Tuesday, July 30, 2013

ΥΠΕΞ: Συνάντηση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου με Ιταλό Πρωθυπουργό, E. Letta

 ΥΠΕΞ, Δευτέρα, 29 Ιούλιος 2013
-
Στο συντονισμό των δράσεων και των πρωτοβουλιών των δύο χωρών ενόψει και των διαδοχικών Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ που θα ασκήσουν το προσεχές έτος, αναφέρθηκαν ο Ιταλός Πρωθυπουργός Εnrico Letta και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση που είχαν σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βασικό αντικείμενο της συζήτησης ήταν η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα μίγμα ευρωπαϊκής πολιτικής που θα εγγυάται την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή και θα δίνει απάντηση στις αγωνίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών, οι οποίες πιέζονται από τα προγράμματα προσαρμογής και τις πολιτικές λιτότητας.



 Από την άποψη αυτή, όπως είχε την ευκαιρία να τονίσει ο κ. Βενιζέλος, η έννοια του ευρωπαϊκού πολιτικού Νότου έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Στον τομέα αυτό, οι δύο χώρες μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο.

  • Το δεύτερο σημείο της συζήτησης εστιάσθηκε στην ανάγκη να διαμορφωθεί και να προωθηθεί μια ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των επιμέρους κρατών μελών, ιδίως στο χώρο της Μεσογείου, κάτι που συνδέεται, και με την αξιοποίηση των θαλασσίων ζωνών, πάντοτε, βεβαίως, εντός του πλαισίου των προβλέψεων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών της περιοχής. H ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας.

Οι κ.κ. Letta και Βενιζέλος συμφώνησαν, επίσης, όπως ο κ. Βενιζέλος επισκεφθεί τη Ρώμη, στα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου, προκειμένου να έχει συναντήσεις με την Υπουργό Εξωτερικών κα Emma Bonino και τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Enzo Moavero Milanesi, με σκοπό, τον συντονισμό των δύο Προεδριών του Συμβουλίου της ΕΕ καθώς και την ανάληψη άλλων κοινών πρωτοβουλιών.

 mfa.gr
29/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin