Monday, July 8, 2013

Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού με τους υδρογονάνθρακες

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΜΨΙΑΣ
Η συζήτηση για τα πετρέλαια στην Ελλάδα για περισσότερο από σαράντα χρόνια συνοδεύεται από θεωρίες συνωμοσίας και μύθους απίστευτους... Μυστήριο και θρίλερ για τον ρόλο του διεθνούς παράγοντα που δήθεν υπονομεύει και επιβουλεύεται τον εθνικό πλούτο και άλλα ηχηρά παρόμοια διακινούνται ενίοτε και από υποτιθέμενα σοβαρά χείλη.

 Τα περισσότερα σενάρια που κυκλοφορούν κατά καιρούς ξεπερνούν κάθε φαντασία για κάποιους αόρατους μυστικούς κώδικες, τις πολυεθνικές, τους Αμερικανούς και ένα σωρό άλλες ανοησίες που εξάπτουν την ανθρώπινη περιέργεια. Συχνά οι ιστορίες για υδρογονάνθρακες αποδείχτηκαν απλώς άνθρακες για πολύ πρακτικούς λόγους που σχετίζονταν πρωτίστως με τη δυνατότητα αξιοποίησής τους και όχι τόσο με τις προθέσεις της εκάστοτε ηγεσίας της χώρας.


Πέρα και έξω από αυτές και άλλες απίστευτες ιστορίες, υπάρχουν και λογικές προσεγγίσεις για γεωπολιτικά παιχνίδια, συμφέροντα εγχώρια και διεθνή, αλλά και ισορροπίες που εξελίσσονται διαρκώς και προφανώς συνυπολογίζονται σε κάθε στάδιο.
Εκτός του μύθου και των στρατηγικών αναλύσεων, όμως, υπάρχει και η συνήθως απλή και λογική προσέγγιση που βάζει συχνά τα πράγματα στη θέση τους. Για τις αστοχίες του παρελθόντος οφείλει κανείς να συνυπολογίσει τις τεχνολογικές αδυναμίες της κάθε εποχής, τις τιμές του προϊόντος που καθιστούν κάθε φορά ένα εικαζόμενο ή και πραγματικό κοίτασμα ανάλογα, βεβαίως, και με το μέγεθός του αξιοποιήσιμο ή όχι.

Ολοι αυτοί, που δεκαετίες τώρα κάνουν μικροπολιτική και πλάθουν ιστορίες γύρω από τα πλούτη που κρύβει η... πλουσιότερη και... ομορφότερη χώρα του κόσμου, δεν λειτουργούν πάντα μόνο με την προφανή σκοπιμότητα της πολιτικής εκμετάλλευσης. Σε άλλους επικρατεί η αγνή και άδολος ανοησία, ενώ για ορισμένους κίνητρο είναι η ιδιοτέλεια πέραν της πολιτικής, καθώς προσπαθούν να ενταχθούν σε ομάδες επιρροής για να παριστάνουν τους χρήσιμους.

Μία αλήθεια είναι επίσης ότι η χώρα πέρασε πολλές κρίσεις με τη γειτονική Τουρκία με αφορμή έρευνες και δήθεν έρευνες για πετρέλαιο, ενώ πλήρωσε ακριβά την κούρσα των εξοπλισμών σε αυτήν την αέναη προσπάθεια ισορροπίας δυνάμεων.
Ολα αυτά πάνω-κάτω συνθέτουν την εικόνα, αλλά δεν αποτελούν την ουσία της υπόθεσης. Μόλις πριν από τρία χρόνια, όμως, ένας μεθοδικός άνθρωπος τότε υφυπουργός και σήμερα πια υπουργός, ο κ. Γ. Μανιάτης, ασχολήθηκε με επαγγελματικό τρόπο και έβαλε τάξη στο χάος. Αντί διακηρύξεων ή αφορισμών προχώρησε αθόρυβα. Εφτιαξε το νομικό καθεστώς που ήταν απαραίτητο, προχώρησε σε διαγωνισμούς για τις έρευνες, αξιοποιώντας και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του παρελθόντος. Κατάφερε, μάλιστα, να προσελκύσει το ενδιαφέρον διεθνών κολοσσών, διότι έπεισε ότι κάνει με σοβαρότητα και αξιοπιστία τη δουλειά του. Αυτό που επέδειξε πρωτίστως, όμως, ήταν πολιτική βούληση και τόλμη, αγνοώντας νουθεσίες ενίοτε και απειλές από κύκλους που ήθελαν τη στασιμότητα. Η πορεία του κ. Μανιάτη θα μπορούσε να είναι διδακτική και για άλλους τομείς του Δημοσίου, αλλά δεν είναι του παρόντος.

Αυτό που έχει αξία σήμερα είναι πως ένα μεθοδικό σχέδιο όταν ακολουθείται με συνέχεια και συνέπεια φέρνει αποτελέσματα και ενδέχεται σύντομα να βάλει τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών παιχτών είναι που ενισχύει τις υψηλές προσδοκίες για σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου σε πολλές περιοχές της χώρας. Και αυτό πια δεν είναι εικασία, αλλά βάσιμη εκτίμηση που σε λίγους μήνες θα αποδειχθεί με πραγματικές γεωτρήσεις.
http://www.ethnos.gr
7/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin