Sunday, August 18, 2013

Την παραίτηση Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε ο Στουρνάρας. Δέχθηκε να μεταβεί αεροπορικώς στην Κεφαλονιά με το ιδιωτικό τζετ ενός εκ των αγοραστών του ΟΠΑΠ

Την παραίτηση του προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Στέλιου Σταυρίδη, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. 
  
Δέχθηκε να μεταβεί αεροπορικώς στην Κεφαλονιά με το ιδιωτικό τζετ ενός εκ των αγοραστών του ΟΠΑΠ, λίγο μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πώληση του 33% του οργανισμού-Ενόχλησε η αμετροεπής συμπεριφορά χωρίς να του καταλογίζουν σκάνδαλο κακοδιαχείρισης.


Με μια λιτή ανακοίνωση τριών γραμμών, την Κυριακή το μεσημέρι,το υπουργείο Οικονομικών έπαψε από τα καθήκοντά του τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Σ. Σταυρίδη μετά τα δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων για τη μετάβασή του στη Κεφαλονιά με ιδιωτικό αεροσκάφος, ενός εκ των αγοραστών του ΟΠΑΠ.
  • Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονται σε επιβάρυνση του δημόσιου χρέους με δισεκατομμύρια ευρώ από ανανέωση ομολόγων. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για ομόλογα που δεν εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΔ), αλλά «εκδίδονται από τις τράπεζες με την εγγύηση του ΕΔ. 

Η έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων αποσκοπεί αποκλειστικά στην άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ ή την ΤτΕ μέσω ενεχυρίασης. 

Οι τράπεζες συνεπώς δεν τα διαθέτουν στην αγορά, αλλά παραμένουν κάτοχοι των ομολόγων αυτών. 

Ως εκ τούτου, το ύψος του κουπονιού των ομολόγων είναι αδιάφορο από την άποψη του κόστους εξυπηρέτησης, αφού υπάρχει ταύτιση των ιδιοτήτων του εκδότη (που καταβάλλει τον τόκο) και του κατόχου (που τον εισπράττει)», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν θα πληγεί από την παραίτηση του κ. Στέλιου Σταυρίδη, αναφέρει σε δήλωσή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο κ. Γιάννης Εμίρης«Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως καθυστέρηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης μετά την παραίτηση του Στ. Σταυρίδη.

  • Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων δεν θα πληγεί από την παραίτηση του κ. Στέλιου Σταυρίδη, αναφέρει σε δήλωσή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης. «Δεν θα υπάρξει καμία απολύτως καθυστέρηση στο πρόγραμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.Εμίρης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του επιβεβαίωσε ότι δεν επηρεάζεται η συμφωνία με τον ΟΠΑΠ, η οποία παραμένει ως έχει και ότι η παραίτηση του κ. Σταυρίδη αφορούσε «θέματα ηθικής».
--
ΣΧΕΤΙΚA:
 
  • Greek privatisation chief dismissed over holiday flight
 
1. Used plane of businessman who bought state assets
2.  Reignites controversy over vital privatisation programme
3.  Agency says sell-offs will not be affected

By Harry Papachristou
ATHENS, Aug 18 (Reuters) - Greece dismissed the chairman of its privatisation agency on Sunday after a newspaper exposed how he used the private plane of a businessman who had just bought a state company to go on holiday.
Stelios Stavridis is the second head of HRADF to leave in less than six months, reigniting controversy around Greece's ailing privatisation programme which is a central requirement of its international bailout.

Delays and privatisation receipt shortfalls are a constant headache for the European Union and the International Monetary Fund, which bankroll Greece's 240-billion-euro rescue.
The lenders said last month that they would review the way HRADF was operating, after it emerged that the agency would miss its 2013 revenue target by about 1 billion euros.
"Finance Minister Yannis Stournaras asked today for the resignation of HRADF chairman Stelios Stavridis," the Finance Ministry said in a brief statement.


A ministry official, speaking on condition of anonymity, told Reuters Stavridis was dismissed for "ethical reasons" after Proto Thema reported on Saturday that he travelled last week on the private plane of shipowner Dimitris Melissanidis, a major shareholder of a Czech-Greek consortium which in May agreed to buy a 33 percent stake in state gambling firm OPAP.
Stavridis took the flight immediately after the signing of an agreement to finalise the 652-million euro ($869 million) OPAP deal, Proto Thema said. The newspaper also published a photograph showing Stavridis in the plane, smiling next to a female flight attendant.
Stavridis said Melissanidis dropped him off at the Greek island of Cephalonia, which the shipowner would have passed anyway on his way to France.
"He was kind enough to get me from Athens to Cephalonia ... I have nothing to answer for about that," Stavridis told Vima FM radio, adding the outcry about his trip was "hypocritical".

Stavridis, a Swiss-trained engineer and outspoken economic liberal who founded Greece's biggest swimming pool company, was earning 2,940 euros ($3,900) a month as HRADF chief.
  • Greece's privatisation programme would not suffer from his resignation, said HRADF's chief executive Yannis Emiris, who is keeping his post.
"There will be absolutely no delays to the programme," Emiris told Reuters, rejecting any suggestion the OPAP deal might be reversed as a result of Stavridis's resignation.
The Finance Ministry official confirmed the OPAP deal would not be affected.
Stavridis's predecessor, Takis Athanasopoulos, stepped down after he was charged by a prosecutor with breach of duty over his former role as chairman of a state utility.
 http://www.reuters.com/article/2013/08/18/greece-privatisations-idUSL6N0GJ0B520130818
18/8/13

2 comments:

  1. Σταυρίδης: Ευχαριστώ θερμά την κυβέρνηση και την υπέροχη ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ....

    Την παραίτησή του από την θέση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, υπέβαλε ο Στέλιος Σταυρίδης. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ζήτησε σήμερα την παραίτηση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

    «Ευχαριστώ θερμότατα την υπέροχη ομάδα του ΤΑΙΠΕΔ για την εξαιρετική και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε και εύχομαι από καρδιάς η κυβέρνηση, με την οποία επίσης συνεργάστηκα άψογα, να προχωρήσει δυναμικά και με επιτυχία το πάρα πολύ δύσκολο, αλλά εθνικά αναγκαίο έργο των αποκρατικοποιήσεων»

    ReplyDelete
  2. Σε 300 εκατ. ευρώ τα έσοδα από την ανανέωση των εγγυήσεων ομολογιακών δανείων των τραπεζών...

    Δεν επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος από τη διαδικασία, διευκρινίζει το υπουργείο Οικονομικών.

    Η ανανέωση των εγγυήσεων των ομολογιακών δανείων των τραπεζών θα συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό ως έσοδα από προμήθειες επιπλέον 300 εκατ. ευρώ για εφέτος, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, την Κυριακή, το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ανανέωση ομολόγων που επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος με δισεκατομμύρια ευρώ.

    Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι τα ομόλογα στα οποία αναφέρεται το δημοσίευμα δεν είναι ομολόγα του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά εκδίδονται από τις τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου.

    Η έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων αποσκοπεί αποκλειστικά στην άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ ή την ΤτΕ μέσω ενεχυρίασης.

    «Οι τράπεζες, συνεπώς, δεν τα διαθέτουν στην αγορά, αλλά παραμένουν κάτοχοι των ομολόγων αυτών», σημειώνεται και πρπστίθεται ότι «ως εκ τούτου, το ύψος του κουπονιού των ομολόγων είναι αδιάφορο από την άποψη του κόστους εξυπηρέτησης, αφού υπάρχει ταύτιση των ιδιοτήτων του εκδότη (που καταβάλλει τον τόκο) και του κατόχου (που τον εισπράττει)».

    Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι οι εγγυήσεις που παρείχε το Ελληνικό Δημόσιο δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού η παροχή τους γίνεται έναντι προμήθειας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, την οποίαν καταβάλλουν οι τράπεζες.

    Έτσι, αναφέρεται ότι «η ανανέωση των εγγυήσεων των ομολογιακών δανείων των τραπεζών θα συνεισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό ως έσοδα από προμήθειες επιπλέον 300 εκ. για το έτος 2013».

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, και η τρόικα αναγνωρίζει ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και τις εξαιρεί από το όριο των νέων εγγυήσεων.

    «Η ανανέωση των συγκεκριμένων τραπεζικών ομολόγων υπό την εγγύηση του ΕΔ αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση για τον έλληνα φορολογούμενο, αφού εξασφαλίζει πολύτιμη ρευστότητα για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος χωρίς κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο», λέει το υπουργείο Οκονομικών και υποστηρίζει ότι «είναι και θα είναι απαραίτητη όσο οι τράπεζες έχουν ακόμη ιδιαίτερα περιορισμένη πρόσβαση σε χαμηλού κόστους ρευστότητα και χρειάζεται να προσφεύγουν στην ΕΚΤ για να την εξασφαλίσουν».

    «Οι ανανεώσεις των εγγυήσεων δεν είναι όλες μονοετείς και δεν προβλέπουν καμία μετατροπή του δικαίου που τις διέπει», τονίζεται.

    Όπως καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών, «οι ισχυρισμοί ότι το τραπεζικό χρέος μετατρέπεται σε εθνικό στερούνται κάθε βάσης, ενώ η αύξηση του επιτοκίου των ομολόγων αυτών -που τεχνικά ήταν απαραίτητη ώστε το ομόλογο να τιμολογείται σε συνθήκες αγοράς- δεν επιβαρύνει καθόλου ούτε τις τράπεζες ούτε τον εγγυητή Ελληνικό Δημόσιο».
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=526592
    18/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin