Wednesday, July 17, 2013

Βίκτορ Ορμπάν: «Η σχέση Ρωσίας - Γερμανίας θυμίζει το σύμφωνο Χιτλερ - Στάλιν»

Viktor Orbán
Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σε συνάντηση ούγγρων διπλωματών ότι η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπό την ηγεσία της Γερμανίας, και της Ρωσίας κάνει τους ανθρώπους να ελέγχουν «αν τα παιδιά  τους είναι ακόμη στην αυλή» - πλάγια, ωστόσο ξεκάθαρη αναφορά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στο γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μή επίθεσης.

«Όταν κάποιος διαβάζει για την επαναπροσέγγιση μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ υπό την ηγεσία της Γερμανίας, κοιτάζει έξω από το παράθυρο για να δει αν τα παιδιά του είναι ακόμη στην αυλή» είπε σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ο Ορμπάν, στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης ούγγρων πρεσβευτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση διπλωμάτη. Πρόκειται για τη τελευταία σε μία σειρά δηλώσεων του ούγγρου πρωθυπουργού, με την οποία επιδεινώνει τις ήδη τεταμένες σχέσεις της κυβέρνησής του με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλοί κάτοικοι της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν με δυσπιστία την προσέγγιση Μόσχας - Βερολίνου, καθώς ξυπνούν μνήμες από το σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ με το οποίο μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης χωρίστηκε σε σοβιετικές και γερμανικές σφαίρες επιρροής.

Ο Ορμπάν έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα για την προσπάθειά του να αποδυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Ουγγαρίας μέσω ενός νέου συντάγματος και αρκετών  αμφιλεγόμενων νόμων. Τον περασμένο Μάιο συνέκρινε τα γερμανικά τανκς με τη σημερινή πολιτική της Γερμανίας στην Ουγγαρία, προκαλώντας την αντίδραση του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. 
17/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin