Thursday, August 1, 2013

Ιαπωνία: Απέσυρε τις δηλώσεις για τα «μαθήματα από τους Ναζί» ο Ασο

Taro Aso
Απέσυρε τις δηλώσεις του σχετικά με τα μαθήματα που θα μπορούσε να πάρει η Ιαπωνία από τη συνταγματική μεταρρύθμιση της ναζιστικής Γερμανίας, ο Αντιπρόεδρος της χώρας (& ΥΠΟΙΚ), Τάρο Άσο, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Ο κύριος Άσο δήλωσε τη Δευτέρα πως η Ιαπωνία θα μπορούσε να «μάθει την τεχνική» που χρησιμοποίησε η Ναζιστική Γερμανία για να αλλάξει το Σύνταγμα της Βαϊμάρης.


Οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν μέσω συζητήσεων στη χώρα για το ειρηνευτικό της πρόγραμμα, που περιορίζει το στρατό σε ρόλο αυτοάμυνας.

Τα σχόλια του Άσο δέχτηκαν μεγάλη κριτική από τις γειτονικές χώρες της Κίνας και της Νότιας Κορέας.

«Αποσύρω τις παρατηρήσεις μου στις οποίες ανέφερε τους Ναζί ως παράδειγμα, καθώς οδήγησαν σε παρεξήγηση» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της χώρας, που εκτελεί επίσης και χρέη υπουργού Οικονομικών.

«Είναι σαφές ότι από όλες τις δηλώσεις μου, ότι είμαι εξαιρετικά αρνητικός σε όλα τα γεγονότα που αφορούν τους Ναζί και το Σύνταγμα της Βαϊμάρης».

Ο Γενικός Γραμματέας, Γιοσιχίμπε Σούγκα, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι το υπουργικό συμβούλιο δε θα δει ποτέ θετικά τη ναζιστική κυβέρνηση».

Τη Δευτέρα, ο κύριος Άσο είπε σε ομιλία του ότι «Το Γερμανικό Σύνταγμα της Βαϊμάρης άλλαξε, χωρίς να γίνει αντιληπτό, σε Ναζιστικό Γερμανικό Σύνταγμα. Γιατί δε μαθαίνουμε από την τακτική τους;»

Το 1933 μετά από πυρκαγιά που κατέστρεψε το γερμανικό κοινοβούλιο, ο Αδόλφος Χίτλερ, που ήταν καγκελάριος και ο Πρόεδρος Πολ βον Χάιντενμπουργκ, κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναστέλλοντας τις πολιτικές ελευθερίες που είχαν κατοχυρωθεί από το Σύνταγμα.

Ο Χίτλερ στη συνέχεια πέρασε επιτυχώς το Νόμο Εξουσιοδότησης, που σήμαινε ότι θα μπορούσε να περάσει νόμους, χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου – μια κίνηση που θεωρήθηκε κρίσιμης σημασίας για την ενίσχυση της θέσης του στην εξουσία.

Αποσύροντας τις παρατηρήσεις του την Πέμπτη, ο κύριος Άσο δήλωσε πως αναφέρθηκε σε αυτή την υπόθεση ως «κακό παράδειγμα των αλλαγών που γίνονται χωρίς ουσιαστική συζήτηση και κατανόηση από τους πολίτες».

Σε απάντηση στην ομιλία του κυρίου Άσο τη Δευτέρα, ο Κινέζος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Χονγκ Λέι, δήλωσε πως τα σχόλια του κυρίου Άσο θορύβησαν τις γείτονες χώρες, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ξίνγκουα.

«Ζητούμε από την ιαπωνική πλευρά να προβληματιστεί σχετικά με την ιστορία της, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της πάνω σε ιστορικά θέματα και να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασιατικών γειτόνων και της διεθνούς κοινότητας μέσω συγκεκριμένων ενεργειών» τόνισε ο κύριος Χονγκ.

 http://www.ethnos.gr
1/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ  (Taro Aso):

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin