Thursday, June 27, 2013

ΥΠΕΞ: Τελετή επίδοσης Παρασήμου στον Πρόεδρο της Κινεζικής εταιρείας COSCO, Πλοίαρχο Wei Jiafu, από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευάγγελο Βενιζέλο (+VIDEO)

ΥΠΕΞ, Πέμπτη, 27 Ιούνιος 2013 

ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η σημερινή συμβολική τελετή έχει τεράστια σημασία γιατί στέλνει ένα μήνυμα φιλίας και αναγνώρισης στον κινεζικό λαό, στους Κινέζους επενδυτές, σε όλο τον κόσμο, πως η ελληνική οικονομία, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, τρία σκληρά χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, μετά από πολλές θυσίες του ελληνικού λαού, ξαναπαίρνει τον κύκλο προς τα επάνω.

Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες γιατί ο Captain Wei συμβολίζει την πρώτη μεγάλη επένδυση, που ανοίγει το δρόμο για πολλές άλλες παρόμοιες επενδύσεις για την ενθάρρυνση συνολικά της ελληνικής οικονομίας, για την αποκατάσταση του διεθνούς προσώπου της χώρας μας και έτσι η απονομή αυτής της τιμητικής διάκρισης είναι μία πράξη αναγνώρισης προς τον Captain Wei, προς την COSCO, προς τον κινεζικό λαό, είναι μία πράξη τιμής οφειλόμενης εδώ και πάρα πολύ καιρό.


Η σημερινή τελετή αποτελεί πράξη αναγνώρισης, οφειλόμενης εδώ και πάρα πολύ καιρό, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας προς τον αγαπητό και παλιό φίλο Captain Wei για τη, ζωτικής σημασίας, συμβολή του στην επιτυχή έκβαση της επένδυσης του κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου COSCO στην Ελλάδα.

Η εν λόγω επένδυση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας, δύο εθνών με μακρά παράδοση στη ναυτιλία. Υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο του Λιμένα Πειραιώς ως διαμετακομιστικού κέντρου και κέντρου εφοδιασμού για ολόκληρη τη Μεσόγειο, ως πύλης εισόδου στις αγορές της Μεσογείου και της Ευρώπης.

Αποκαλώ αυτή την επένδυση «ακρογωνιαίο λίθο» γιατί, σε συνέχεια της πρόσφατης και πολύ επιτυχημένης επίσκεψης του Πρωθυπουργού, κ. Σαμαρά στο Πεκίνο, επιθυμούμε η εν λόγω επένδυση να αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω επενδύσεις εκ μέρους της COSCO, αλλά και άλλων επενδυτών από όλο τον κόσμο που έχουν δει και κατανοήσει το όραμα του Captain Wei για το λιμάνι του Πειραιά.

Μέρος αυτού του οράματος αποτελεί το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του Πειραιά: παρέχει άμεση πρόσβαση στις τρεις ηπείρους και τα προϊόντα που διέρχονται από τον Πειραιά φθάνουν γρηγορότερα στις ευρωπαϊκές αγορές. Συγκεκριμένα, 7 με 12 ημέρες νωρίτερα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλο λιμάνι της περιοχής.

Η Ελλάδα βλέπει τον ρόλο ζωτικής σημασίας του Captain Wei σε αυτό το πολύ επιτυχημένο έργο ως ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της σταθερότητας, των υποδομών και του υψηλού ανθρωπίνου δυναμικού της χώρας μας. Και αυτή την ψήφο εμπιστοσύνης θα δουν και θα κατανοήσουν όσοι επενδύσουν στην ολοένα και πιο ανταγωνιστική οικονομία της Ελλάδας.

Captain Wei,

Αυτή η επένδυση κατέστη δυνατή χάρη στο όραμά σας, χάρη στην αποφασιστικότητα και τον ηγετικό ρόλο που επιδείξατε.

Τιμάμε το επίτευγμά σας και, μέσω υμών, τιμάμε επίσης τις άοκνες προσπάθειες των συνεργατών σας στην Κίνα και την Ελλάδα για την υλοποίηση αυτής της επένδυσης.

Η εντυπωσιακή δέσμευσή σας ενίσχυσε κατά πολύ τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας, αλλά και σε πολύ μεγάλο βαθμό το διεθνές κύρος της Ελλάδας σε μια περίοδο κρίσιμη για την οικονομία μας.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε «θαύματα», όπως και με την πρώτη επένδυση της COSCO που πολλοί θεώρησαν ανέφικτη. Όμως εμείς τους αποδείξαμε ότι έκαναν λάθος.

Αγαπητέ φίλε,
Η Ελλάδα σας εκφράζει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της και προσμένουμε στη συνέχιση της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας και υλοποίησης επενδύσεων.

WEI JIAFU: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το παράσημο του Μεγαλοσταύρου του Τάγματος του Φοίνικα που μου απονείματε. Αποτελεί πραγματικά ύψιστη τιμή για μένα, για έναν πολίτη της Κίνας. Αυτό το παράσημο δεν αποτελεί μόνο αναγνώριση των προσωπικών σκληρών προσπαθειών που κατέβαλα, αλλά και της συμβολής του ομίλου COSCO και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Αυτό το παράσημο θα ενθαρρύνει εμένα προσωπικά αλλά και τον όμιλο COSCO προκειμένου να προωθήσουμε περαιτέρω τις επιχειρηματικές δραστηριότητές μας στην Ελλάδα και να τονώσουμε την οικονομία της τοπικής κοινωνίας.

Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά εσάς, την κυβέρνησή σας και τον ελληνικό λαό για τη σταθερή στήριξη που επιδείξατε υπέρ της υλοποίησης αυτής της επένδυσης στη χώρα σας.

Πιστεύω ότι αυτή η αμοιβαία επωφελής συνεργασία θα είναι επιτυχής σε ένα πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτή την φορά σκοπός της επίσκεψής μου στην Ελλάδα ήταν να συναντηθώ με τον Πρωθυπουργό σας και τον Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο θα συναντήσω αύριο και είχα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τους Υπουργούς Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και με τη Διεύθυνση Επενδύσεων και το απόγευμα θα συνομιλήσω με τον Υπουργό Ναυτιλίας, προκειμένου να συζητήσουμε περαιτέρω τη μελλοντική μας συνεργασία στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών και της επέκτασης της τρίτης προβλήτας του λιμένα.

Ως εκ τούτου, όπως μπορείτε να διαπιστώστε και εσείς, υπάρχει πολύ έντονη δραστηριότητα στη δεύτερη προβλήτα. Χθες, επισκέφθηκα τον τερματικό σταθμό και είδα τα εμπορευματοκιβώτια και τα πλοία – 170 πλοία προσεγγίζουν πια σήμερα σε μηνιαία βάση το λιμάνι του Πειραιά – όχι μόνο πλοία της COSCO, αλλά και άλλων σημαντικών ναυτιλιακών εταιρειών που χρησιμοποιούν το λιμάνι σας, το λιμάνι μας.

Η COSCO κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Αυτή η συνεργασία μπορεί να φέρει ολοένα και περισσότερα πλοία στη χώρα σας, καθιστώντας το λιμάνι σας, τον Πειραιά, διαμετακομιστικό κόμβο για τη μεταφορά προϊόντων προς την Ανατολική, Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνδέοντας το λιμάνι, μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου και των τροφοδοτικών γραμμών, με όλη την περιοχή.

Πρόκειται για την πιο σημαντική κοινοπραξία στον ναυτιλιακό τομέα που έχει γίνει στη χώρα σας και αυτή μου η απόφαση βασίστηκε στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας. Διατηρούσαμε πάντα καλές σχέσεις και ο κινεζικός λαός τρέφει ιδιαίτερο σεβασμό για τον ελληνικό πολιτισμό, ένα πολιτισμό που έχει πίσω του μακρά ιστορία και μπορεί να ασκήσει παγκόσμια επιρροή.

Ως εκ τούτου, αυτή τη στιγμή θέλω να κάνω το καλύτερο δυνατό με την COSCO, θέλουμε όλοι μας να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να υποστηρίξουμε την οικονομία σας, για να εμπνευστούμε από τον πολιτισμό σας. Η Ελλάδα θα γνωρίσει οικονομική άνθηση, θα ξεπεράσει την τρέχουσα ευρωπαϊκή οικονομική κρίση και πιστεύω ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα της περιοχής που θα ανακάμψει.
Σας ευχαριστώ πολύ.
http://www.mfa.gr
27/6/13

3 comments:

  1. Mνημόνιο συνεργασίας με την COSCO ...

    Μνημόνιο συνεργασίας για την επέκταση της προβλήτας ΙΙΙ στο δυτικό μέρος, υπεγράφη μεταξύ του νέου υπουργού Ναυτιλίας, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της COSCO ΣΕΠ, του ΟΛΠ και του ΤΑΙΠΕΔ.

    Ο πρόεδρος της Coscο, Γουέι Τζιαφού, δήλωσε πρόθυμος να ενθαρρύνει τις κινεζικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ όπως σημείωσε, ήδη κινεζικό fund έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Ο Γουέι Τζιαφού, αναφερόμενος στο θέμα του Ελληνικού, έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη κατασκευή του τεχνητού νησιού-ξενοδοχείου στο Ντουμπάι, και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και στην επιχειρηματικότητα.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη που παρείχαν στην κινεζική πλευρά από το 2002 έως σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Γιώργος Ανωμερίτης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επένδυση στη χώρα μας και στον Πειραιά που σκοπεύει να του δώσει μεγάλη δύναμη.

    Χαρακτήρισε τον κάπτεν Γουέι Τζιαφού μεγάλο φίλο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι από την αρχή εμπνεύστηκε, έπειτα από μια σειρά συναντήσεων με μέλη ελληνικών κυβερνήσεων, τις σημερινές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά.

    Πρόσθεσε ότι σήμερα μπαίνουν οι βάσεις για να συνεχίσουμε αυτό που είδαμε να εγκαινιάζουμε χθες που ξεκίνησε από το 2002 από την πρώτη συζήτηση μέχρι την κατάληξη της συμφωνίας του 2008 και την οριστικοποίησή της το 2009.

    «Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για την επόμενη συμφωνία που ελπίζουμε να έρθει σύντομα και η υλοποίησή της να φέρει ακόμα περισσότερα κοντέινερ, θέσεις εργασίας, ισχύ στο λιμάνι του Πειραιά και περισσότερα έσοδα στην ελληνική οικονομία», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    «Πιστεύουμε στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα που δίνουν βάθος στην οικονομία μας και προοπτική στις νέες γενιές. Εκτιμούμε ότι η στρατηγική συνεργασία που ξεκίνησε με την Κίνα και την COSCO είναι μια σχέση που θα χαρακτηρίζει τις γενιές που θα έρθουν» τόνισε ο υπουργός.

    Ο πρόεδρος του ΟΛΠ, κ. Γιώργος Ανωμερίτης, επεσήμανε ότι συνεχίζουμε την προσπάθεια επενδύσεων στο λιμάνι μέσω COSCO και αυτή τη φορά, ανέφερε, μέσω της πολιτικής των παραχωρήσεων που γνωρίζουμε ότι είναι και ο μόνος τρόπος στο ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα για την ανάπτυξη.
    Στο σημείο αυτό έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, τονίζοντας ότι από αυτή τη σημερινή συνάντηση λείπει ένας σπουδαίος Έλληνας που έκανε όλο αυτό, ο Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, και έπειτα από 11 χρόνια έχουμε κάνει πολλά. Συμπλήρωσε ότι οι απόψεις μας είναι γνωστές και αύριο στη Γενική Συνέλευση του οργανισμού θα τις πούμε για μια ακόμη φορά.

    Ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), κ. Στέλιος Σταυρίδης, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, δήλωσε ότι είμαστε ευτυχείς και υπερήφανοι που η Ελλάδα μπορεί και έχει τόσο σημαντικούς συνεργάτες οι οποίοι μπορούν και δημιουργούν πλούτο για την κοινωνία μας και τον Πειραιά.

    Κάθε μεγάλος οργανισμός, συνέχισε, κάθε μεγάλη χώρα διακρίνεται από ένα κοινό σημείο, να έχει σημαντικούς και σοβαρούς συνεργάτες. Το έχουμε πετύχει με τον COSCO, σημείωσε και επεσήμανε ότι ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη πιο ψηλά.

    Πρόσθεσε, επίσης, ότι η θέση του ΤΑΙΠΕΔ για το θέμα του ΟΛΠ είναι δεδομένη: «Εμείς θέλουμε ένα λιμάνι του Πειραιά το οποίο να αναπτυχθεί συνολικά και όχι ετεροβαρώς».

    Το μνημόνιο συνεργασίας

    Σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, η COSCO ΣΕΠ θα αναλάβει να κατασκευάσει το δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ.

    Παράλληλα, στο ίδιο σημείο θα κατασκευαστεί από την COSCO ΣΕΠ ο νέος σταθμός πετρελαιοειδών που θα εξοφληθεί από το ελληνικό Δημόσιο σε ορίζοντα 15ετίας.

    Επίσης ως αντισταθμιστικό όφελος θα κατασκευαστεί και ένα τουριστικό λιμάνι στο Πέραμα σε συνεργασία με το Δήμο Περάματος......http://www.zougla.gr/money/article/mnimonio-sinergasias-me-tin-cosco
    27/6/13

    ReplyDelete
  2. Καλεί τους Κινέζους να επενδύσουν στην Ελλάδα ο Captain Jiafu.....

    Θα ενθαρρύνω τις κινεζικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα, ήδη κινεζικό fund έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, δήλωσε το απόγευμα ο πρόεδρος της COSCO Group, κάπτεν Γουέι Τζιαφού, κατά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του νέου υπουργού Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, της COSCO ΣΕΠ, του ΟΛΠ και του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να προχωρήσει η επέκταση του προβλήτα ΙΙΙ στο δυτικό μέρος.

    Ο κάπτεν Γουέι Τζιαφού, αναφερόμενος στο θέμα του Ελληνικού, έφερε ως παράδειγμα την πρόσφατη κατασκευή του τεχνητού νησιού-ξενοδοχείου στο Ντουμπάι, και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση και στην επιχειρηματικότητα.

    Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στήριξη που παρείχαν στην κινεζική πλευρά από το 2002 έως σήμερα οι πρωθυπουργοί της Ελλάδος Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), Γιώργος Ανωμερίτης.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία πολύ μεγάλη επένδυση στη χώρα μας και στον Πειραιά, που σκοπεύει να του δώσει μεγάλη δύναμη. Και χαρακτήρισε τον κάπτεν Γουέι Τζιαφού μεγάλο φίλο της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι από την αρχή εμπνεύστηκε, έπειτα από μια σειρά συναντήσεων με μέλη ελληνικών κυβέρνησεων, τις σημερινές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Πρόσθεσε ότι σήμερα μπαίνουν οι βάσεις για να συνεχίσουμε αυτό που είδαμε να εγκαινιάζουμε χθες, που ξεκίνησε από το 2002 από την πρώτη συζήτηση μέχρι την κατάληξη της συμφωνίας του 2008 και την οριστικοποίησή της το 2009. Σήμερα βάζουμε τις βάσεις για την επόμενη συμφωνία που ελπίζουμε να έρθει σύντομα και η υλοποίησή της να φέρει ακόμα περισσότερα κοντέινερ, θέσεις εργασίας, ισχύ στο λιμάνι του Πειραιά και περισσότερα έσοδα στην ελληνική οικονομία, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.............http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1824841
    27/6/13

    ReplyDelete
  3. Τέλος ο Κάπτεν Γουέι από την Cosco. Αλλαγές στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας της Cosco ανακοίνωσε ο κινεζικός κολοσσός....

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομίλου επικεφαλής του Δ.Σ της COSCO Group, τοποθετείται ο Ma Zehua, ενώ Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Cosco Group ο Li Yunpeng.

    Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση ο Κάπτεν Γουέι Τζιαφού συνταξιοδοτείται και εφεξής δεν θα κατέχει καμία θέση στην COSCO.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63851590
    2/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin