Friday, August 30, 2013

Μπλόκο στα σύνορα. -Με το που περνούν τα σύνορα, υποβάλλονται σε ελέγχους από φουσκωτούς της «Χρυσής Αυγής»


Tου Σταυρου Τζιμα
Στο «παρά πέντε» αποφεύχθηκε το «ατύχημα» στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, με αφορμή τα επεισόδια για τον ορθόδοξο χριστιανικό ναό στην Πρεμετή. Η ατμόσφαιρα στον κόσμο των ορθοδόξων της Αλβανίας -και όχι μόνο- φορτίστηκε στη θέα κάποιων ιδιωτικών αστυνομικών (;) να προπηλακίζουν ιερείς και να ποδοπατούν εικόνες και θρησκευτικά σύμβολα. Επιπλέον λάδι όμως στη φωτιά έριξαν στη συνέχεια κάποιες ενέργειες δικών μας τελωνειακών και αστυνομικών στους συνοριακούς σταθμούς, οι οποίοι προχώρησαν σε «αντίποινα» σφίγγοντας υπέρμετρα τους διαβατηριακούς ελέγχους, με θύματα απλούς Αλβανούς που μπαινοβγαίνουν νόμιμα στην Ελλάδα.

 Αυτό πυροδότησε, με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έντονο ανθελληνικό κλίμα στη γείτονα και έφερε τις ευρισκόμενες σε αδράνεια τα τελευταία χρόνια σχέσεις Αθήνας και Τιράνων στα πρόθυρα σοβαρής κρίσης. Η διπλωματία ενήργησε έγκαιρα και απέτρεψε την κλιμάκωση, όμως παραμένει το ερώτημα τίνος εντολή υλοποίησαν οι φρουροί μας ή ενήργησαν αυτοβούλως. Το ρεπορτάζ λέει ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή του. Αν όμως έτσι έχουν τα πράγματα, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή δόθηκε εντολή από κάποιο αόρατο (παρα)κέντρο ή τα ίδια τα όργανα της τάξης αποφάσισαν αυτοβούλως να ασκήσουν εξωτερική πολιτική. Ο,τι και αν συνέβη από τα δύο, επιχειρήθηκε παιγνίδι με τη φωτιά.

Οι σχέσεις με τις όμορες χώρες (Αλβανία, ΠΓΔΜ, Τουρκία) χαρακτηρίζονται από ασταθή ισορροπία!!! και για τους χειρισμούς υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η εκάστοτε κυβέρνηση διά της διπλωματίας και ουδείς άλλος. Πολύ περισσότερο γκρίζοι θύλακοι και ύποπτοι παρακρατικοί μηχανισμοί και πάσης φύσεως έμποροι των «εθνικών συμφερόντων». Αμέσως μετά τα γεγονότα της Πρεμετής βρέθηκα στα Σκόπια. Έλληνες, γνώστες της κατάστασης, μου επισήμαναν στις συζητήσεις μας την επιβάρυνση των ανθελληνικών αισθημάτων (σχετική φωτογραφία κάτω) στη "σλαβική"*** κοινή γνώμη τούτη την εποχή και για έναν επιπλέον λόγο: τα όσα συμβαίνουν στη μεθόριό μας ή και στα ενδότερα με θύματα απλούς πολίτες της χώρας αυτής που έρχονται για διακοπές στην Ελλάδα.

Στα τοπικά ΜΜΕ καταχωρούνται σχεδόν καθημερινά επώνυμες καταγγελίες ανθρώπων -έχουν γίνει και διαβήματα στην ελληνική διπλωματική αποστολή- οι οποίοι με το που περνούν τα σύνορα, υποβάλλονται σε ελέγχους από φουσκωτούς της «Χρυσής Αυγής». Τους αφαιρούν βίαια τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων που φέρουν το διακριτικό σήμα της χώρας τους σπάζοντας τα παρμπρίζ και προπηλακίζοντας τους ίδιους. Οι μαυροφορεμένοι μπράβοι δεν στήνουν μπλόκα μόνο στα σύνορα. Εφορμούν για τον ίδιο σκοπό και στα ενδότερα, σε τουριστικά κέντρα της Χαλκιδικής, Πιερίας, κ.λ.π. Το θλιβερό είναι ότι παρά τις συγκεκριμένες καταγγελίες, ουδείς μέχρι στιγμής έχει συλληφθεί από την Ελληνική Αστυνομία. Η κυβέρνηση οφείλει να πατάξει εν τη γενέσει τους φαινόμενα του είδους, προτού μας εμπλέξουν σε επικίνδυνες περιπέτειες με τους γείτονες.
kathimerini.gr
30/8/13 
***Αλλάχτηκε ο όρος που χρησιμοποιεί στο άρθρο ο συγγραφέας για ευνόητους λόγους.
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΚΟΠΙΑ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΜΚ:

----

ΣΧΕΤΙΚΑ - Πρεμετή:

----

ΣΧΕΤΙΚΟ: 


-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin