Friday, August 30, 2013

Δύο τα ανοιχτά μέτωπα για την κυβέρνηση. -1. Εν αναμονή των αποφάσεων της Συμμαχίας.-2. «Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 77,7 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σοφία Βούλτεψη
30/08/2013

Με δύο ανοιχτά μέτωπα βρίσκεται αντιμέτωπη η Αθήνα, καθώς σ’ αυτό της οικονομίας έχει έλθει να προστεθεί και το πολεμικό, που περιλαμβάνει και τον κίνδυνο εισροής προσφύγων.

Εν αναμονή των αποφάσεων της Συμμαχίας, αλλά και του πορίσματος των ελεγκτών του ΟΗΕ, που επιστρέφουν αύριο στην έδρα τους, η κυβέρνηση μελετά όλες τις πλευρές αυτού του εξαιρετικά περίπλοκου θέματος, αναζητώντας τις αναγκαίες ισορροπίες ανάμεσα στην ανάγκη να ανταποκριθεί η χώρα μας στις υποχρεώσεις της προς τη Συμμαχία και στην όσο το δυνατόν μείωση των συνεπειών από μια πολεμική σύρραξη.



Η Αθήνα τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής λύσης – κάτι το οποίο προέκυψε τόσο από την χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και από την συνάντηση που είχε νωρίτερα πραγματοποιηθεί μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας – αλλά λαμβάνει υπόψη της και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην περιοχή (κυρίως όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας, που τις τελευταίες μέρες προβαίνει σε καθημερινές παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο) και τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ.

Κατόπιν όλων αυτών, οι πυρετώδεις συσκέψεις συνεχίζονται και στη σημερινή θα λάβει μέρος το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, δήλωσε χθες πως το Ταμείο δεν διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ελλάδας σχετικά με ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης, καθώς το τρέχον πρόγραμμα προβλέπεται να συνεχιστεί ως και το 2016.

«Στην επόμενη αξιολόγησή μας, θα συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο αυτό και θα δούμε πού βρισκόμαστε», είπε, προσθέτοντας: «Οι αριθμοί ασφαλώς θα μπορούσαν να αλλάξουν, προς την μια κατεύθυνση ή προς την άλλη».

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας θα λάβει χώρα το δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου, αν και δεν είναι σαφές το εάν και κατά πόσον θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τις εκλογές στη Γερμανία (22 Σεπτεμβρίου) ή μετά.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το Ευρώ, Όλι Ρεν, δήλωσε, μιλώντας στο Ρόιτερ’ς ότι η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης η οποία καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο φέτος αναμένεται να συνεχιστεί το υπόλοιπο της χρονιάς και το 2014 αλλά και να καταστεί πιο σταθερή.

«Η ευρωζώνη είναι (πλέον) λιγότερο ευπαθής στις πολιτικές αναταράξεις», υποστήριξε ο Ρεν στη συνέντευξή του, επισημαίνοντας την αντίστιξη της σημερινής κατάστασής της με την μεγαλύτερη τρωτότητά της το προηγούμενο διάστημα, ιδίως όταν είχε εκδηλωθεί πολιτική αστάθεια στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ή όταν είχε εκδηλωθεί η κρίση χρέους στην Κύπρο.

Για την Ελλάδα είπε πως σημειώνει πρόοδο, ενώ πρόσθεσε ότι το εάν και κατά πόσον η χώρα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο στήριξης δεν θα είναι σαφές και μια απόφαση δεν θα μπορέσει να ληφθεί ωσότου η τρόικα ολοκληρώσει την επόμενη αξιολόγησή της, στα τέλη του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτωβρίου.

«Οι οικονομικές της μεταρρυθμίσεις προχωρούν καλύτερα από ό,τι τα δύο πρώτα χρόνια του προγράμματος διότι υπάρχει πλέον ευρύτερη —όχι πλήρης, αλλά ευρύτερη— συναίνεση στην ελληνική κοινωνία υπέρ των μεταρρυθμίσεων», υποστήριξε.

Χθες, ο κ. Ρεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια οικονομικής διάσκεψης στο χωριό Αλπμπαχ της Αυστρίας, επανέλαβε πως οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας θα επιταχύνουν την αξιολόγηση τον επόμενο μήνα για το πώς μπορεί να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας μας.

Η τρόικα των πιστωτών χρειάζεται πρώτα να διαπιστώσει τα γεγονότα «και στη συνέχεια να καταλήξει ως προς το τι συμπληρωματικές χρηματοδοτικές ανάγκες υπάρχουν», δήλωσε, προσθέτοντας πως η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους κατά το 2015 και 2016 αποτελεί προτεραιότητα.

Και οι Γερμανοί, επιμένουν…

«Τώρα θα πρέπει να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, αλλά προς το παρόν τα πηγαίνει καλά», δήλωσε o υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και επικεφαλής υποψήφιος των Φιλελευθέρων, Ντιρκ Νίμπελ στην Βάδη-Βυρτεμβέργη, επικρίνοντας τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις δηλώσεις του σχετικά με τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Με την Ελλάδα υπάρχουν σαφείς συμφωνίες για το τι πρέπει να γίνει σε αντάλλαγμα για την τρέχουσα δανειακή βοήθεια και το καλοκαίρι του 2014 θα εξετασθεί τι έχει επιτευχθεί και τι πρέπει ακόμη να γίνει, δήλωσε ο κ. Νίμπελ στην «Stuttgarter Zeitung» και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία κατανόηση για τις δηλώσεις του κ. Σόιμπλε, τις οποίες χαρακτήρισε «ατυχή διατύπωση, η οποία προκάλεσε φόβο».

Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέρριπτε και πάλι ο υποψήφιος Καγκελάριος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε τους φορολογούμενους.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος των «100 πρώτων ημερών» ενδεχόμενης κυβέρνησης του SPD, ο κ. Στάινμπρουκ τόνισε ότι, εάν τελικά γίνει και δεύτερο «κούρεμα» στο ελληνικό χρέος, ελάχιστοι ιδιώτες επενδυτές θα αγόραζαν πλέον ελληνικά ομόλογα.

Επιπλέον, υποστήριξε ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος, η αναδιάρθρωση δεν θα περιοριζόταν στους ιδιώτες, «διότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους διακρατείται πλέον από τον δημόσιο τομέα».

Μια τέτοια εξέλιξη, προειδοποίησε, «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών και τελικά το κόστος να πρέπει να το επωμιστεί ο φορολογούμενος».

Στο μεταξύ, η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», επικαλούμενη αξιωματούχος της ΕΕ, ανέφερε χθες πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ως και 15 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2016.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «η Ελλάδα θα χρειαστεί ζεστό χρήμα ήδη νωρίς το φθινόπωρο του 2014», ενώ θεωρείται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει ήδη υπαινιχθεί ότι τα χρήματα μπορούν να προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Στο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι θα υπάρξουν πιθανότατα πολλές συζητήσεις για το πώς θα βοηθήσει ο ΕΜΣ, αφού από τον Σεπτέμβριο θα μπορεί να χορηγεί στις τράπεζες απευθείας κεφαλαιακή βοήθεια, χωρίς μεσολάβηση του εκάστοτε κρατικού προϋπολογισμού. Η εφημερίδα αναφέρει πάντως ότι, αν και η πρώτη συζήτηση θα γίνει στο Eurogroup τον Οκτώβριο, η απόφαση για το νέο ελληνικό πακέτο δεν θα ληφθεί πριν από την άνοιξη του 2014.

Ο Β. Σόιμπλε επανήλθε και χθες και μιλώντας στην Westfallen Blatt αναδιπλώθηκε, δηλώνοντας πως «δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος να αποφασίσουμε για το είδος και το εύρος ενός ενδεχόμενου νέου πακέτου βοήθειας, θα το συζητήσουμε του χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτοντας σχετικό αίτημα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι «το αποφάσισαν πανηγυρικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, θα πρέπει να σταματήσουμε να παριστάνουμε συνεχώς ότι δεν ισχύει» και χαρακτήρισε «συκοφαντικούς ισχυρισμούς» τις δηλώσεις του πρώην Καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα «μεγάλο ψέμα» σε σχέση με την ευρωδιάσωση, το οποίο θα φανεί μετά τις εκλογές.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμη ότι «η συζήτηση για ένα νέο "κούρεμα" είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και τόνισε ότι δεν πρέπει να ξαναρχίσει ο διάλογος, διότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιστρέψει η αβεβαιότητα στις χρηματαγορές».

  • Αλλά ο γερμανικός Τύπος επιμένει και η εφημερίδα «Μπιλντι» υποστήριξε πως, σύμφωνα με έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2012, «η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα 77,7 δισεκατομμύρια ευρώ».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι σε αυτή την πηγή αναφερόταν ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ, όταν (προχθές) μιλούσε για επιπλέον χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας κατά την περίοδο 2015-2020.

elzoni.gr
30/8/13

1 comment:

  1. Σόιμπλε: Γιατί η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί 77 δισ. ευρώ...

    Τι απαντά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε δημοσίευμα της Bild που στηρίζει την επιχειρηματολογία Σνάιντερ - Οι αριθμοί δεν λαμβάνουν υπ' όψιν την αναθεώρηση του προγράμματος το Νοέμβριο του 2012, λέει εκπρόσωπος του υπουργείου
    Μια «μάχη αριθμών» που αφορά στις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες ανάμεσα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον εκπρόσωπο του SPD για τα δημοσιονομικά Σνάιντερ.

    Χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild έρχεται να στηρίξει την επιχειρηματολογία του Κάρστεν Σνάιντερ ότι μεταξύ 2015 και 2020 η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 77 δις ευρώ. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναφέρεται σε έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών από τον Σεπτέμβριο του 2012, το οποίο υπογράφει ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ.

    Τι απαντά, όμως, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών; Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου προς τη Deutsche Welle, «σημασία έχουν όχι οι μεικτές, αλλά οι καθαρές (χρηματοδοτικές) ανάγκες, δηλαδή οι ανάγκες οι οποίες -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρόικας- δεν είναι ακόμη σαφές, πώς θα χρηματοδοτηθούν. Ο κ. Σνάιντερ συγχέει καθαρά και μεικτά ποσά», όπως λέει.

    Πεπαλαιωμένοι οι αριθμοί, λέει ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

    Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι «οι αριθμοί που αναφέρονται, από τον Σεπτέμβριο του 2012, είναι τελείως πεπαλαιωμένοι. Οι αριθμοί δεν λαμβάνουν υπ' όψιν την αναθεώρηση του προγράμματος το Νοέμβριο του 2012, συμπεριλαμβανομένων της επαναγοράς ομολόγων και των μέτρων για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους», όπως είναι η μείωση των τόκων και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Για όλα αυτά η σχετική ψηφοφορία στο γερμανικό Κοινοβούλιο, παρουσία του κ. Σνάιντερ, όπως τονίζει, έγινε στις 30 Νοεμβρίου του 2012.

    Όσον αφορά, λοιπόν, στο ύψος του χρηματοδοτικού κενού, τα πράγματα παραμένουν ως έχουν, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρόικας, οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες για τα έτη 2015/2016 μπορεί να ανέρχονται στα 6,5 δισ. ευρώ, συνολικά περίπου στα 11 δισ. ευρώ, εάν συμπεριλάβει κανείς το τρέχον πρόγραμμα». Οι ανάγκες αυτές, όπως διευκρίνισε, προκύπτουν ως επί τω πλείστον από ομόλογα που λήγουν και τα οποία κατέχει κυρίως η ΕΚΤ ή από δάνεια του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει νόημα να εικοτολογεί κανείς για πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες ενός πρόσθετου προγράμματος. «Γι΄ αυτό θα μιλήσουμε στα μέσα του 2014, όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα».

    Εξάλλου, όπως υπενθύμισε, από τις 21 Φεβρουαρίου του 2012 η Ευρωζώνη έχει επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι θα στηρίξει την Ελλάδα μέχρι να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις αγορές.

    Πηγή: DW
    30/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin