Thursday, July 4, 2013

Ρυθμιστικές δικλείδες για την ΑΟΖ έλαβε η κυπριακή Βουλή. Προβλέπουν ζώνες ασφαλείας όχι μεγαλύτερες των 500 μέτρων


Ρυθμιστικές δικλείδες για την κήρυξη εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας περιοχών ως ζωνών ασφάλειας γύρω από εγκαταστάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) και στην υφαλοκρηπίδα παρέχει η τροποποίηση του ισχύοντος νόμου περί ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας που ομόφωνα ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής.

Μαζί με το νόμο, η Βουλή ενέκρινε χωρίς καμία ένσταση και κανονισμούς, με τους οποίους παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης εξουσίας σε οποιονδήποτε υπουργό, καθώς επίσης και της αρμοδιότητας εφαρμογής κανονισμών που αφορούν το ύψος των επιβαλλόμενων ποινών.
Αναλυτικότερα, οι κανονισμοί δίνουν εξουσία στον υπουργό Συγκοινωνιών κατά την κρίση του και αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών Εξωτερικών, Άμυνας και Ενέργειας, να εκδίδει διατάγματα, τα οποία δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και με τα οποία θα κηρύσσονται ζώνες ασφάλειας.


Οι ζώνες αυτές θα αφορούν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή, τις εγκαταστάσεις επί ή ύπερθεν της υφαλοκρηπίδας, είτε μονίμως, είτε για καθορισμένο, είτε για αόριστο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης και τις εγκαταστάσεις επί ή ύπερθεν της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, τις εργασίες που διεξάγονται στις εγκαταστάσεις αυτές και τα πρόσωπα που εργοδοτούνται, ή διαμένουν στις εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, τα άρθρα 60 και 80 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας παρέχουν σε παράκτιο κράτος αποκλειστικό δικαίωμα και δικαιοδοσία σε σχέση με την κατασκευή και λειτουργία, μεταξύ άλλων, εγκαταστάσεων στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα του και, στο πλαίσιο της κατασκευής και λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων, τη δυνατότητα, όπου είναι αναγκαίο, να κηρύξει εύλογες ζώνες ασφαλείας γύρω από τέτοιες εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και των ίδιων των εγκαταστάσεων.
Η Βουλή έχει ενημερωθεί αρμοδίως ότι οι εξελίξεις στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας καθιστούν αναγκαία τη θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, που να ρυθμίζει την κήρυξη των ζωνών ασφαλείας.

  • Οι συγκεκριμένες πρόνοιες της Σύμβασης προβλέπουν ζώνες ασφαλείας όχι μεγαλύτερες των 500 μέτρων και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τον καθορισμό ζωνών ασφαλείας μεγαλύτερων των πεντακοσίων μέτρων.
(ΚΥΠΕ/energypress.gr)
4/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin