Monday, July 15, 2013

Συμφωνία για Κοινές Έρευνες Υδρογονανθράκων Προανήγγειλαν Ιταλία και Μάλτα

Την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε συμφωνία που θα τους επιτρέψει να καθορίσουν τις θαλάσσιες περιοχές που είναι διαθέσιμες για έρευνα υδρογονανθράκων διακήρυξαν σε σημερινή τους κοινή Συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη οι πρωθυπουργοί Ιταλίας και Μάλτας. Μάλιστα, δεν απέκλεισαν την πιθανότητα συνεργασίας των δύο χωρών της Μεσογείου στον τομέα αυτό.
«Είμαστε βέβαιοι ότι είναι ώρα να καταλήξουμε σε συμφωνία … ειδάλλως κανείς δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί των πλεονεκτημάτων» της εξόρυξης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη θάλασσα που χωρίζει τις δύο χώρες, τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Ενρίκο Λέττα, κατά την Συνέντευξη Τύπου με τον μαλτέζο ομόλογό του Τζόζεφ Μουσκάτ, σύμφωνα με το DowJones.


Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Απρίλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την έναρξη των εργασιών του 12ου Συνεδρίου του Μηχανισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και Επενδύσεων, είχε κάνει λόγο για την ανάγκη «σύζευξης» της ΑΟΖ Ελλάδας-Μάλτας και για τις «τεράστιες δυνατότητες και ευκαιρίες», που, όπως είχε τονίσει, δημιουργεί για την ολόκληρη Ευρώπη μία τέτοια σύζευξη, σε συνδυασμό με τη σύζευξη της ΑΟΖ Ελλάδος-Κύπρου.
Γενικότερα, στην περιοχή της Μεσογείου παρατηρείται τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, ιδιαίτερα στον Λίβανο, την Κύπρο και το Ισραήλ, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στη ζήτηση πετρελαίου και να αποφέρει στα κράτη της περιοχής μεγάλα έσοδα από τα δικαιώματα των ερευνών. Επίσης, στις 4 Ιουλίου, και στην Ελλάδα η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ ολοκλήρωσε το έργο της αξιολόγησης των προσφορών για την Έρευνα και Εκμετάλλευση υδρογονανθράκων για τις περιοχές της Δ. Ελλάδας (Ιωάννινα και Δ. Πατραϊκός), στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» ( Open Door), που είχε προκηρυχθεί από τις 2 Ιανουαρίου 2012.
Μόλις την περασμένη Παρασκευή, άλλωστε, η Κομισιόν δημοσίευσε μελέτη για το «Κόστος και όφελος από τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο», με την οποία καλούσε τις χώρες- μέλη της ΕΕ που βρέχονται από τη Μεσόγειο να προχωρήσουν αμέσως σε οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) τους, αφού προηγηθεί συμφωνία με τους γείτονές τους. Σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό η κ. Δαμανάκη, τόνισε: «Υπάρχουν τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητες στη Μεσόγειο Θάλασσα, οι οποίες θα μπορούσαν να ευοδωθούν με τη θέσπιση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ). Η ανακήρυξη και η θέσπιση θαλάσσιων ζωνών παραμένει κυριαρχικό δικαίωμα κάθε παράκτιου κράτους. Αποτελεί, όμως, κοινή μας ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξη της γαλάζιας οικονομίας».
«Υπάρχει η δυνατότητα κοινών ερευνών ώστε Ιταλία και Μάλτα να μην χάσουν χρόνο στη χρόνο σε διαμάχες για τα μίλια όσον αφορά τον καθορισμό των [θαλάσσιων] συνόρων τους», δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Μάλτας. Η περιοχή είναι «υποσχόμενη », πρόσθεσε .
Η Μάλτα και η γειτονική της Σικελία, που ανήκει στην Ιταλία, βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση η μία με την άλλη, ενώ και οι δύο χώρες εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που χρειάζονται για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους.

 http://www.energia.gr
15/7/13
-
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin