Friday, June 21, 2013

Με υποβάθμιση απειλεί τη Socar η Fitch, εάν αγοράσει τη ΔΕΣΦΑ

Υποστηρίζει ότι εξαγορά της ΔΕΣΦΑ μπορεί να επιδεινώσει την αξιολόγηση της αζέρικης εταιρείας ..

Πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ και την αξιολόγηση BBB- της Socar ενδέχεται να ασκήσει η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ, εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί και πληρωθεί με μετρητά, χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια της εταιρείας, προειδοποιεί η Fitch.

Ο οίκος ευθυγραμμίζει την αξιολόγηση της Socar με εκείνη του Αζερμπαϊτζάν, καθώς θεωρεί ότι η εταιρεία διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση και την κρατική SOFAZ σε βασικές οικονομικές και επενδυτικές αποφάσεις.



Η Fitch ανησυχεί ότι εάν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν αρκετά κάτω από τα 105 δολάρια ανά βαρέλι το 2013 και τα 100 δολάρια το 2014, τότε το Αζερμπαϊτζάν ίσως εμφανίσει υψηλότερα ελλείμματα...

www.protothema.gr
21/6/13 
--
-
 
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ ο ΣΥΡΙΖΑ ....Κάνει λόγο για «έγκλημα ξεπουλήματος»....

    Την κατηγορηματική αντίθεση του στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, «μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας» εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι «θα στερήσει από τη χώρα από ένα αποτελεσματικό μοχλό άσκησης ενεργειακής, κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής πολιτικής».

    Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνοντας λόγο για «έγκλημα ξεπουλήματος», κατηγορεί ακόμη την κυβέρνηση ότι πριν καταλήξει σε απόφαση δεν εξέτασε ως όφειλε σειρά κρίσιμων ποιοτικών στοιχείων όπως «η γεωπολιτική σημασία, η ταύτιση των συμφερόντων, οι προοπτικές της επιχείρησης, η ενδυνάμωση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας».

    Η προσφορά της SOCAR δεν εξασφαλίζει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, αντίθετα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την προώθηση άκρως αρνητικών σχεδίων, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την προσφορά της αζέρικης εταιρείας «εξευτελιστική».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την «παραπαίουσα» και «χωρίς πλέον καμία λαϊκή νομιμοποίηση» κυβέρνηση να σταματήσει το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και σε κάθε περίπτωση την καλεί να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα, θίγοντας και εθνικά θέματα, επικαλούμενος τις «στενές σχέσεις της SOCAR με τις Τουρκικές κρατικές Εταιρείες BOTAS και TPAO».

    Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

    Ειδικότερα στην σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Η παραπαίουσα κυβέρνηση επιμένει στην ίδια νεοφιλελεύθερη καταστρεπτική πολιτική να ξεπουλήσει όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.

    Μετά το ναυάγιο της ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ επιδιώκει να προχωρήσει στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, στην αζέρικη κρατική εταιρεία Socar αντί 400 εκατ. ευρώ (για το 66% του μετοχικού κεφαλαίου).

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ενέργεια. Καλούμε την κυβέρνηση η οποία δεν έχει πλέον καμία λαϊκή νομιμοποίηση να σταματήσει το ξεπούλημα των δημοσίων επιχειρήσεων».

    Η παράδοση του ΔΕΣΦΑ στην κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και στον οποιοδήποτε, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «θα στερήσει από τη χώρα από ένα αποτελεσματικό μοχλό άσκησης ενεργειακής, κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής πολιτικής. Θα παραδώσει ένα σημαντικό δίκτυο μεταφοράς Φ.Α., που δημιουργήθηκε με τη συμβολή των ελλήνων φορολογουμένων σε ξένα συμφέροντα, με επιπτώσεις στην ανάπτυξη του δικτύου, στους καταναλωτές και την απασχόληση».

    Ο ΔΕΣΦΑ δεν είναι μία συνηθισμένη επιχείρηση, αλλά μία επιχείρηση στρατηγικής σημασίας. Ακόμη και με την λογική των κυβερνώντων, προτού καταλήξουν σε κάποια απόφαση, πέρα από τα λογιστικά στοιχεία, -όπου επικεντρώνεται η συζήτηση-, πρέπει να ληφθεί υπόψη σειρά ποιοτικών στοιχείων όπως: η γεωπολιτική σημασία, η ταύτιση των συμφερόντων, οι προοπτικές της επιχείρησης, η ενδυνάμωση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας».

    Δεν γνωρίζουμε τελικά πόσο γρήγορα θα προχωρήσει ο διαγωνισμός επειδή όλες οι πηγές φαίνεται να συνδέουν τον σχετικό διαγωνισμό με την επικείμενη οριστική επιλογή του κονσόρτσιουμ του σχετικού κοιτάσματος ως προς τον αγωγό ΤΑΡ ή ΝΑBUCCO.

    Σε κάθε περίπτωση όμως γίνεται σαφές πως η προσφορά της SOCAR δεν εξασφαλίζει το δημόσιο και εθνικό συμφέρον, αντίθετα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για την προώθηση άκρως αρνητικών σχεδίων. Η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην εκποίηση των Δημοσίων Επιχειρήσεων ενέργειας, αναντικατάστατων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, όπως ΔΕΣΦΑ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν θα ανεχτεί και δεν θα αποδεχτεί το έγκλημα του ξεπουλήματος του ΔΕΣΦΑ.
    Επιπλέον, και ανεξάρτητα από την δική μας κατηγορηματική αντίθεση, πρέπει να δώσει απαντήσεις στα παρακάτω εύλογα ερωτήματα:......http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=518926
    21/6/13

    ReplyDelete
  2. Παντού εχθροί του Αντώνη, ρε παιδί μου... Και η ανάκαμψη αργεί , όσο η μέρα στην πολική νύχτα που μόλις έχει αρχίσει. Μέχρι να φανεί ότι θα ήταν προτιμότερη μια στάση πληρωμών πριν από δυο, τρία χρόνια... Τότε που αποφάσισαν να μας θυσιάσουν για να σωθεί το Ευρώ και η ευρωζώνη, να αποκομίσουν κέρδη οι γαλλογερμανικές τράπεζες που κινδύνευαν από την έκθεσή τους στα ομόλογα της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin