Thursday, July 18, 2013

Στο ναδίρ ο ΦΠΑ, στο ζενίθ η πόλωση. Σήμερα στην Αθήνα ο Σόιμπλε

Σοφία Βούλτεψη
18/07/2013

Υπερψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ με ονομαστικές ψηφοφορίες και εν μέσω διαδηλώσεων εκτός Βουλής και ζωηρών διαφωνιών εντός του κοινοβουλίου (που σε μερικές περιπτώσεις προσέλαβαν εμφυλιοπολεμικά χαρακτηριστικά) το Πολυνομοσχέδιο.

Την ίδια ώρα, ανακοινωνόταν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, η πιλοτική για πέντε μήνες μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση (από το 23% στο 13%), γεγονός που προκάλεσε την αμφισβήτηση εκ μέρους του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, από το βήμα της Βουλής, χαρακτήρισε το γεγονός «δωράκι» ενόψει της σημερινής επίσκεψης του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών Β. Σόιμπλε στην Αθήνα.



Στη Βουλή, στη διάρκεια της για δεύτερη ημέρα μαραθώνιας συνεδρίασης, επήλθε σειρά αλλαγών και διορθώσεων, καθώς και προσωρινή απόσυρση του άρθρου που αφορούσε στον τρόπο αποζημίωσης των απολυμένων της ΕΡΤ.

        Όσον αφορά στις νέες βελτιώσεις:

Αυξάνεται στο διπλάσιο δηλαδή στα 12.000 ευρώ, αντί 6.000 ευρώ όπως αρχικά προβλεπόταν, το όριο του ετήσιου εισοδήματος προκειμένου να εξαιρεθεί από τη διαθεσιμότητα δημόσιος υπάλληλος που είναι προστάτης ανάπηρου τέκνου ή συζύγου.

Το ίδιο χρηματικό όριο, δηλαδή 12.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ισχύει και για τη γονική μέριμνα τέκνου.

Εξαιρούνται από τη διαθεσιμότητα οι δικαστικοί συμπαραστάτες και οι δημοτικοί αστυνομικοί σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, κάτι που αφορά στα μικρά νησιά.

Οι διαδικασίες ΑΣΕΠ και ειδικά ο γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, η διαδικασία πλήρωσης θέσεων με σειρά προτεραιότητας η οποία διενεργείται εξ ολοκλήρου από το ΑΣΕΠ και ο διαγωνισμός εισαγωγής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μοριοδοτούνται επιπρόσθετα κατά την αποτίμηση των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και κατά την επιλογή των υπαλλήλων για να εξέλθουν από το καθεστώς της κινητικότητα.

  • Ορίζεται ρητώς ότι κατά τη διάρκεια της κινητικότητα ο δημόσιος υπάλληλος εξακολουθεί να παραμένει ασφαλισμένος.

         Κενά και πρόσθετα μέτρα

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διέψευσε, δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό πρόγραμμα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στην τελευταία έκθεση της τρόικας.

Υπογραμμίζεται ωστόσο, ότι «οποιαδήποτε χρηματοδοτικά κενά θα καλυφθούν με πρόσθετα μέτρα από την Ελλάδα».

«Οι σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα αφορούν την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (prior actions)», ανέφερε το γερμανικό υπουργείο και σημείωσε ότι στην τελευταία έκθεση καταγράφεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα «είναι γενικώς εντός τροχιάς».

Σε ανάλογη δήλωση προέβη χθες και ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, υπογραμμίζοντας ότι «το
ελληνικό πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο τους επόμενους 12 μήνες».

  • Ο κ. Ο' Κόνορ τόνισε ότι για τους επόμενους 12 μήνες δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό κενό στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ωστόσο ότι η ύπαρξη ενός «σχετικά μικρού χρηματοδοτικού κενού» το 2014 δεν είναι κάτι καινούριο, σημειώνοντας ότι στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας γινόταν λόγος για ένα κενό της τάξεως των 2,8 δις ευρώ - 4,6 δις ευρώ, περί το τέλος του 2014.

Όπως είπε, το κενό αυτό θα επισημαίνεται, ελαφρώς μειωμένο, και στην επόμενη έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας, η οποία θα δημοσιευθεί σε μερικές εβδομάδες.

Είπε επίσης ότι το ύψους του δημοσιονομικού κενού θα σταθεί δυνατόν να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το φθινόπωρο, όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δημόσια οικονομικά και τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων το 2014.

Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το χρηματοδοτικό κενό να καλυφθεί από τα αδιάθετα δάνεια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

  • Όπως είπε, το ποσό των 50 δις ευρώ που προοριζόταν για τις ελληνικές τράπεζες δεν χρησιμοποιήθηκε πλήρως, χάρη στη μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Όσον αφορά στη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, ο Σ. Ο Κόνορ δήλωσε:

«Τις τελευταίες ημέρες δουλέψαμε πολύ σε αυτό το ζήτημα και καταλήξαμε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι εφικτή, χωρίς να δημιουργεί κινδύνους για τον προϋπολογισμό και υπό τον όρο ότι η μείωση αυτή θα είναι προσωρινή». Κατέληξε λέγοντας ότι πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ από τον Αύγουστο ως το τέλος του 2013. 

http://www.elzoni.gr
18/7/13
--
-

ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin