Saturday, August 24, 2013

Νέο γερμανικό κύμα «υστερίας» κατά της Ελλάδας

Η πλειοψηφία του γερμανικού Τύπου τάσσεται κατά του τρίτου πακέτου στήριξης - Προκλητικές αφίσες, με επωδό «ούτε ένα σεντ παραπάνω», δημιούργησε η Bild - FAZ: «Ανώφελη η τρίτη βοήθεια στην Ελλάδα, εξαιτίας των ανίκανων πολιτικών της» - Το τρίτο δάνειο ανάβει «φωτιά» και στο προεκλογικό πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας

Η προεκλογική αντιπαράθεση στη Γερμανία, με το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας να βρίσκεται στο επίκεντρο, «περνάει» και στο γερμανικό Τύπο, ο οποίος εμφανίζεται διχασμένος επί του θέματος, δίχως πάντως να εγκαταλείπει τη σκληρή ρητορική κατά της χώρας μας. 

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Από τη μία, η FAZ υποστηρίζει ότι η νέα βοήθεια είναι ανώφελη, εξαιτίας της «ανικανότητας της πολιτικής ελίτ» στην Ελλάδα. Αφίσες που διαμηνύουν «ούτε ένα σεντ παραπάνω» δημιούργησε η Bild, ενώ, αντιθέτως, η Süddeutsche Zeitung φαίνεται στηρίζει το τρίτο πακέτο, ώστε να αποφευχθεί νέο «κούρεμα».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εξηγεί τους λόγους για τους οποίους το τρίτο πακέτο δεν θα βοηθήσει. Ο αρθρογράφος της παραπέμπει σε δήλωση του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, Γιώργου Τζωρτζόπουλου, ο οποίος έκανε αναφορά στο ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης πριν την εξαγγελία Σόιμπλε.

Το συμπέρασμά του είναι: η συνεχιζόμενη ανικανότητα της πολιτικής ελίτ της Ελλάδας να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, η λαϊκίστικη της ρητορική, η έλλειψη αξιοπιστίας, η εμμονή της σε προσωπικούς και όχι εθνικούς στόχους και οι παραλείψεις στην ενημέρωση της κοινής γνώμης ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες έχουν συμβάλει στο ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πρότυπο επιτυχίας.

Ο Γερμανός σχολιαστής αναφέρεται στις δυσκολίες ιδιωτικοποιήσεων στο παράδειγμα του λιμένα Θεσσαλονίκης και συνεχίζει: «Από τη διαφορά ανάμεσα στις μεγαλόστομες προβλέψεις και τη φειδωλή πραγματικότητα προκύπτει το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ. ευρώ που έχει υπολογίσει το ΔΝΤ μέχρι το 2016. Ο Γιάννης Στουρνάρας προσπάθησε -τουλάχιστον ρητορικά- να το "κλείσει", σημειώνοντας ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία της κυβέρνησης. Για να προσθέσει ότι πολύ πιο σημαντικό είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι τέλος του χρόνου».

«Ψέματα και αλήθειες» είναι ο τίτλος σχετικού σχολίου στην εφημερίδα Südeutsche Zeitung. Τα ψέματα αναφέρονται στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων υπό τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, που το 2002 παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ξεπέρασε το όριο δανεισμού του 3%, όπως ορίζει η συμφωνία του Μάαστριχτ. Και η αλήθεια αφορά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο που επέλεξε για να εξαγγείλει την αναγκαιότητα ενός τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου για την Ελλάδα.

«Ο Σόιμπλε παρέμεινε πιστός στη γραμμή του. Απορρίπτει για άλλη μια φορά κούρεμα χρέους. Τώρα, εάν θα κρατήσει την ίδια στάση και μετά τις εκλογές, θα φανεί» παρατηρεί ο Γερμανός αρθρογράφος.

Η εφημερίδα αναφέρεται στους λόγους που κάνουν απαγορευτικό ένα νέο «κούρεμα», αφού, όπως λέει, «θα ισοδυναμούσε με εισιτήριο ελευθέρας για όλες τις υπόλοιπες χώρες με προβλήματα χρέους». Και υποστηρίζει ότι το 2015 δεν θα πρέπει να αφήσει κανείς την Ελλάδα στο έλεος των αγορών.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί βοήθεια και μάλιστα περισσότερη για να ενισχύσει την ανάπτυξη. Γι' αυτό είναι ορθό που ο Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και νέα οικονομική στήριξης από τα διαρθρωτικά ταμεία για επενδύσεις που θα φέρουν την ανάπτυξη» καταλήγει στο άρθρο της η εφημερίδα.

Η Bild, συνεχίζοντας την πολεμική κατά της Ελλάδας, δημιούργησε πέντε αφίσες, με κοινό σύνθημα να μην δοθεί επιπλέον βοήθεια στη χώρα και προτείνει στα γερμανικά κόμματα να υιοθετήσουν την προτροπή της. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Στην αφίσα των Χριστιανοδημοκρατών του CDU η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να λέει: «Ούτε σεντ παραπάνω για την Ελλάδα. Έτσι θα παραμείνει η Γερμανία δυνατή».
   
Στην αφίσα των Σοσιαλδημοκρατών αναφέρεται: «Εμείς αποφασίζουμε: Οχι άλλα δισεκατομμύρια στους Έλληνες».
   
Η αφίσα για την Αριστερά του Die Linke λέει: «Να τελειώνουμε με την ενίσχυση των Ελλήνων. Αλλιώς επανάσταση».
   
Οι Πράσινοι καλούν τους ψηφοφόρους να μην δώσουν χρήματα στην Ελλάδα με το σύνθημα «ο Γιούρκεν και η Κατρίν δεν δίνουν τίποτα για την Ελλάδα. Εσύ;».
   
Τέλος, ο Ράινερ Μπρούντερλε των Φιλελεύθερων του FDP εμφανίζεται να λέει ότι «ο Έλληνας δεν παίρνει τίποτα πλέον».

Το τρίτο δάνειο προς την Ελλάδα βάζει «φωτιά» στην προεκλογική αντιπαράθεση
Τον «ασκό του Αιόλου» φαίνεται πως άνοιξαν οι πρόσφατες δηλώσεις Σόιμπλε περί τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, το οποίο μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε «αναπόφευκτο».

Η προεκλογική κούρσα στη Γερμανία απέκτησε, αίφνης, χρώμα, με την αντιπολίτευση, μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε, να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν λέει όλη την αλήθεια για την Ελλάδα στους Γερμανούς φορολογουμένους.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, έσπευσε να υπερασπιστεί τις θέσεις που διατύπωσε ο υπουργός της των Οικονομικών, τονίζοντας ότι τόσο όσα είπε ο χερ Σόιμπλε, όσο και το γεγονός ότι η Ελλάδα όντως θα χρεαστεί ένα νέο δάνειο, δεν θα πρέπει να προκαλούν «έκπληξη» σε κανέναν.

Επιχειρώντας να εξηγήσει τι ήταν αυτό, που τον έκανε να «σπάσει» το ταμπού και να μιλήσει ανοιχτά για το τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ο χερ Σόιμπλε διευκρίνισε ότι το έκανε, για να μην θεωρεί κανείς ότι η κυβέρνηση «κρύβει την αλήθεια» για την Ελλάδα από τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Διαβάστε περισσότερα εδώ

protothema.gr
24/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

4 comments:

  1. Merkel ally fuels Greek aid row before election...

    (Reuters) - Germany's commissioner to the European Commission said on Saturday he expects a new bailout for Greece to amount to a little more than 10 billion euros, fuelling a debate that could hurt Chancellor Angela Merkel in next month's election.

    Although Guenther Oettinger, EU Energy Commissioner, does not deal directly with euro zone debt issues, his comments are the most concrete about the likely size of any new bailout from a senior German politician since the issue burst into the election campaign last week.

    Finance Minister Wolfgang Schaeuble provoked a storm by saying more explicitly than before that Greece would need a third bailout, going much further than Merkel had done. The government has since sought to play down his remark.

    Oettinger, a member of Merkel's conservatives, said he thought another package for Greece would be significantly smaller than the second bailout.

    "It will be a manageable sum. I personally expect the figure to be a little over 10 billion euros. The program should cover the years 2014-2016," he told the Welt am Sonntag weekly.

    He added that it had not been necessary to bring up the thorny question of Greek aid so soon before the election.....http://www.reuters.com/article/2013/08/24/us-eurozone-germany-greece-idUSBRE97N06K20130824?feedType=RSS&feedName=worldNews
    24/8/13

    ReplyDelete
  2. Oettinger nennt Details der neuen Griechen-Hilfe..

    Mit einem "kleinen zweistelligen Milliardenbetrag" soll Athen unterstützt werden, erläutert EU-Kommissar Oettinger. Finanzminister Schäuble hatte diese Woche ein drittes Hilfspaket angekündigt.

    Der deutsche EU-Kommissar Günther Oettinger hat Details eines neuen Hilfspakets für Griechenland genannt. Er rechne "mit einem kleinen zweistelligen Milliardenbetrag", sagt er der "Welt am Sonntag". Einer Faustregel zufolge trägt Deutschland bei allen Rettungspaketen rund 27 Prozent der Risiken.

    Das Paket solle "die Jahre 2014 bis 2016 umfassen". Es reiche nicht, bei der Euro-Rettung auf Sicht zu fahren, mahnte der frühere baden-württembergische Ministerpräsident.

    Oettinger hält es auch für möglich, dass es zu einem Schuldenerlass für Griechenland und damit zu Belastungen deutscher Steuerzahler kommt. "Ein Schuldenschnitt ist auf absehbare Zeiten kein Thema, man kann ihn aber nicht für alle Zeiten ausschließen", sagt der EU-Energiekommissar.....http://www.welt.de/politik/deutschland/article119345123/Oettinger-nennt-Details-der-neuen-Griechen-Hilfe.html
    24/8/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτινγκερ: Περίπου 10 δις το νέο δάνειο για την Ελλάδα ...Η πιο συγκεκριμένη δήλωση Γερμανού αξιωματούχου για το τρίτο μνημόνιο...

      Την εκτίμηση ότι το διαφαινόμενο τρίτο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα περιλαμβάνει δάνειο ύψους περίπου 10 δις εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Γερμανός, Γκίντερ Έτινγκερ.

      «Θα είναι ένα διαχειρίσιμο ποσό. Προσωπικά, περιμένω να είναι λίγο περισσότερο από 10 δις ευρώ. Το πρόγραμμα θα καλύπτει τα έτη 2014-2016», δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

      Πρόκειται για την πιο συγκεκριμένη δήλωση Γερμανού πολιτικού αναφορικά με το πιθανό ύψος ενός νέου δανείου προς την Ελλάδα.

      Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη αναφορά αναμένεται να απασχολήσει την προεκλογική περίοδο στη Γερμανία.

      Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν χρειαζόταν να ανοίξει το θέμα τόσο νωρίς, πριν από τις γερμανικές εκλογές.

      Σημειώνεται ότι η αντιπολίτευση στη Γερμανία αξιοποιεί πολιτικά την αναφορά περί τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα, στην οποία πρώτος προέβη -πρόσφατα- ο Σόιμπλε.

      Ειδικότερα, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Μέρκελ απέκρυπτε το γεγονός ότι η Γερμανία θα συνδράμει ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα, προκειμένου να αποφύγει την εκλογική φθορά πριν από κάλπες του φθινοπώρου.

      Newsroom Enet με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
      http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=381987
      24/8/13

      Delete
  3. Neues Hilfsprogramm für Athen: Kauder befürwortet EU-Mittel für Griechenland...

    Athen braucht ein neues Rettungspaket, sagt Bundesfinanzminister Schäuble und sorgt für Aufregung in der eigenen Partei. Unionsfraktionschef Kauder schlägt nun im SPIEGEL vor, Griechenland Geld aus dem EU-Strukturfonds zu zahlen. Den üblichen Eigenanteil solle das Land nicht voll erbringen müssen.

    Berlin - Bekommt der Euro-Krisen-Staat Griechenland Mittel aus dem Haushalt der Europäischen Union? Für Volker Kauder, Chef der CDU/CSU-Bundestagsfraktion, ist dies ein möglicher Weg. Zwar könne man noch nicht sagen, wie genau weitere Hilfen für Athen aussehen könnten, sagte Kauder dem SPIEGEL. Denkbar sei aber, "dass die Griechen Geld aus dem Strukturfonds der Europäischen Union bekommen, ohne ihren Eigenanteil voll einbringen zu müssen". Diesen könnte der hochverschuldete Staat ohnehin nicht leisten.

    Kauder zeigt damit einen möglichen Lösungsweg in der neu entbrannten Griechenland-Debatte auf. Bereits Mitte der Woche hatte die "Süddeutsche Zeitung" berichtet, dass die Mittel für ein neues Athen-Hilfsprogramm zumindest teilweise über den EU-Haushalt finanziert werden sollen. Mit dem Geldern aus dem EU-Strukturfonds könnte Griechenland die Wirtschaft ankurbeln, gleichzeitig würden nationale Haushaltsmittel für die Schuldentilgung frei.....http://www.spiegel.de/politik/ausland/griechenland-hilfe-kauder-fuer-gelder-aus-eu-mittel-a-918414.html
    24/8/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin