Friday, August 23, 2013

Ο λεκτικός κανιβαλισμός στα κοινωνικά δίκτυα...

 Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
Ευτυχώς για τη συγγραφέα Λένα Διβάνη οι χρήστες του twitter στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τους μόνιμους κατοίκους του Δήμου Θεσσαλονίκης (375.276, απογραφή 2011). Δυστυχώς για την ίδια, το δικό της tweet για το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 19χρονου στο τρόλεϊ το βράδυ της 13ης Αυγούστου αναπαράχθηκε αστραπιαία όχι μόνο μέσα από το twitter αλλά και από το facebook: και στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης οι Ελληνες χρήστες δίνουν πολύ πιο δυναμικό «παρών». Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αριθμούν 4.663.088 άνδρες και γυναίκες, όχι λιγότεροι από τους ιδιοκτήτες I.X. στην Ελλάδα. Αν ευσταθούν οι αριθμοί, σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας παρακολούθησε live τον λεκτικό κανιβαλισμό που ακολούθησε μια ατυχής δήλωση, διατυπωμένη την πιο λάθος στιγμή.

Ετσι η ιστορικός και συγγραφέας πήρε τις τελευταίες ημέρες μια πικρή γεύση για τη σαρωτική δύναμη και την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Ιντερνετ. Η έμμεση απολογία της (σ.σ. την ώρα που «τουίταρε» δεν γνώριζε την τραγική κατάληξη του συμβάντος) τροφοδότησε εκ νέου τα μέσα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που «δημόσιο πρόσωπο», συγγραφέας, καλλιτέχνης εν γένει, ή δημοσιογράφος πέφτει θύμα μιας ψευδαίσθησης: ότι, δηλαδή, μια παρόρμηση της στιγμής, όπως αποτυπώνεται αυθόρμητα στο facebook ή στο twitter, παραμένει καλά προφυλαγμένη στα όρια μιας ιδιωτικής και οπωσδήποτε «ανεπίσημης» σφαίρας.

Αλλά δεν είναι τα social media το νέο κατεξοχήν γήπεδο του δημόσιου λόγου; Δίνουμε τον λόγο σε τρεις ανθρώπους που με την μία ή την άλλη ιδιότητα μπορούν να εμπλουτίσουν αυτήν την τόσο επίκαιρη συζήτηση. Και, βέβαια, σε εσάς.
kathimerini gr
21/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin