Sunday, September 1, 2013

Ανεύθυνη δημοσιογραφία, δυσφημιστική και επικίνδυνη για την χώρα μας. -Με ρεπορτάζ από διαδόσεις.


-
      Είναι γνωστό ότι η αλήθεια δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε και ακούμε με τα ίδια μας τα αισθητήρια όργανα, αλλά και αυτά που διαδίδονται από "έγκυρες μαρτυρίες" "αξιόπιστων πηγών". 'Οπως προκύπτουν ασφαλώς, η εγκυρότητα και η αξιοπιστία τους, από την κοινή λογική. Για παράδειγμα κάποιο γεγονός άλλη αξία προσέγγισης της αλήθειας έχει αν αναφέρεται σε σελίδα μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδας και άλλη αν το αναφέρει ένα οποιοδήποτε έντυπο. Ασχέτως από την ηλικία και εμπειρία του μάρτυρα που το περιγράφει. Εδώ βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και το ύφος (τρόπος, γλώσσα,γραμματική κ.λ.π.) της περιγραφής, -όχι όμως όσο η πηγή. 

Χθες , 30-8-2013, Παρασκευή, σε ηλεκτρονική σελίδα μεγάλης Ελληνικής εφημερίδας υπήρχε σχετικό άρθρο για τα γεγονότα της Πρεμετής και για δήθεν βανδαλισμούς σε σκοπιανά αυτοκίνητα που φέρουν πινακίδες με αρχικά ΜΚ.
Παραβλέποντας τις πρώτες παραγράφους που αναφέρονται σε δήθεν "αντίποινα" όταν η Ελληνική Αστυνομία εκτελεί όπως πρέπει το καθήκον της σε ελέγχους Αλβανών πολιτών από την χώρα τους στην Ελλάδα, -διότι δεν το γνωρίζουμε ικανοποιητικά το θέμα, διαβάζουμε παρακάτω δύο τρομακτικές παραγράφους για τους κανόνες της διάδοσης πληροφορίας και δημοσιογραφικής δεοντολογίας (αφήνουμε τον όρο "σλαβομακεδονική κοινή γνώμη" όπως τον έχει ο αρθρογράφος με την επιφύλαξη ότι είναι προσβλητικός για τον αλβανικό πληθυσμό της πΓΔΜ, πέρα ότι προσβάλει τις ενστάσεις τις χώρας μας στο εθνικό αυτό θέμα):


  • "Οι σχέσεις με τις όμορες χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Τουρκία) χαρακτηρίζονται από ασταθή ισορροπία και για τους χειρισμούς υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η εκάστοτε κυβέρνηση δια της διπλωματίας και ουδείς άλλος. Πολύ περισσότερο γκρίζοι θύλακοι και ύποπτοι παρακρατικοί μηχανισμοί και πάσης φύσεως έμποροι των «εθνικών συμφερόντων». Αμέσως μετά τα γεγονότα της Πρεμετής βρέθηκα στα Σκόπια. Έλληνες, γνώστες της κατάστασης, μου επισήμαναν στις συζητήσεις μας την επιβάρυνση των ανθελληνικών αισθημάτων στη "σλαβομακεδονική" κοινή γνώμη τούτη την εποχή και για έναν επιπλέον λόγο: τα όσα συμβαίνουν στη μεθόριό μας ή και στα ενδότερα με θύματα απλούς πολίτες της χώρας αυτής που έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα."
  • "Στα τοπικά ΜΜΕ καταχωρούνται σχεδόν καθημερινά επώνυμες καταγγελίες ανθρώπων -έχουν γίνει και διαβήματα στην ελληνική διπλωματική αποστολή- οι οποίοι με το που περνούν τα σύνορα, υποβάλλονται σε ελέγχους από φουσκωτούς της «Χρυσής Αυγής». Τους αφαιρούν βίαια τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που φέρουν το διακριτικό σήμα της χώρας τους σπάζοντας τα παρμπρίζ και προπηλακίζοντας τους ίδιους. Οι μαυροφορεμένοι μπράβοι δεν στήνουν μπλόκα μόνο στα σύνορα. Εφορμούν για τον ίδιο σκοπό και στα ενδότερα, σε τουριστικά κέντρα της Χαλκιδικής, Πιερίας, κ.λ.π. Το θλιβερό είναι ότι παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες, ουδείς μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Η κυβέρνηση οφείλει να πατάξει εν τη γενέσει τους φαινόμενα του είδους, προτού μας εμπλέξουν σε επικίνδυνες περιπέτειες με τους γείτονες."
Πράγματι, έχει δίκιο στην "ασταθή αυτή ισορροπία", όπως την χαρακτηρίζει. Υπεύθυνη αποκλειστικά είναι η εκάστοτε Ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος. Τι κάνει όμως παρακάτω ο ίδιος;

Για να δώσει ακόμα περισσότερη εγκυρότητα και αξιοπιστία στην μαρτυρία του, ισχυρίζεται ότι πήγε στα Σκόπια -αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήταν και στην Πρεμετή και στα σύνορα της Κακαβιάς πραγματοποιώντας πρωτογενές ρεπορτάζ και προσθέτει:
1. Έλληνες αφαιρούν βίαια πινακίδες σκοπιανών. (Προφανώς παρουσία τους, ανήμπορων να αντιδράσουν).
2. Έλληνες φουσκωτοί υποβάλλουν σε ελέγχους σκοπιανούς μόλις περάσουν τα σύνορα.
3. Έλληνες σπάζουν παρμπρίζ σκοπιανών αυτοκινήτων.
4. Έλληνες προπηλακίζουν σκοπιανούς οδηγούς όταν τα αυτοκίνητα τους έχουν στις πινακίδες το διακριτικό σήμα της χώρας τους (εννοεί, μάλλον, το ΜΚ, Μακεδονία, δίχως να κάνει καμία αναφορά αν έχουν το αντίστοιχο σήμα ακύρωσης, επιφύλαξης από τις Ελληνικές Αρχές)

Όλα τα παραπάνω ισχυρίζεται ότι πιστοποιούνται με επώνυμες καταγγελίες στα σκοπιανά ΜΜΕ.
Τέτοιες καταγγελίες δεν υπάρχουν στα σκοπιανά ΜΜΕ , που παρακολουθούμε καθημερινά, πλην κάποιων ανωνύμων για ζημιές με σπρέι και δήθεν κλοπής πινακίδων. Από σχετική έρευνα στα αστυνομικά τμήματα των συνόρων , Χαλκιδικής και Πιερίας, στο μέτρο του δυνατού, και παρά την κατά κανόνα άρνηση των αξιωματικών υπηρεσίας και διοικητών να δίνουν πληροφορίες σε πολίτες για τέτοια θέματα, διαπιστώθηκε ότι σχετικές καταγγελίες δεν έγιναν στην Ελλάδα και ούτε έχουν υπόψιν τέτοια περιστατικά. Από τα άρθρα των σκοπιανών ρεπορτάζ, με μια δεύτερη ανάγνωση και στο ερώτημα γιατί δεν τα καταγγέλλουν στις ελληνικές αρχές, διαβάζουμε το εξής τερατώδες καλλιτεχνικά διατυπωμένο: "Θέλαμε να το καταγγείλουμε αλλά ένα φιλικό ζευγάρι Σέρβων που νοίκιαζε δίπλα μας μας έπεισε να μην το κάνουμε διότι και η Ελληνική Αστυνομία είναι πίσω από αυτές τις πράξεις." Έτσι δικαιολογούν, οι σκοπιανοί, την μη καταγγελία των δήθεν πολυπληθών περιστατικών.Διαφορετικό είναι να συμβαίνει κάτι για μία, δυο, τρεις περιπτώσεις και άλλο ο κανόνας.
Όσον αφορά τα διαβήματα προς την Ελλάδα (έχουν γίνει και διαβήματα στην ελληνική διπλωματική αποστολή αναφέρει ο αρθρογράφος), από ότι γνωρίζουμε, έγραψαν τα σκοπιανά ΜΜΕ για κάποιο διάβημα, που δεν υπάρχει στην επίσημη σελίδα του σκοπιανού ΥΠΕΞ, ούτε στην επίσημη σελίδα της σκοπιανής κυβέρνησης Vlada. 

Τέλος, όσον αφορά τα καιρούς ρεπορτάζ που πραγματοποιεί ο αρθρογράφος, για την περίφημη συνέντευξη που πήρε από τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ για να μας μεταφέρει ότι δέχονται τα Σκόπια να μοιραστούμε εξίσου την Ιστορία τους, καθώς και  το άρθρο του , πριν 3-4 χρόνια, για "τους πατριώτες του βορρά, αυτόκλητους προστάτες τις ελληνικότητας της Μακεδονίας", από την Θεσσαλονίκη, που έχουν πάνω τους μαχαίρια και μόλις δουν σκοπιανό αυτοκίνητο με ΜΚ βγάζουν το μαχαίρι και ξεκολλανε το σήμα κάνοντας ζημιά στο αυτοκίνητο και στον τουρισμό της πόλης, θα το αφήσουμε για καμιά άλλη φορά.

Κλείνοντας θα επαναλάβουμε μόνο την πρώτη παράγραφο από το άρθρο του  Δημοσθένη Κούρτοβικ στα ΝΕΑ: Τι νόημα έχει να μιλάμε για κρίση σε μια κοινωνία όπου όλοι αισθάνονται αθώοι και άμοιροι ευθυνών...

Οπότε ας αναρωτηθούν μερικοί "χρυσαυγο-Θήρες" κατά πόσο συνέβαλε η εμμονή τους στο "κυνήγι" αυτό στην γιγάντωση της δύναμης του Θηράματός τους. Πλην βέβαια του γεγονότος, ότι μπερδεύουν την αγνή ανάγκη εφαρμογής των διεθνών υποχρεώσεων των γειτόνων μας -(Σκόπια, Τουρκία, Αλβανία) με μερικές ακραίες εμμονές, όπως άλλωστε είναι και οι δικές τους.

Περαστικά και σε κανέναν γιατρό. Δεν θα είναι κακό να επισκέπτονται μερικοί και κάποιον ψυχίατρο κάπου-κάπου. Ανθρώπινη αρρώστια είναι η ψυχασθένεια όπως και οι άλλες σωματικές. Εκτός και αν ψωμίζονται με τα περισπούδαστα αυτά ρεπορτάζ διαδόσεων εις βάρος της χώρας τους.

P.S. Τα άρθρα της συγκεκριμένης εφημερίδας τα αντιγράφουν δυο σκοπιανές εφημερίδες, (vesnik, dnevnik), προβάλλοντάς τα για την εγκυρότητά τους. Δεν θέλουμε να υποθέσουμε ότι τα αντιγράφει και τα αρχειοθετεί το σκοπιανό ΥΠΕΞ , επίσης, για μελλοντική χρήση.
31/8/13
---






--

2 comments:

  1. Ατυχώς τα πράγματα έγιναν όπως τα φοβόμασταν. Οι σκοπιανοί δεν έχασαν ευκαιρία.....

    Ήδη πήραν κομμάτια από το παραπάνω άρθρο και έφτιαξαν βίντεο με ρεπορτάζ για την διεθνή δυσφήμιση της χώρας μας από στρατιές της Χ.Α. που κάνουν επιδρομές όχι μόνο στα σύνορα αλλά και στις παραλίες Χαλκιδικής και Πιερίας. Έχουν στο βίντεο και δύο αυτοκίνητα μουτζουρωμένα. Τελικά αν η Χ.Α. είναι επικίνδυνη αποδεικνύεται ότι οι παθολογικά "κυνηγοί" της είναι δύο φορές πιο επικίνδυνοι προσφέροντας έτοιμα δώρα στους καραδοκούντες γείτονές μας.

    ReplyDelete
  2. „То Вима“: ЕК ја оправдува акцијата на FYROM против Грција пред судот во Хаг...

    Најновиот извештај на Европската комисија ја оправдува акцијата на FYROM против Грција во Меѓународниот суд за правда во Хаг, јави дописникот на МИА од Атина.

    Грчкиот весник „То Вима“ денеска кусо се осврнува на извештајот за FYROM на Европската комисија нагласувајќи дека, според документот, „големите билатерални прашања не треба да се внесуваат во Европската унија“.

    Во однос на спорот за името, весникот го пренесува делот од извештајот во кој „Комисијата ги повикува страните да ги вложат сите напори со цел решавање на разликите, врз основа на воспоставените принципи и инструменти, вклучувајќи ги и препораките од Меѓународниот суд за правда“.

    - Иако не е очигледно, овој извештај изгледа во суштина ја оправдува акцијата на Скопје против Грција, коментира „То Вима“ и додава дека Комисијата ги повторува повиците за брзо решавање на прашањето за името.

    Меѓународниот суд на правдата во Хаг пред две години пресуди дека Грција ја прекршила Привремената спогодба од 1995 година со тоа што ставила вето на членството на FYROM во НАТО.
    http://www.sitel.com.FYR/FYR/vima-ek-ja-opravduva-akcijata-na-makedonija-protiv-grcija-pred-sudot-vo-hag
    16/10/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin