Monday, July 8, 2013

Reuters: Τμηματική καταβολή της δόσης ενέκρινε το Eurogroup - 4 δισ. ευρώ τον Ιούλιο

1,8 ΔΙΣ. ΑΠΟ ΤΟ ΔΝΤ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ.
Την τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα, αποφάσισε το Eurogroup, αρχής γενομένης από αυτό τον Ιούλιο, με την καταβολή 2,5 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης, αναφέρουν πηγές με γνώση των συνομιλιών.

Η συμφωνία προβλέπει την περαιτέρω καταβολή 500 εκατομμυρίων ευρώ τον Οκτώβριο.

Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα συνεισφέρουν με 1,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 500 εκατομμύρια τον Οκτώβριο, ενώ το ΔΝΤ θα δώσει 1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
«Ετσι θα γίνει η πληρωμή», δήλωσε αξιωματούχος στο πρακτορείο.
Με βάση τις πληροφορίες του Reuters, η Ελλάδα θα εισπράξει τα εξής ποσά:
  • Τον Ιούλιο: Τέσσερα δισ., ποσό που προκύπτει από τα 2,5 δισ. των χωρών της ευρωζώνης και 1,5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
  • Τον Αύγουστο: 1,8 δισ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
  • Τον Οκτώβριο: 1 δισ., ποσό που θα προέρχεται εξ ημισείας από τις χώρες της ευρωζώνης (0,5 δισ.) και της ΕΚΤ (άλλα 0.5 δισ.)

ethnos.gr
8/7/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:




15 comments:

  1. Eurogroup: 2,5 δισ. τώρα και βλέπουμε στις 29 Ιουλίου...

    1,8 δισ. ευρώ τον Αύγουστο από το ΔΝΤ - Θα χορηγηθούν άλλα 500 εκατ. τον Οκτώβριο
    Το «πράσινο φως» στην τμηματική καταβολή της δόσης των 8,1 δισεκατομμυρίων ευρώ έδωσε σήμερα το Eurogroup.

    Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, η Ελλάδα θα λάβει αρχικά 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και 1,8 δισ. από το ΔΝΤ τον Αύγουστο. Επίσης τον Οκτώβριο θα χορηγηθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να συνεδριάσει στις 29 Ιουλίου για την εκταμίευση της δόσης της Ελλάδας.

    Στο ενδεχόμενο η δόση των 8,1 δισ. να καταβληθεί σε υποδόσεις είχε αναφερθεί νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε μιλήσει για
    τις «πολύ σημαντικές» προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα.

    http://www.protothema.gr/economy/article/293024/eurogroup-25-dis-tora-kai-nea-sunedriasi-stis-29-iouliou-/
    8/7/13

    ReplyDelete
  2. Eurogroup: Τμηματικά δόση 6,8 δισ. ευρώ...

    Την έγκριση δόσης 6,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αποφάσισε το Eurogroup που ολοκληρώθηκε στις 20:30 τη Δευτέρα ώρα Ελλάδας. Η δόση θα καταβληθεί τμηματικά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε προσπάθεια από την ελληνική πλευρά για να εγκριθεί στο Eurogroup εμπροσθοβαρής καταβολή επιπλέον δόσης, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, από το τέλος του προγράμματος. Ωστόσο, το αίτημα δεν φαίνεται να έγινε δεκτό από τη Γερμανία.

    Στα προαπαιτούμενα θα περιλαμβάνονται σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η εξόφληση χρεών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ καθώς επίσης και προς τον ΟΔΙΕ, ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στη διαδικασία της αποκρατικοποίησης.

    Στα προαπαιτούμενα μπαίνει σύμφωνα με πληροφορίες και το άνοιγμα του επαγγέλματος του δικηγόρου. ......http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=521348
    8/7/13

    ReplyDelete
  3. La eurozona aprueba una ayuda de 6.800 millones para Grecia...

    La eurozona autorizó hoy un desembolso total de 6.800 millones de euros para Grecia, dividido en varios tramos repartidos a lo largo de los próximos meses, señaló el ministro luxemburgués de Finanzas, Luc Frieden, a la salida de la reunión del Eurogrupo.

    Los ministros de Finanzas de la zona del euro desbloquearon así una nueva ayuda para el país mediterráneo tras el acuerdo técnico al que había llegado Atenas in extremis con la troika -la Comisión Europea (CE), el Banco Central Europeo (BCE) y el Fondo Monetario Internacional (FMI)-.
    http://www.elmundo.es/elmundo/2013/07/08/economia/1373307586.html
    8/7/13

    ReplyDelete
  4. Ντάισελμπλουμ: Αν υπάρξει χρηματοδοτικό κενό στα τέλη του 2014 θα το χειριστούμε...

    To όποιο κενό προκύψει στην χρηματοδότηση της Ελλάδας, αυτό θα συμβεί στα τέλη του 2014 και έως τότε οι ευρωπαίοι θα έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να το αντιμετωπίσουν, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ μετά την σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.
    8/7/13

    ReplyDelete
  5. 6,8 δισ. ευρώ αντί 8,1 δισ. ευρώ κι αυτά σε δόσεις....

    Σχετική παγωμάρα επικρατεί μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για την Ελλάδα και μένει να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις. Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν την τμηματική εκταμίευση συνολικού ποσό 6,8 δισ. ευρώ κι όχι 8,1 δισ. ευρώ όπως αρχικά προσδοκούσε η Ελλάδα. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με το κενό του 1,8 δισ. ευρώ. Θα το πάρουμε ποτέ κι αν όχι τι θα γίνει;

    Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι θα καταβληθούν 4 δισ. εντός του Ιουλίου, τα 2,2 δισ. μέχρι 18 του μήνα, εφόσον η Ελλάδα δεσμευτεί για τις αλλαγές στο Δημόσιο και για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος. Επιπλέον 1 δισ. ευρώ θα δοθεί τον Οκτώβριο μετά από την επίτευξη μιας σειράς προαπαιτούμενων.

    Από τα 5 δισ. ευρώ που συνολικά εγκρίθηκαν εκ μέρους της Ε.Ε. τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από SMPs, δηλαδή από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (1,5 δισ. τον Ιούλιο και 500 εκατ. επιπλέον τον Οκτώβριο).

    Επιπλέον, το ΔΝΤ αναμένεται να διαθέσει στην Ελλάδα την δόση του 1,3 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

    Γιατί δε θα δοθούν τα 8,1 δισ. τώρα; Η Ελλάδα περίμενε την εκταμίευση της τρίτης και της τέταρτης δόσης μαζί. Κάτι που όμως, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, φαίνεται πως δε συνέβη, με το ποσό να διαμορφώνεται στα 6,8 δισ. ευρώ.

    Όπως διευκρινίζουν κοινοτικές πηγές, από τον EFSF θα έρθει μόνο η δόση του τρίτου τριμήνου (3 δισ. ευρώ) και όχι η τελευταία δόση του 2013 (2,6 δισ. ευρώ).
    http://www.antinews.gr/2013/07/08/221331/
    8/7/13

    ReplyDelete
  6. Η εκταμίευση της δόσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα εξαρτάται από την έκθεση του Πολ Τόμσεν – Στις 29 Ιουλίου η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ...

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «δεν λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, αλλά ακολουθεί κατά γράμμα το Καταστατικό του», δήλωσε πηγή στην Ουάσιγκτον, η οποία επιβεβαίωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 29 Ιουλίου για την εκταμίευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. Υπογραμμίζεται ότι είναι απαραίτητο η έκθεση του κ. Πολ Τόμσεν να παραδοθεί στα μέλη του Δ.Σ. το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

    Η πηγή εξήγησε ότι στο Ταμείο «είναι πιό απλά τα πράγματα», και πρόσθεσε: «Πρώτα απ’ όλα δεν λαμβάνονται πολιτικές αποφάσεις, και δεν παραβιάζεται το Καταστατικό. Αρα είναι όλα ή τίποτα, η δόση δεν κομματιάζεται. ‘Η τη δίνουν, ή δεν τη δίνουν. Εάν για οποιονδήποτε λόγο ο κ. Τόμσεν δεν παραδώσει την έκθεση, τότε θα χρειαστεί αναβολή της συνεδρίασης και εδώ είναι ο μόνος κίνδυνος να μην εκταμιευθεί η δόση του ενός δισεκατομμυρίου 800 εκατομμυρίων ευρώ».

    Η πηγή τόνισε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, δεν περιμένουμε αναβολή της συνεδρίασης»...... http://mignatiou.com/?p=8282#ixzz2YU6Yl8qW
    8/7/13

    ReplyDelete
  7. ΥΠΟΙΚ: Περιμέναμε 1,8 δισ. παραπάνω αλλά μας ικανοποιεί η απόφαση του Eurogroup...

    Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Eurogroup εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι πάνω-κάτω πρόκειται για το ποσό που ανέμενε η Ελλάδα.

    «Η απόφαση του Eurogroup είναι ικανοποιητική και πάνω – κάτω ήταν αυτό που περιμέναμε» δήλωσε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.

    «Θα θέλαμε να πάρουμε περίπου 1,8 δισ. ευρώ παραπάνω. Αυτά τα χρήματα, το τελευταίο κομμάτι από την ευρωζώνη, για το 2013, θα πάει πιθανότατα για μετά το Νοέμβριο, ή αργότερα, λόγω των εκλογών σε Γερμανία και Αυστρία», δήλωσε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63855256
    8/7/13

    ReplyDelete
  8. W. Schaeuble: Η εκταμίευση θα γίνει σε δόσεις γιατί καθυστέρησαν οι μεταρρυθμίσεις...

    Στις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων απέδωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, την απόφαση για τμηματική εκταμίευση της ελληνικής δόσης.

    «Παρότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά όσον αφορά πολλά πράγματα, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις σε άλλα τόσα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξερχόμενος του Eurogroup παραπέμποντας στις φορολογικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.

    «Έχουμε εκφράσει τον σεβασμό μας σε όσα έχει πετύχει η Ελλάδα, δεν ήταν εύκολο αλλά αυτός είναι ο σωστός δρόμος», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Παράλληλα σημείωσε πως η δόση βρίσκεται ήδη σε έναν ειδικό λογαριασμό για τη χώρα αλλά οι υπουργοί της ευρωζώνης έκριναν σωστό η εκταμίευσή της να γίνει σε τρία στάδια.

    «Είναι καλό που το κάνουμε βήμα - βήμα. Σε ευθυγράμμιση με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας οι δόσεις θα εκταμιεύονται τμηματικά με τη λήψη περαιτέρω μέτρων».
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1831523
    8/7/13

    ReplyDelete
  9. Euro-FinanzministerNeue Milliarden für Griechenland in Raten...

    Griechenland kann sich auf weitere Hilfen einstellen: Die internationalen Geldgeber wollen noch im Juli die nächste Rate auszahlen und vier Milliarden Euro überweisen.

    Die Euro-Finanzminister haben eine gestufte Auszahlung der nächsten Hilfstranche für Griechenland beschlossen. Nach Angaben des belgischen Finanzministers Koen Geens verständigten sie sich auf neue Zahlungen von 6,8 Milliarden Euro aus dem laufenden Hilfsprogramm. Demnach erhält Griechenland noch im Juli vier Milliarden Euro von den Europartnern. Weitere 1,8 Milliarden Euro kommen im August vom Internationalen Währungsfonds (IWF). Im Oktober folgt eine Teilzahlung von einer Milliarde Euro.

    Die Troika aus EU, IWF und Europäischer Zentralbank (EZB) hatte bis Sonntag den Erfolg der griechischen Reformen und der Sparpolitik des Landes geprüft. Sie sah zwar deutliche Fortschritte, mahnte aber weitere Sparmaßnahmen und Reformen an. Athen erfüllt demnach die vereinbarten Spar- und Reformvorgaben nicht vollständig. "Wir wissen, dass noch lange nicht alle Probleme gelöst sind", sagte Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble (CDU)........http://www.zeit.de/wirtschaft/2013-07/griechenland-hilfsgelde-auszahlung
    8/7/13

    ReplyDelete
  10. Neue Finanzhilfe für Griechenland ist alternativlos....

    Athen bekommt die nächste Tranche aus dem Euro-Rettungsschirm. Alles andere wäre auch eine große Überraschung gewesen: Die Drohung mit dem Euro-Rauswurf ist längst nicht mehr ernst zu nehmen.

    Griechenland kann weiter mit der Hilfe der Euro-Zone rechnen. 6,8 Milliarden Euro gaben die Finanzminister der Währungsunion am Montagabend in Brüssel grundsätzlich frei, knapp ein Drittel davon kommt vom Internationalen Währungsfonds (IWF). Ein paar Reformzusagen muss Athen nun nur noch erfüllen, dann sollen die Staatssekretäre die Auszahlung formal abnicken. Alles andere wäre auch eine große Überraschung gewesen.

    Und niemand in der Runde der Minister wollte augenscheinlich riskieren, ein überraschendes Ergebnis abzuliefern. In der förmlichen, schriftlichen Fassung der Beschlüsse drücken die Euro-Finanzminister sich so aus: "Die Euro-Gruppe bemerkt mit Befriedigung, dass das Programm hinsichtlich der Vorbedingungen, die umgesetzt werden müssen, weitgehend in der Spur ist."

    Das heißt: Ganz zufrieden ist man nicht mit Athen, aber angesichts einer handfesten Regierungskrise samt Kabinettsumbildung, unter Berücksichtigung des guten Willens der Verantwortlichen, aber auch in Anbetracht des schon vor mehr als einem halben Jahr letztgültig geäußerten politischen Willens will man die Griechen nicht erneut dem Risiko aussetzen, Insolvenz anmelden zu müssen. Sie bleiben in der Euro-Zone, das hatten die EU-Staaten bereits Ende 2012 bekräftigt.

    Nun heißt es, das Versprechen einzulösen, ohne ihm den Charakter einer Gefälligkeit ohne Gegenleistungen zu verleihen. Vier Milliarden Euro werden also, den positiven Entscheid der Staatssekretäre vorausgesetzt, Ende Juli ausgezahlt. Davon sind 1,5 Milliarden Euro keine programmgemäßen Hilfskredite, sondern kommen von den Zentralbanken der Euro-Zone. Deren Gewinne aus dem Programm zum Ankauf von Staatsanleihen durch die Europäische Zentralbank (EZB) fließen nach einer Übereinkunft der Länder an Athen.

    Ratenzahlung: Von Anfang an vereinbart.....http://www.welt.de/wirtschaft/article117853354/Neue-Finanzhilfe-fuer-Griechenland-ist-alternativlos.html
    9/7/13

    ReplyDelete
  11. Rettungsfonds ESM: Frankreich fordert Milliardenhilfen für griechische Banken...

    Die internationalen Geldgeber haben weitere Milliardenzahlungen für Griechenland freigegeben, obwohl das Land mit einigen Reformen hinterherhinkt. Frankreich verlangt nun, dass auch die griechischen Banken direkte Kapitalspritzen aus dem Rettungsfonds ESM bekommen - eine umstrittene Hilfe.

    Brüssel/Berlin - Griechenland bekommt frisches Geld. Die Euro-Finanzminister und der Internationale Währungsfonds (IWF) gaben am Montagabend eine neue Tranche aus dem laufenden Hilfsprogramm für das Land frei. Die Summe von insgesamt gut 6,8 Milliarden Euro soll allerdings gestückelt über die kommenden drei Monate ausgezahlt werden - und auch nur dann, wenn das Land schnell ausstehende Reformen einleitet.

    Frankreich fordert nun weitere Hilfen für das krisengeplagte Land. Die griechischen Banken sollten direkt Geld aus dem Euro-Rettungsschirm ESM erhalten, sagte der französische Europaminister Thierry Repentin dem "Handelsblatt". "Vieles wäre einfacher, wenn der Euro-Rettungsschirm die griechischen Banken bereits jetzt direkt rekapitalisieren könnte. Dann hätte das Land bessere Bedingungen auf den internationalen Kapitalmärkten", sagte Repentin.

    Tatsächlich gelten die maroden Banken in vielen Ländern Südeuropas als Haupthemmnis für einen Aufschwung. Direkte Bankenhilfen aus dem ESM sind innerhalb der Euro-Zone aber hoch umstritten. Zwar stehen aus dem 500 Milliarden Euro schweren Fonds grundsätzlich 60 Milliarden Euro zur Kapitalisierung von maroden Kreditinstituten bereit. Allerdings hatten sich die Euro-Finanzminister Ende Juni darauf geeinigt, dass zuerst Aktionäre, Gläubiger und Heimatstaaten der Banken einspringen müssen, falls ein Institut in Schieflage gerät und frisches Geld braucht. Wie mit den sogenannten Altlasten - also bereits bestehenden Fällen wie etwa in Griechenland - umgegangen wird, ist immer noch unklar.

    Ultimatum bis zum 19. Juli

    Am Montagabend hatten die Finanzminister der Euro-Gruppe neue Hilfszahlungen an den griechischen Staat grundsätzlich freigegeben. Die Hilfen von gut 6,8 Milliarden stammen aus bereits beschlossenen Rettungsprogrammen. Sie sollen aber nur in Raten und unter bestimmten Bedingungen fließen.

    So sollen laut Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble (CDU) bis Ende Juli die ersten 4200 staatlich Beschäftigten in die schon lange beschlossene Transfergesellschaft versetzt werden. Bis Jahresende sollen 25.000 Staatsdiener in die Transfergesellschaft wandern. Sollte sich für sie binnen Jahresfrist keine neue Stelle finden, werden sie arbeitslos.

    Neben dem Abbau des überdimensionierten Staatsdienstes hakt es in Griechenland auch bei Reformen zum besseren Eintreiben der Steuerschuld. Auch dazu muss die Regierung nun bis zum 19. Juli Gesetze beschließen. Erst dann werden die ersten 2,5 Milliarden aus der Hilfstranche endgültig freigegeben. Auch für die restlichen Raten muss Griechenland Auflagen erfüllen.

    2014 droht eine Finanzierungslücke .....http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/frankreich-fordert-hilfen-fuer-griechische-banken-aus-esm-a-910114.html
    9/7/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γαλλία: Υπέρ της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών από τον ESM ....«Πολλά θα ήταν απλούστερα» δήλωσε είπε ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων....

      Το Παρίσι εξέφρασε την υποστήριξή του στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (ESM).

      «Πολλά θα ήταν απλούστερα, εάν μπορούσε ήδη τώρα να ανακεφαλαιοποιήσει άμεσα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός τις ελληνικές τράπεζες» είπε σε συνέντευξή του γερμανική Handelsblatt ο γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Τιερί Ρεπεντάν.

      Εάν γινόταν αυτό, συνέχισε, η Αθήνα «θα είχε καλύτερες προϋποθέσεις στις αγορές κεφαλαίου».

      Παρά τα συνεχιζόμενα προβλήματα που διαπιστώνει στην Ελλάδα, ο Ρεπεντάν εκφράζει επίσης την άποψη πως η ευρωζώνη συνολικά δεν κινδυνεύει να πέσει ξανά στη δίνη της κρίσης.

      «Το ζενίθ της κρίσης βρίσκεται πίσω μας, το κοινό νόμισμα δεν απειλείται πλέον» είπε ο γάλλος υπουργός.
      http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=521466
      9/7/13

      Delete
  12. Troika schlägt in Bericht wegen Steuerreform Alarm...Platzt die Griechen-Hilfe?

    Schafft Griechenland es nicht seine Steuern einzutreiben, könnte das für die deutschen Steuerzahler eine Milliarden-Belastung bedeuten...

    Griechenlands internationale Geldgeber zeigen sich zunehmend alarmiert über mangelnde Fortschritte bei der Reform der Steuerverwaltung.

    Der jüngste Troika-Bericht zu Griechenland bildete am Montagabend die Entscheidungsgrundlage für die Euro-Finanzminister, Griechenland weitere Milliarden-Kredite aus dem Rettungsprogramm schrittweise auszuzahlen.

    Jetzt wurde bekannt: In dem 47 Seiten umfassenden Papier wird die Fähigkeit oder Bereitschaft der griechischen Regierung in Frage gestellt, ihre Steuern auch einzutreiben.

    Der mangelnde Fortschritt in diesem Bereich gefährde den gesamten Sanierungsplan und damit auch die Nachhaltigkeit des Rettungsprogramms, heißt es in dem Bericht. .....http://www.bild.de/geld/wirtschaft/griechenland/troika-schlaegt-alarm-platzt-die-griechen-hilfe-31203074.bild.html
    9/7/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Griechenland ... Steuerrückstände gefährden den Sanierungsplan ...

      Griechenlands Geldgeber zweifeln an der Fähigkeit des Staates, die ihm zustehenden Steuern einzutreiben. Der Troika zufolge könnte das Rettungsprogramm daran scheitern.

      Griechenlands internationale Geldgeber kritisieren mangelnde Fortschritte der griechischen Regierung bei der Reform der Steuerverwaltung. Einem Bericht der Troika aus Europäischer Zentralbank, EU-Kommission und Internationalem Währungsfonds zufolge wird die Fähigkeit oder Bereitschaft angezweifelt, die dem Staat zustehenden Steuern auch einzutreiben. Der Bericht bildete am Montag die Grundlage für die Entscheidung der Euro-Finanzminister, Griechenland weitere Milliarden-Kredite aus dem Rettungsprogramm auszuzahlen.

      Die Steuerrückstände gefährden den gesamten Sanierungsplan und damit auch die Nachhaltigkeit des Rettungsprogramms, heißt es in dem Bericht. Sollte die langfristige Finanzierbarkeit der griechischen Schulden nicht mehr gegeben sein, müsste sich der Internationale Währungsfonds gemäß seinen Statuten aus dem Rettungsprogramm zurückziehen. Dies wäre mit weiteren Milliardenlasten für die Euro-Partner verbunden......http://www.zeit.de/politik/ausland/2013-07/griechenland-troika-steuern-sanierungsplan
      9/7/13

      Delete
  13. Από ενιαίο κέντρο η είσπραξη των οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία...

    Την ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών οργανισμών με τη δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών προβλέπουν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε αργά απόψε στη Βουλή.

    Με τη λειτουργία του ενιαίου ΚΕΑΟ θα ξεκινήσει η άμεση ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών οργανισμών ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ με την ενδυνάμωση της εισπρακτικής ικανότητας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 1η Απριλίου 2014.

    Στη συνέχεια και μέχρι την 1η Ιουλίου του 2016 προβλέπεται η ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων, με αυτή της φορολογικής διοίκησης.


    Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, έως την 1η/7/2017 θα έχει επιτευχθεί η πλήρης ενσωμάτωση στη φορολογική διοίκηση και η ενοποίηση της διαδικασίας είσπραξης φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που θα γίνεται από τις εφορίες.


    Η ενοποίηση των διαδικασιών είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αποτελεί μνημονιακή δέσμευση και, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, συνιστά υψηλής προτεραιότητας δράση και συνδέεται άμεσα με το στρατηγικό στόχο της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής.


    Σκοπός του ΚΕΑΟ είναι η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.


    Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα και στους λοιπούς ασφαλιστικούς οργανισμούς να ενταχθούν στο Κ.Ε.Α.Ο., με απόφαση του υπουργού Εργασίας, μετά από γνώμη των ασφαλιστικών οργανισμών.


    Το νέο Κέντρο θα λειτουργήσει εντός του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και θα εποπτεύεται από τον Διοικητή ή τον Υποδιοικητή του Ιδρύματος. Η λύση αυτή προκρίθηκε, σύμφωνα με το νομοθέτη, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες δομές και το πληροφοριακό σύστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.


    Ηλεκτρονικό Μητρώο Οφειλετών


    Στο Κ.Ε.Α.Ο. θα διαβιβάζονται οφειλές συνολικού ποσού άνω των 5.000 ευρώ (κύρια οφειλή, πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις), καθώς και οφειλές που κατέστησαν απαιτητές λόγω μη τήρησης προηγούμενων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής......http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129433784
    9/7/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin