Wednesday, July 24, 2013

Ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των κρατών της ΕΕ, προτείνει η Κομισιόν. «Γιατί να μην έχει η Ευρώπη ένα πρόγραμμα για μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones);»

Η Ευρώπη πρέπει να παράγει τα δικά της μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones) και να μην εξαρτάται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, τόνισε χθες ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Michel Barnier. Σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει νέες προτάσεις για την ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών της ΕΕ στην αμυντική βιομηχανία.
Η Κομισιόν θα δημοσιεύσει ένα έγγραφο που θα προτείνει ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών της ΕΕ σε ζητήματα άμυνας.
Ο Barnier τόνισε ότι το μάθημα που πρέπει να πάρει η ΕΕ από το πρόσφατο σκάνδαλο κατασκοπείας των ΗΠΑ εναντίον της, είναι ότι πρέπει να γίνει «κυρίαρχη, ανεξάρτητη σε στρατηγικά ζητήματα».

 «Σε αυτό το έγγραφο κάνουμε μια αρχική πρόταση αναφορικά με τις ικανότητες της ευρωπαϊκής άμυνας», είπε ο Γάλλος Επίτροπος για ζητήματα εσωτερικής αγοράς.
 «Γιατί να μην έχει η Ευρώπη ένα πρόγραμμα για μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones);», διερωτήθηκε ο Barnier μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.
Πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο πρόγραμμα θα βοηθούσε την Ευρώπη να «κερδίσει την κυριαρχία της και να μην αναγκάζεται να αγοράζει εξοπλισμό εκτός Ευρώπης», αναφέροντας το Ισραήλ και τις ΗΠΑ ως τις μόνες χώρες παγκοσμίως από όπου μπορούν να αγοράσουν οι Ευρωπαίοι τα drones.  
Οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες ενθάρρυναν τους Ευρωπαίους βιομήχανους να υποστηρίξουν ένα κοινό πρόγραμμα για drones. Τον Ιούνιο, η γαλλική Dassault Aviation, η ευρωπαϊκή αεροδιαστημική βιομηχανία EADS και η ιταλική EADS, τόνισαν ότι ένα κοινό πρόγραμμα «θα στήριζε τις ανάγκες των ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων ενώ θα βελτιστοποιούσε παράλληλα τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση μέσω της συγκέντρωσης της χρηματοδότησης της έρευνας και της ανάπτυξης».
Σε κοινή τους δήλωση οι τρεις εταιρείες είπαν ότι είναι έτοιμες να συνεργαστούν για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους MALE (μέσο υψόμετρο, μεγάλη αντοχή), το οποίο επιτρέπει την παρακολούθηση τεράστιων περιοχών σε διάστημα πάνω από 24 ώρες.
Παρόλο που τα αμυντικά ζητήματα αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της κρατικής κυριαρχίας των μελών της ΕΕ, ο Γάλλος είπε ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να βοηθήσει στο συντονισμό ενός ευρωπαϊκού προγράμματος drones προωθώντας την έρευνα και την εναρμόνιση της νομοθεσίας για τον εναέριο χώρο, που διαφέρουν στα κράτη μέλη.
Η ΕΕ «προτεκτοράτο» των ΗΠΑ
Η αμυντική βιομηχανία της ΕΕ έχει υποστεί πλήγμα από τις περικοπές των πολιτικών λιτότητας και ο Barnier πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει νέο πολιτικό μομέντουμ για την επανέναρξη της συνεργασίας στο εν λόγω πεδίο, συγκεντρώνοντας τους πόρους.
Ο Γάλλος πρώην υπουργός άμυνας Hervé Morin προειδοποίησε το 2010, ότι με την μείωση των επενδύσεων στην άμυνα, η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει «προτεκτοράτο» των ΗΠΑ μέσα σε 50 χρόνια.
 EurActiv.gr  

Απόψεις 

Η Επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κα Μαριέττα Γιαννάκου, σχολιάζοντας πρόσφατα στην EurActiv.gr τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ στον τομέα της αμυντικής πολιτικής με αφορμή την έκθεσής της («Στρατιωτικές δομές της ΕΕ: Σημερινή κατάσταση και μελλοντικές προοπτικές») που υιοθετήθηκε από την Ευρωβουλή στις 30 Μαΐου, είπε:

«Είναι γεγονός ότι ακόμη και υφιστάμενοι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί  στον τομέα της άμυνας, παρέμεναν επί πολλά χρόνια αδρανοποιημένοι, κυρίως λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης. Πλέον, λόγω και της οικονομικής κρίσης, φαίνεται ότι έχει γίνει κατανοητό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ότι η υπέρβαση των σημερινών αδιεξόδων αποτελεί μια αναγκαιότητα για όλες τις χώρες».
Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να είναι «παρούσα» σε αυτές τις διεργασίες καθώς θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.
«Υπάρχουν ήδη σημαντικά παραδείγματα που αποδεικνύουν τα σημαντικά περιθώρια επίτευξης συνεργειών και οικονομιών κλίμακος. Η κοινή ιδιοκτησία π.χ. κάποιων ακριβών ικανοτήτων αποτελεί μια επιλογή που πρέπει να προωθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις», συνέχισε.
 EurActiv.gr  




No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin