Friday, June 7, 2013

Deutsche Welle: Πολεμικές αποζημιώσεις μέσω "κουρέματος";

Εναλλακτικούς τρόπους διευθέτησης του ζητήματος των πολεμικών επανορθώσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα συζήτησαν οι συμμετέχοντες σε σχετική εκδήλωση στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
Το ζήτημα της καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία στην Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο χθεσινής εκδήλωσης στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο. Πολιτικοί και επιστήμονες που συμμετείχαν συγκλίνουν στην άποψη ότι η Γερμανία δεν θα δεχόταν ποτέ το σενάριο της άμεσης πληρωμής επανορθώσεων στην Ελλάδα.

Θα μπορούσε το ζήτημα να εξεταστεί στο πλαίσιο ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους; Ο Άμπρεχτ Ριτσλ, ιστορικός της Οικονομίας στο London School of Economics εκτιμά «ότι η καλύτερη λύση συνίσταται στο να πάψει να διακηρύσσει κανείς τη λέξη επανορθώσεις.

Θα έλεγα ότι η πολιτική των συμβόλων είναι ουσιαστική πολιτική και αυτό που χρειάζεται από γερμανικής πλευράς είναι μία συμβολική πράξη που θα ικανοποιήσει την ελληνική κοινή γνώμη και θα ξαναδώσει στους Έλληνες την αξιοπρέπειά τους. Στη συνέχεια μπορούμε να συμφωνήσουμε και για τα οικονομικά ζητήματα, καθώς ο καθένας ξέρει ότι πρέπει να βρεθούν οικονομικές λύσεις. Αυτό το ξέρουν όλοι στο Βερολίνο».
Ένα είδος «σιωπηρής» αναγνώρισης των γερμανικών οφειλών θα είχε καλές πιθανότητες να κερδίσει κι άλλους συμμάχους στη γερμανική πολιτική σκηνή, εκτιμά η Ανέτε Γκροτ, βουλευτής της γερμανικής Αριστεράς και πρόεδρος της μεικτής ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής ομάδας.

«Θα μπορούσα να φανταστώ αυτό το ενδεχόμενο. Είναι ένα πικρό ποτήρι που θα ήταν κι άλλοι διατεθειμένοι να πιουν. Ο μεγαλύτερος φόβος στο μυαλό των γερμανών πολιτικών είναι ότι ‘αν πληρώναμε πολεμικές αποζημιώσεις σε μία χώρα, θα ακολουθούσαν μετά και οι υπόλοιπες΄. Άρα πρέπει να βρούμε έναν άλλο όρο για το ζήτημα», έκτιμά η Αν. Γκροτ.

Η προσέγγιση αυτή βρίσκει σύμφωνο τον ευρωβουλευτή των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργο Χατζημαρκάκη, ο οποίος θεωρεί όμως απαραίτητη προϋπόθεση τη γερμανική αναγνώριση ότι υφίσταται ζήτημα αποζημιώσεων και την ετοιμότητα της Ελλάδας να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα σε υλικό επίπεδο: «Πιστεύω ότι χρειάζεται ένα πακέτο, το οποίο θα προβλέπει απομείωση του ελληνικού χρέους, όπως έγινε με τη Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρέπει να καταβληθούν όμως και χρήματα. Αυτό δεν γίνεται μόνο με κούρεμα. Ένα επενδυτικό ταμείο, στο οποίο η Γερμανία θα μπορούσε να συμβάλει ενεργά, θα ήταν μία ενδεχόμενη λύση».

www.capital.gr
7/6/13
---
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ---

Reparationszahlungen: Was Deutschland meinem Land heute noch schuldet (Brief an die "Welt" - von Manolis Glezos)

 



Πηγή:www.capital.gr

3 comments:

  1. Γιώργος Χατζημαρκάκης: Κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις. Η Γερμανία οφείλει να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη.....

    Κατοχικό δάνειο και γερμανικές αποζημιώσεις ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο από τον ευρωβουλευτή (FDP) Γιώργο Χατζημαρκάκη σε συνεργασία με την Πρόεδρο της Επιτροπής Γερμανοελληνικής Συνεργασίας του Γερμανικού Kοινοβουλίου Annette Groth, παρουσία Γερμανών βουλευτών και εκπροσώπων του Γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών, που έδειξε ενδιαφέρον για τη συνάντηση.

    Κεντρικοί ομιλητές ήταν οι διακεκριμένοι Γερμανοί Καθηγητές Δρ. Albrecht Ritschl (ιστορικός της οικονομίας) και Δρ Hagen Fleischer (ιστορικός).

    “Επιτέλους, η συζήτηση για την ηθική ευθύνη της Γερμανίας ως προς τις αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο έφτασε στο κατώφλι της Γερμανικής Βουλής. Είναι σημαντικό γιατί μέχρι τώρα γινόταν μακριά από τους πολιτικούς θεσμούς της χώρας. Διαπιστώθηκε πως χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για να γίνει πλήρως κατανοητή η ευθύνη που έχει η Γερμανική πλευρά. Όμως είναι μια αναγκαία συζήτηση που πρέπει να γίνει γιατί αποτελεί μια ανοικτή πληγή που δεν αφορά μόνο τους Έλληνες αλλά και τους Γερμανούς και πρέπει να επιλυθεί. Η Γερμανία οφείλει να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη”, τόνισε ο Γιώργος Χατζημαρκάκης.

    O ιστορικός Hagen Fleischer αναφέρθηκε στο θέμα του κατοχικού δανείου και παρουσίασε με σαφή τρόπο στοιχεία που επιβεβαιώνουν το Γερμανικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα.

    Παράλληλα ο κ. Albrecht Ritschl μίλησε για την κομβική θέση που είχαν οι ΗΠΑ μετά τον πόλεμο, καθώς βοήθησαν την υπερχρεωμένη Γερμανία να σταθεί στα πόδια της. Mε βάση το παράδειγμα αυτό ο ίδιος έθεσε ως βασική προϋπόθεση για το μέλλον, να αναλάβει τώρα η Γερμανία τον ρόλο που κάποτε έπαιξε η Αμερική. H Γερμανία έχει ιστορική ευθύνη να βοηθήσει την ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση.

    Στη συνάντηση τονίστηκε πως πρέπει να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα των Γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου που θα συμφωνηθεί κι από τις δύο πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό κατατέθηκαν τρεις προτάσεις :



    Να συζητηθεί ανοιχτά η ευθύνη της Γερμανίας, η οποία κατά την διάρκεια του πολέμου έβλαψε τους λαούς της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή Γερμανία πρέπει να αποδεχτεί την ευθύνη που συνεπάγεται αυτό και να υπάρξει έμπρακτη αναγνώριση που θα αποκαθιστά την αξιοπρέπεια των Ελλήνων η οποία έχει τρωθεί.
    Να υπάρξει κούρεμα του υφιστάμενου ελληνικού χρέους, ανάλογο με το κούρεμα που έγινε για την Γερμανία μετά τον πόλεμο εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας.
    Θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη οικονομική συμμετοχή της Γερμανίας στην ανάκαμψη, μέσω των χρημάτων του κατοχικού δανείου, τα οποία θα μπορούν να κατατεθούν σ' ένα Ταμείο Ανάπτυξης που θα συμφωνηθεί κοινώς να τελεί υπό Ευρωπαϊκή Αιγίδα και τα χρήματα θα διατεθούν για την Ελλάδα.



    “Ένα Ταμείο αλληλεγγύης θα μπορούσε να βοηθήσει ιδιαίτερα τους άνεργους νέους στην Ελλάδα. Η Γερμανία έχει ιστορική ευθύνη για την Ελλάδα στη σημερινή Ευρώπη. Η άνεργη νεολαία που δοκιμάζεται στην Ελλάδα, αποτελεί κομμάτι του μέλλοντος της Ευρώπης και η Γερμανία δεν μπορεί να αποποιηθεί την ευθύνη που έχει για το μέλλον της ευρωπαϊκής νεολαίας”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής με αφορμή την τρίτη πρόταση που κατέθεσε κατά τη συνάντηση.
    http://www.chatzi.de/gr/news/article/items/gg-e-ps-g-fl-l-s-th.html
    6/6/13

    ReplyDelete
  2. Οι Γερμανοί συνδέουν το κούρεμα του χρέους με τις πολεμικές επανορθώσεις....«Η Γερμανία δεν πρόκειται ποτέ να πληρώσει άμεσα», συμφώνησαν οι ομιλητές σε εκδήλωση στο Βερολίνο....

    Εκδήλωση με θέμα την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων πραγμαοποιήθηκε στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Βερολίνο. Σε αυτήν συμμετείχαν επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, όπως ιστορικοί, πολιτικοί, αλλά και πολιτικοί επιστήμονες.

    Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η Γερμανία δεν θα συναινούσε σε άμεση πληρωμή των επανορθώσεων προς την Ελλάδα και συνέδεσαν το ζήτημα με ενδεχόμενο κούρεμα του χρέους. ......http://www.tovima.gr/society/article/?aid=516924
    7/6/13

    ReplyDelete
  3. Ρουμελιώτης: Οι Γερμανοί θα κάνουν συμψηφισμό με τις πολεμικές αποζημιώσεις για το νέο κούρεμα- VIDEO.....

    Τι αποκάλυψε για τον Γιώργο Παπανδρέου: "Το ΔΝΤ ήθελε κούρεμα του χρέους, η Ελλάδα δεν ήθελε"...

    Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Π. Ρουμελιώτης, με αφορμή τα όσα ακούγονται γύρω από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, μίλησε στο ΣΚΑΙ και είπε πως «το ΔΝΤ άλλαξε τους κανόνες για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα και να αποφευχθεί η γενικότερη κρίση στην Ευρωζώνη» .

    «Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, από την αρχή έπσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά η Ελλάδα και η Ευρωζώνη απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση» τονίζει.

    «Είχαμε πιθανότητες τότε, το χρέος να μπει σε βιώσιμη τροχιά και είχα κάνει συζητήσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου. Αλλά η ελληνική πλευρά δεν ήθελε να οδηγήσει στα άκρα με Ευρωζώνη και δεν την πίεσε αρκετά για την αναδιάρθρωση χρέους. Όμως, είναι η ενδιαφερόμενη χώρα που θέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την αναδιάρθρωση του χρέους της» .

    Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναφορά του στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.

    «Η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν πίεσε αρκετά τους Ευρωπαίους, δεν είχε καταλάβει γιατί γαλλικές και γερμανικές τράπεζες δεν ήθελαν το κούρεμα και τους έδωσε χρόνο να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα» .

    Και πρόσθεσε:

    «Δεν μου δόθηκε ποτέ πειστική απάντηση από τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, γιατί δεν ήθελαν την αναδιάρθρωση του χρέους. Έλεγαν ότι δεν το θέλουν οι Ευρωπαίοι, ότι θα γίνει επιτροπή για να το συζητήσει και τελικά το ταμείο επέβαλλε το κούρεμα. Νομίζω ότι δεν τίθεται θέμα άγνοιας, δεν δικαιολογείται. Είχαν συμβούλους που τους ενημέρωναν για τη βιωσιμότητα του χρέους και τους είχαν δείξει επανειλημμένα τι πρέπει να γίνει» .

    Πάντως, δεν απέφυγε να προχωρήσει και σε μία προσωπική εκτίμηση.

    «Οι Γερμανοί θα κάνουν συμψηφισμό και θα γίνει νέο κούρεμα, αντί πολεμικών αποζημιώσεων» .

    Πολεμικές αποζημιώσεις μέσω «κουρέματος»;......http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=60779&categories_id=632
    8/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin