Πάντως, δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο να εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα απόφαση επί του αιτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ για έκδοση αναστολής, εάν προκύψουν νέα σημαντικά δεδομένα που ανατρέπουν τον σημερινό χάρτη στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

  • Για το γεγονός ότι δεν έχει επανέλθει ακόμα το σήμα της ΕΡΤ, διευκρινίστηκε ότι δεν προβλέπεται δικονομικά κάποια ενέργεια του κ. Μενουδάκου. Αντίθετα, όμως, μπορεί η ΠΟΣΠΕΡΤ να προσφύγει εγγράφως στον πρόεδρο του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τη μη εκτέλεση της προσωρινής διαταγής του. Στην τελευταία αυτή περίπτωση θα εξετασθεί τι δικονομικές δυνατότητες έχει ο κ. Μενουδάκος για να κινηθεί, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγγελική επίκληση.

Όμως, ορισμένοι σύμβουλοι Επικρατείας συνδύαζαν το άνοιγμα του σήματος της ΕΡΤ με την απόφαση των δύο συναρμοδίων υπουργών για την τοποθέτηση προσωπικού προσωρινής λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης. Μάλιστα, θεωρούσαν την καθυστέρηση της άρσης του «μαύρου» της ΕΡΤ δικαιολογημένη, καθώς, όπως έλεγαν αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου και δεν υπήρξε ο απαιτούμενος χρόνος.

Τέλος, οι δικαστές επανέλαβαν ότι η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα τρία μουσικά σύνολα της ΕΡΤ και τους εργαζόμενους στο εβδομαδιαίο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», καθώς η «τύχη τους» θα καθοριστεί από τον διαχειριστή, που θα οριστεί από τους δύο συναρμόδιους υπουργούς.
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments:

  1. Grèce : 30 consul­tants pour faire tour­ner ERT en inté­rim, tout le per­son­nel licencié......https://www.okeanews.fr/20130618-grece-30-consultants-pour-faire-tourner-ert-en-interim-tout-le-personnel-licencie
    18/6/13

    ReplyDelete
  2. ΕΡΤ: Οξύτατη αντίδραση ΠΑΣΟΚ στα περί μεταβατικού σχήματος .....Σκληρή ανακοίνωση από την Ιπποκράτους .....

    Οξύτατη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για τις πληροφορίες σχετικά με το μεταβατικό σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Σε ανακοίνωσή της η Ιπποκράτους κάνει λόγο για «παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν συμμόρφωσης» με την προσωρινή διαταγή του ΣτΕ, από «δήθεν πηγές και μέσα στη Δικαιοσύνη».

    Όπως υπογραμμίζεται, «όσοι διακινούν αντισυνταγματικά, παράνομα και πρακτικώς ανεφάρμοστα σενάρια δήθεν "συμμόρφωσης" στην προσωρινή διαταγή του Προέδρου του ΣτΕ για την άμεση επανάληψη των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, προσβάλλουν την Δικαιοσύνη και παίζουν αφελή κι επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της πολιτικής σταθερότητας».

    «Κάποιοι νομίζουν», συνεχίζει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, «ότι το θέμα είναι να βρεθούν κουτοπόνηροι -και παράνομοι- τρόποι εικονικής συμμόρφωσης στην διαταγή του ΣτΕ. Το θέμα όμως είναι ο σεβασμός του δημοκρατικού κράτους δικαίου και η διασφάλιση των προϋποθέσεων ύπαρξης της κυβέρνησης συνεργασίας. Οποίος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αυτό, αναλαμβάνει πολύ βαριά ευθύνη».
    http://www.naftemporiki.gr/story/666372
    18/6/13

    ReplyDelete
  3. ΑΜΠΕ: Για το περιεχόμενο του μηνύματος δεν ευθύνεται ο ταχυδρόμος???????....

    Ανακοίνωση για το θέμα που δημιουργήθηκε με το δημοσίευμά του υπό το τίτλο «Νέες διευκρινίσεις του προέδρου του ΣτΕ Κ. Μενουδάκου», μετά τη διευκρίνιση του τελευταίου ότι δεν έδωσε ο ίδιος οδηγίες για τον τρόπο εφαρμογής της προσωρινής διαταγής για την ΕΡΤ, έδωσε το ΑΜΠΕ.

    Το δημοσίευμα είναι προϊόν ρεπορτάζ και φέρει υπογραφή συντάκτη μας, τον οποίο περιβάλλουμε με πλήρη εμπιστοσύνη, αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επισημαίνοντας πως «η μη δημοσιοποίηση θα συνιστούσε καθαρή λογοκρισία, κάτι που αντίκειται στις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

    Καταλήγοντας μάλιστα τονίζει: «Εξάλλου, για το περιεχόμενο του μηνύματος δεν ευθύνεται ποτέ ο ταχυδρόμος...».
    http://www.naftemporiki.gr/story/666743
    19/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin