Thursday, July 4, 2013

Στύλωσε τα πόδια η τρόικα για τις απολύσεις ενώ η Ευρώπη μιλά για την ανεργία…

Σοφία Βούλτεψη
04/07/2013

Στον αέρα θα παραμείνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα έως ότου ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεχίζονται και σήμερα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την παράταση της προθεσμίας για την κινητικότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και το θέμα του συνυπολογισμού ή όχι των 2.656 εργαζομένων της ΕΡΤ στον αριθμό των 4.000 απολύσεων, για τις οποίες η Ελλάδα έχει δεσμευθεί.

Μάλιστα, η τρόικα ζητά να μάθει τον ακριβή τελικό αριθμό των υπαλλήλων που θα επαναπροσληφθούν στην ΕΡΤ μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.



Την ίδια ώρα, η διαπραγμάτευση με το υπουργείο των Εσωτερικών αφορά στο ενδεχόμενο αποχώρησης δημοτικών υπαλλήλων, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν για σαφείς δεσμεύσεις για την κινητικότητα στο Δημόσιο, κάτι επί του οποίου η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη.

  • Αλλά ακόμη και αν γίνει αποδεκτό το αίτημα για παράταση της προθεσμίας, η Ελλάδα θα «τιμωρηθεί» με καθυστέρηση της δόσης των 8,1 δις ευρώ που, στην καλύτερη περίπτωση, θα καταβληθεί τμηματικά και θα συνδεθεί και με τον χρόνο επίτευξης της συγκεκριμένης προαπαιτούμενης δράσης.

  • Ούτως εχόντων των πραγμάτων, από την κυβέρνηση προωθείται η λύση για χρηματοδότηση μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, μια συνήθης πλην όμως ακριβή διέξοδος.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδινε στην Βουλή τα στοιχεία για το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης, που στις 31 Μαΐου 2013 ήταν 317.856.083.972,06 ευρώ, με το ύψος του χρέους της Κεντρικής Διοίκησης για τα Δάνεια να ανέρχεται συνολικά σε 222.927.961.802,94 ευρώ.
Στο Βερολίνο για την ανεργία

Στο μεταξύ, στη χρονική υστέρηση όσον αφορά στις δράσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνάντηση με θέμα την «Προοπτική της Απασχόλησης των Νέων» που διοργανώθηκε χθες στο Βερολίνο, με πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ και στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες 18 χωρών-μελών και οι υπουργοί Εργασίας της ΕΕ.

Όπως είπε, όχι το ποσόν, αλλά ο χρόνος διάθεσής του, αποτελεί το βασικό ζήτημα σε ό,τι αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ επισήμανε πως όλα όσα προτείνει τώρα η Ευρώπη έχουν χρονική υστέρηση, η οποία αποτελεί, τελικά, το πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη της Ελλάδας να διοχετεύσει τα διαθέσιμα κονδύλια στην προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης και εξήγησε ότι σε αυτό το πλαίσιο εξετάζονται προτάσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, προγράμματα για προχρηματοδότηση και στοχευμένες δράσεις που θα αφορούν την ουσία του προβλήματος.

Επίκεντρο της ελληνικής προσπάθειας αποτελούν, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά και οι νέες επιχειρήσεις (start up).

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός ανέδειξε ακόμη τον κίνδυνο ενίσχυσης των φαινομένων λαϊκισμού και εξτρεμισμού.

«Αν δεν χτυπήσουμε την ανεργία, θα είναι μια πραγματικότητα για όλες τις χώρες, όχι μόνο για όσες έχουν το πρόβλημα», προειδοποίησε, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να κάνει τη διαφορά.

Πάντως, κατά την συνάντηση διαπιστώθηκε κενό μεταξύ πολιτικών αποφάσεων και εφαρμογής των μέτρων αντιμετώπισης της ανεργίας, ενώ έγινε λόγος για την ανάγκη το ποσό των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθεί το προσεχές διάστημα να διοχετευθεί ώστε να καλύψει πραγματικές ανάγκες.

Κατά την συνάντηση, οι ηγέτες εστίασαν ακόμη στην σημασία ανταλλαγής των «βέλτιστων πρακτικών», όπως το διττό σύστημα που συνδυάζει εκπαίδευση και πρακτική εξάσκηση και στην αναζήτηση μέτρων ταχείας αποτελεσματικότητας. Το φθινόπωρο αναμένεται να δοθεί συνέχεια στην συζήτηση, με νέα συνάντηση που θα διοργανώσει αυτή τη φορά ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, προκειμένου να μελετηθούν και τα πρώτα αποτελέσματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο τόνισε ότι σε επίπεδο θεσμών η Κομισιόν θα αποτελέσει τον καταλύτη των προσπαθειών και υπογράμμισε ότι η λύση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι έχουν δημιουργηθεί πολύ μεγάλες προσδοκίες στους πολίτες και ότι πρέπει να προκύψουν σαφείς πολιτικές και θετικές εξελίξεις, ενώ η Άγκελα Μέρκελ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει ολοκληρώσει την διαδικασία ψήφισης του νομικού πλαισίου ως το τέλος του έτους, προκειμένου οι πρωτοβουλίες που έχουν αποφασιστεί να είναι απολύτως λειτουργικές ως την 1.1.2014.
Μπαρόζο περί «χαλάρωσης»

Σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να παραχωρηθεί περισσότερη ευελιξία σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων τους το 2013 και το 2014, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου πρότεινε μια πιο χαλαρή εφαρμογή των κανόνων για τα ελλείμματα, προσπαθώντας να αντιπαρέλθει τις επικρίσεις πως οι περικοπές δαπανών αποδεικνύονται τροχοπέδη για την οικονομία.

Αν και η Επιτροπή έχει ήδη χαλαρώσει τα χρονοδιαγράμματα για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων για χώρες όπως είναι π.χ. η Ισπανία, η δήλωση του Μπαρόζο μοιάζει να ανοίγει τον δρόμο ώστε αυτό να συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις.

Ο λόγος που η Επιτροπή προτίθεται να χαλαρώσει προσωρινά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τα ελλείμματα είναι για να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν επενδυτικά προγράμματα και να τονωθεί η ανάπτυξη, είπε ο Μπαρόζο.

Οι δημοσιονομικοί κανόνες, στους οποίους είχαν αντιταχθεί χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία αμφισβητώντας την λιτότητα που προωθεί η Γερμανία, θα επιτρέψουν σε κράτη με χαμηλά ελλείμματα και χρέη να δαπανήσουν περισσότερα σε έργα που ευνοούν την επάνοδό τους στην ανάπτυξη αντί να επικεντρώνονται αποκλειστικά στην μείωση των ελλειμμάτων, είπε ο Μπαρόζο.

Η απόφαση αυτή ανακοινώνεται εν μέσω ενός ευρύτερου διαλόγου σχετικά με τις πολιτικές λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ΕΕ, καθώς οι πιο πληγείσες χώρες και αριστερά κόμματα τις επικρίνουν, υποστηρίζοντας ότι καταπνίγουν την ανάπτυξη και αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν την ταχύτατα αυξανόμενη ανεργία.

Η Επιτροπή της ΕΕ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει «προσωρινές αποκλίσεις από την καθορισμένη πορεία για τα διαρθρωτικά ελλείμματα» το 2013 και το 2014 ώστε τα κράτη μέλη να επενδύσουν σε προγράμματα «με αποδεδειγμένη συμβολή στη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών», είπε ο Μπαρόζο μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

http://www.elzoni.gr
4/7/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin