Wednesday, July 17, 2013

«Χτενίζουν» το πολυνομοσχέδιο μέχρι την τελευταία ώρα. Νέες διορθωτικές κινήσεις

Σοφία Βούλτεψη
17/07/2013

Με μεγάλη ένταση, τόσο στην αίθουσα του κοινοβουλίου όπου για δεύτερη ημέρα σήμερα συνεχίζεται η συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου, όσο και στους δρόμους, όπου οργανώνονται συλλαλητήρια με κορύφωση το σημερινό απόγευμα, οπότε και θα ψηφίζεται το νομοθέτημα, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα η νομοθετική διαδικασία.

Μια διαδικασία που έχει εξελιχθεί σε διελκυστίνδα, καθώς η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές αντιδράσεις εκ μέρους των βουλευτών και των δύο κομμάτων που τη στηρίζουν.

Μετά την απόσυρση των διατάξεων για το δικαίωμα του υπουργού Άμυνας να ταξιδεύει με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και για την παροχή ασυλίας στα μέλη του ΤΧΣ, οι «διορθώσεις» συνεχίστηκαν και χθες και αναμένεται να επαναληφθούν και σήμερα.



Οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας πάντως που υπέβαλαν χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ και κρίθηκαν από κοινού, απορρίφθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη μετά την αποχώρησή τους από την κυβέρνηση φορά επί της ένστασης εγέρθηκαν και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ.

Οι ισχυρές αντιστάσεις βουλευτών που διαφωνούν με συγκεκριμένες ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου, από την άλλη πλευρά, οδήγησαν σε σειρά αλλαγών και διορθώσεων, που συμφωνήθηκαν σε προηγούμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του υπουργού των Οικονομικών και του υπουργού των Εσωτερικών.

  • Έτσι, προς αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την κατάργηση των σχολικών φυλάκων, δίνεται πλέον σ’ αυτούς η δυνατότητα να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με τους οικείους δήμους.

Ειδικά για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, δημιουργείται πρόγραμμα παροχής πλασματικών ετών.

ελτίωση υπήρξε και στο θέμα των «υπερπροικισμένων», καθώς, όπως έγινε γνωστό, παραμένουν στους δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται σε 200.

Παράλληλα, ικανοποιήθηκε και το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αφορά το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων και των περιφερειών.

Έτσι, απαλείφεται η διάταξη για έκδοση ΚΥΑ και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Νομοτεχνικές βελτιώσεις υπήρξαν και στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, με αντικατάσταση των Π.Δ. με ΚΥΑ, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης των δημοτικών αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία και η ρύθμιση θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, που προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους δήμους.

Επίσης, εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία μπορεί να ανατίθεται στην ΕΛ.ΑΣ., από όσους δήμους το επιθυμούν, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων αρμοδιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Αυτό θα γίνεται με ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κατόπιν προτάσεων των δημάρχων.

Όσον αφορά στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους εκπαιδευτικούς που τίθενται σε διαθεσιμότητα, από το υπουργείο Παιδείας έγινε γνωστό ότι θα φθάσει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση, ενώ θα προωθηθεί και διάταξη βάσει της οποίας οι ανήκοντες στον κλάδο υγείας καθηγητές που τίθενται σε διαθεσιμότητα να απορροφηθούν από το υπουργείο Υγείας. 

 http://www.elzoni.gr
17/7/13

1 comment:

  1. Ένα μαλακτικό στο λούσιμο, θα βοηθούσε πολύ...
    Διαλύουν τα πάντα, τα θέλουν και χτενισμένα...

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin