Tuesday, August 6, 2013

Τσίπρας στο Russia24: Το κόμμα μας είναι φιλοευρωπαϊκό/ кредиты ЕС только загоняют глубже в долговую яму

Η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη και να διαλύσουμε την κοινωνία και τους ανθρώπους της, αλλά η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ...

Την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταστεί «η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης» εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό RUSSIA24.


Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει το κόμμα του είναι φιλοευρωπαϊκό και ότι δεν ζητά την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά την αλλαγή πολιτικής στην Ευρωζώνη ώστε να καταστεί βιώσιμη και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. «Το όραμά μας για το κοινό ευρωπαϊκό σπίτι των λαών, δεν είναι η γερμανική Ευρώπη, είναι η κοινή Ευρώπη», τονίζει.

Επισημαίνει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σήμερα μπροστά «σε ένα υπαρξιακό και ιστορικό αδιέξοδο». «Δεν έχει καμία σχέση η Ευρώπη των λαών που οραματίστηκαν πριν από πολλά χρόνια οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης με μια Ευρώπη που σήμερα γίνεται αυταρχική, γίνεται αντιδημοκρατική, γίνεται η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών, με μια Ευρώπη που γίνεται -επιτρέψτε μου την έκφραση- γερμανική Ευρώπη», παρατηρεί.

Υπογραμμίζει μάλιστα πως ο μόνος τρόπος να μπορέσει να ανοικοδομηθεί η Ευρώπη είναι να βαθύνει τη δημοκρατία της και την αλληλεγγύη της. «Αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή, που δημιουργούν αντιθέσεις ανάμεσα στους λαούς, που δημιουργούν μια νέου τύπου ηγεμονία του πλεονασματικού Βορρά απέναντι στον ελλειμματικό Νότο, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα οδηγηθεί στη διάλυση», προειδοποιεί.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι τα χρήματα που έχουμε πάρει από την αρχή της σύναψης της δανειακής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ δεν πηγαίνουν για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, αλλά για να ξεπληρώσουν, όπως σημειώνει, παλιότερα δάνεια.

«Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής μιας σκληρής λιτότητας, το χρέος έχει εκτοξευθεί αντί να μειωθεί και έχει φτάσει στο 160% του ΑΕΠ, έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή έχουμε υποστεί μια συρρίκνωση που δεν έχει ξαναδεί η χώρα παρά μονάχα σε περίοδο πολέμου και ταυτόχρονα έχει βαθύνει η κοινωνική ανθρωπιστική κρίση», παρατηρεί.

Σύμφωνα ωστόσο με τον ίδιο, η λύση δεν είναι «να ξεπουλήσουμε ότι έχει απομείνει». «Η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη και να διαλύσουμε την κοινωνία και τους ανθρώπους της, αλλά η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι μία τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.
 http://www.protothema.gr
6/8/13
--
  • Греция: кредиты ЕС только загоняют глубже в долговую яму

Во время кризиса в Греции все чаще стали звучать предложения левых по улучшению ситуации в стране. О том, что именно хотят сделать оппозиционеры, в интервью телеканалу "Россия 24" рассказал председатель партии "СИРИЗА" Алексис Ципрас.

7 comments:

  1. Τσίπρας στο Russia24: «Οραμά μας η αναδιάρθρωση της ΕΕ» ...Σ. Κεδίκογλου: «Αλλο Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλο Σοβιετική Ενωση»...

    «Εμείς στην Ελλάδα φιλοδοξούμε να γίνουμε η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Russia24.

    Ο κ. Τσίπρας περιγράφει πώς η κρίση η κρίση έχει φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από μία δύναμη του 4%, να «βρίσκεται στο 30% και διεκδικεί να γίνει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδα», υποστηρίζει δε ότι αυτό μπορεί να γίνει και με τις άλλες αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη.

    «Η κρίση αυτή σηματοδοτεί την κατάρρευση του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και θα αναδείξει νέες δυνάμεις» προσθέτει ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας:

    «Εμείς μιλάμε για την αναγκαία συμφωνία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνήσεις, θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη αλλαγή, μια μεγάλη ανατροπή για όλη την Ευρώπη».

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι η δανειακή σύμβαση που εχει υπογράψει η Ελλάδα «την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, βαραίνει ακόμα περισσότερο το χρέος της, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την πραγματική της οικονομία».

    «Γι’ αυτό λοιπόν εναντιωνόμαστε στη λιτότητα και διεκδικούμε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας που θα είναι βιώσιμη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους ίδιους τους δανειστές μας. Διότι αυτό το χρέος δε μπορούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να το πληρώσουμε στο βαθμό που διαρκώς αυξάνεται αντί να μειώνεται» λέει.

    «Βρισκόμαστε σε ένα μεταίχμιο» συμπληρώνει: «Αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή, που δημιουργούν αντιθέσεις ανάμεσα στους λαούς, που δημιουργούν μια νέου τύπου ηγεμονία του πλεονασματικού Βορρά απέναντι στον ελλειμματικό Νότο, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της θα οδηγηθεί στη διάλυση».

    Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «εμείς είμαστε ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Αυτοί που σήμερα έχουν αντιευρωπαϊκή πολιτική είναι η κ. Μέρκελ και οι κυβερνήσεις εκείνες που ακολουθούν την πολιτική της αυστηρής λιτότητας. Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη των λαών από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια».

    «Το όραμά μας λοιπόν δεν είναι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά η αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ριζική αλλαγή πολιτικής στην ευρωζώνη ώστε να καταστεί βιώσιμη, ώστε να έχει προοπτική και να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, σε αυτόν τον ταραγμένο, πολυπολικό κόσμο που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, με τις αναφλέξεις στην ευρύτερη περιοχή, στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου» αναφέρει.

    «Η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ότι έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα, η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη, αλλά η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης. Μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Μια διεθνής διάσκεψη για το δημόσιο χρέος» προσθέτει ο κ. Τσίπρας.

    Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου

    «Αν υπήρχε έστω και μία σοβαρή συνιστώσα στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε να θυμίσει στον κύριο Τσίπρα πως άλλο Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλο Σοβιετική Ένωση...», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον τηλεοπτικό σταθμό RUSSIA24.
    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=525306
    6/8/13

    ReplyDelete
  2. Αλ. Τσίπρας: Οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη είναι κρίσιμες...

    Τους κινδύνους που υπάρχουν για την ίδια την Ευρώπη από την διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και την άνοδο των νεοναζί και του φασισμού, το αδιέξοδο του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, και τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Russia 24.

    Ο κ. Τσίπρας τονίζει στη συνέντευξή του ότι λόγω αυτών των κινδύνων, αλλά και της οικονομικής κρίσης οι εξελίξεις είναι πολύ κρίσιμες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας, φιλοδοξεί να γίνει η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης, ενώ επανέφερε την πρότασή του για την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνήσεις, θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη αλλαγή, μια μεγάλη ανατροπή για όλη την Ευρώπη.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σήμερα σε ένα υπαρξιακό και ιστορικό αδιέξοδο, δεν έχει καμία σχέση η Ευρώπη των λαών που οραματίστηκαν πριν από πολλά χρόνια οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, με μια Ευρώπη που σήμερα γίνεται αυταρχική, γίνεται αντιδημοκρατική, γίνεται η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών, με μια Ευρώπη που γίνεται - επιτρέψτε μου την έκφραση- γερμανική Ευρώπη.

    Βρισκόμαστε, τόνισε, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το μέλλον της ΕΕ και αυξάνεται το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού και δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Αυτοί που σήμερα έχουν αντιευρωπαϊκή πολιτική είναι η κα Μέρκελ και οι κυβερνήσεις εκείνες που ακολουθούν την πολιτική της αυστηρής λιτότητας, είπε ο κ. Τσίπρας.

    Ασκώντας έντονη κριτική στις κυβερνήσεις που υποστηρίζουν την πολιτική λιτότητας, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης, από τη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης. Τη δεκαετία του 1930 η Ευρώπη οδηγήθηκε σε μια σύγκρουση που οδήγησε την ανθρωπότητα σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ακριβώς επειδή ακολουθήθηκαν αυτές οι πολιτικές της σκληρής και βάναυσης λιτότητας που σήμερα ακολουθούνται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα και το πρόγραμμα που εφαρμόζει, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ό,τι έχει απομείνει σε αυτή τη χώρα, η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη και σας το λέω ειλικρινά, η Ακρόπολη δεν είναι για πούλημα, όσο κι αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να την πουλήσουν ακόμα κι αυτήν. Η λύση, είπε, δεν είναι να διαλύσουμε την κοινωνία και τους ανθρώπους της. Η λύση είναι να θυμηθούμε πώς αντιμετωπίστηκαν παρόμοιες κρίσιμες περιστάσεις πριν από πολλά χρόνια στην ίδια την Ευρώπη, τόνισε. Όταν για να στηθεί το οικονομικό θαύμα της μεταπολεμικής Γερμανίας, αποφασίστηκε σε μια Διεθνή Σύνοδο στο Λονδίνο η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης, συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας ότι μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Και αυτή είναι μια διεθνής διάσκεψη για το δημόσιο χρέος, είπε.
    http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=38297
    6/8/13

    ReplyDelete
  3. Α.Τσίπρας: «Αντιευρωπαϊκή πολιτική έχει η Μέρκελ»...

    Τους κινδύνους που υπάρχουν για την ίδια την Ευρώπη από τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής και την άνοδο των νεοναζί και του φασισμού, το αδιέξοδο του προγράμματος που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, και τα ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Russia 24.

    Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι λόγω αυτών των κινδύνων, αλλά και της οικονομικής κρίσης, οι εξελίξεις είναι πολύ κρίσιμες, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, είπε ο κ. Τσίπρας, φιλοδοξεί να γίνει η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης, ενώ επανέφερε την πρότασή του για την ανάγκη να υπάρξει μια συμφωνία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνήσεις, θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη αλλαγή, μια μεγάλη ανατροπή για όλη την Ευρώπη.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε, βρίσκεται σήμερα σ' ένα υπαρξιακό και ιστορικό αδιέξοδο, δεν έχει καμία σχέση η Ευρώπη των λαών που οραματίστηκαν πριν από πολλά χρόνια οι ηγέτες των χωρών της Ευρώπης, με μια Ευρώπη που σήμερα γίνεται αυταρχική, αντιδημοκρατική, γίνεται η Ευρώπη του μεγάλου κεφαλαίου και των τραπεζιτών, με μια Ευρώπη που γίνεται γερμανική Ευρώπη.

    Βρισκόμαστε, τόνισε, σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για το μέλλον της ΕΕ και αυξάνεται το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού. Δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα φιλοευρωπαϊκό κόμμα και ότι αυτοί που σήμερα έχουν αντιευρωπαϊκή πολιτική είναι η κ. Μέρκελ και οι κυβερνήσεις που ακολουθούν την πολιτική της αυστηρής λιτότητας, οι οποίες δεν έχουν καταλάβει τίποτα από την πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης.

    Τη δεκαετία του 1930 η Ευρώπη οδηγήθηκε σε μια σύγκρουση που οδήγησε την ανθρωπότητα σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ακριβώς επειδή ακολουθήθηκαν αυτές οι πολιτικές της σκληρής και βάναυσης λιτότητας που σήμερα ακολουθούνται στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Πορτογαλία, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την Ελλάδα και το πρόγραμμα που εφαρμόζει, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε ό,τι έχει απομείνει στη χώρα, “η λύση δεν είναι να ξεπουλήσουμε την Ακρόπολη και σας το λέω ειλικρινά, η Ακρόπολη δεν είναι για πούλημα, όσο κι αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να την πουλήσουν ακόμα κι αυτήν”. Η λύση, είπε, δεν είναι να διαλύσουμε την κοινωνία και τους ανθρώπους της. Η λύση είναι να θυμηθούμε πώς αντιμετωπίστηκαν παρόμοιες κρίσιμες περιστάσεις πριν από πολλά χρόνια στην ίδια την Ευρώπη, τόνισε. Όταν για να στηθεί το οικονομικό θαύμα της μεταπολεμικής Γερμανίας, αποφασίστηκε σε μια Διεθνή Σύνοδο στο Λονδίνο η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της Γερμανίας, moratorium στην αποπληρωμή των τόκων και ρήτρα ανάπτυξης, συμπλήρωσε και κατέληξε λέγοντας ότι μια τέτοια λύση είναι ενδεδειγμένη όχι μονάχα για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια. Και αυτή είναι μια διεθνής διάσκεψη για το δημόσιο χρέος, είπε.
    http://www.enet.gr/?i=news-room.el&id=378857
    6/8/13

    ReplyDelete
  4. Αλ. Τσίπρας: Η Ε.Ε ή θα είναι δημοκρατική και βαθιά κοινωνική ή δεν θα υπάρξει και θα διαλυθεί....

    Στο πλαίσιο συνεντεύξεων, που την περίοδο αυτή παίρνει το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό κανάλι της Ρωσίας, το "Russia24" από Ευρωπαίους ηγέτες, με θέμα "Η άλλη Ευρώπη", το κανάλι πρόβαλε σήμερα 15λεπτη συνέντευξη, που πήρε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

    "Η Ε.Ε ή θα είναι δημοκρατική και βαθιά κοινωνική ή δεν θα υπάρξει και θα διαλυθεί", προέβλεψε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας παραφράζοντας τον Νίκο Πουλαντζά. Και, κατηγορώντας την Γερμανίδα Καγκελάριο για "αντιευρωπαϊκή πολιτική", εξέφρασε τη φιλοδοξία να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ "η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης".

    αναλυτικά τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Αλ. Τσίπρα:
    Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής μιας σκληρής λιτότητας, το χρέος έχει εκτοξευθεί.

    Καταρχάς, πρέπει να σας πω ότι όλα τα χρήματα που έχουμε πάρει από την αρχή της σύναψης αυτής της δανειακής συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ δεν πηγαίνουν για να στηρίξουν την πραγματική οικονομία. Αλλά πηγαίνουν για να ξεπληρώσουν παλιότερα δάνεια. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα έχει συνάψει ένα δάνειο το οποίο την επιβαρύνει ακόμα περισσότερο, που βαραίνει ακόμα περισσότερο το χρέος της, χωρίς να έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την πραγματική της οικονομία. Μετά από τρία χρόνια εφαρμογής μιας σκληρής λιτότητας, το χρέος έχει εκτοξευθεί αντί να μειωθεί και έχει φτάσει στο 160% του ΑΕΠ, έχουμε χάσει το 25% του ΑΕΠ, δηλαδή έχουμε υποστεί μια συρρίκνωση που δεν έχει ξαναδεί η χώρα παρά μονάχα σε περίοδο πολέμου, και ταυτόχρονα έχει βαθύνει η κοινωνική ανθρωπιστική κρίση. Φανταστείτε μια χώρα όπου το 60% των νέων ανθρώπων είναι άνεργοι, όπου η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται σε συνθήκες φτώχειας και αντιμετωπίζει προβλήματα υποσιτισμού. Αυτή η χωρά δεν μπορεί να αισθάνεται ότι έχει προοπτική, ότι έχει μέλλον. Γι αυτό λοιπόν εναντιωνόμαστε στη λιτότητα και διεκδικούμε μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας που θα είναι βιώσιμη τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τους ίδιους τους δανειστές μας. Διότι αυτό το χρέος δε μπορούμε, δεν υπάρχει περίπτωση να το πληρώσουμε στο βαθμό που διαρκώς αυξάνεται αντί να μειώνεται.
    Φιλοδοξούμε να γίνουμε η ήρεμη εκείνη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης.

    Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου έχουν εφαρμοστεί βάρβαρα νεοφιλελεύθερα προγράμματα έχει αλλάξει πλήρως, έχει αναδιαταχθεί πλήρως το κοινωνικό σκηνικό, το πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δύναμη του 4%, σήμερα βρίσκεται στο 30% και διεκδικεί να γίνει η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, να αποκτήσει την πλειοψηφία. Ανάλογες αναδιατάξεις υπάρχουν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, στην Ιταλία, που έχουν μια γενικευμένη πολιτική κρίση. Ας μην ξεχνάμε ότι τα τελευταία χρόνια η αριστερά στην Ευρώπη βρέθηκε κατακερματισμένη, έχοντας και την ενοχή της κατάρρευσης του υπαρκτού σοσιαλισμού. Όμως, η κρίση αυτή σηματοδοτεί την κατάρρευση του υπαρκτού νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη και θα αναδείξει νέες δυνάμεις. Εμείς στην Ελλάδα φιλοδοξούμε να γίνουμε η ήρεμη δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγάλη ανατροπή προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης. Και οι άλλες αριστερές δυνάμεις στην Ευρώπη μπορούν να έχουν μια ανάλογη πορεία και προοπτική. Στο βαθμό όμως που θα καταφέρουν να συνεργαστούν και να προτάξουν μια εναλλακτική λύση και για τις ίδιες τις χώρες στις οποίες αναφέρονται και για όλη την Ευρώπη. Γι' αυτό εμείς μιλάμε για την αναγκαία συμφωνία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου όπου, μέσα από προοδευτικές κυβερνήσεις, θα σηματοδοτήσουν μια μεγάλη αλλαγή, μια μεγάλη ανατροπή για όλη την Ευρώπη.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή θα είναι δημοκρατική και βαθιά κοινωνική ή δεν θα υπάρξει, θα διαλυθεί......http://www.avgi.gr/article/742377/al-tsipras-i-e-e-i-tha-einai-dimokratiki-kai-bathia-koinoniki-i-den-tha-uparxei-kai-tha-dialuthei#prettyPhoto
    7/8/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Α. Τσίπρας: Να ακυρωθεί μέρος του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης....

      «Η πρώτη πρόκληση για το 2014 είναι να αναστρέψουμε την πολιτική της λιτότητας. Πρέπει να σχεδιάσουμε μία έξοδο από την κρίση, ευνοϊκή για την κοινωνία και για το λαό» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Humanité.

      Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει να ακυρωθεί ένα μέρος του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης, να αναδιαρθρωθεί το υπόλοιπο μέρος και να χρηματοδοτήσουμε πολιτικές ανάπτυξης, που δημιουργούν απασχόληση, εργασία σταθερή κι όχι επισφάλεια».

      «Είμαστε οι μόνοι που εκφράζουν μια εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό. Αυτή είναι μια ευκαιρία. Και παρότι είμαστε το αουτσάιντερ σε αυτήν τη μάχη, έχουμε ένα πλεονέκτημα στον αγώνα μας: οι αντίπαλοί μας είναι υπέρμαχοι ενός συστήματος που έχει αποτύχει, είναι δυνάμεις που ανήκουν σε ένα σύστημα που δεν μπορεί πλέον να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη του λαού» επισήμανε ο κ. Τ Τσίπρας.

      Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει γίνει το πειραματόζωο της κρίσης, της οποίας θύματα είναι οι άνεργοι, οι άστεγοι και οι φτωχοί.

      «Η Αριστερά είναι αυτή που υποστηρίζει τον αγώνα για τα δικαιώματα των λαών, ενάντια στα συμφέροντα των χρηματοπιστωτικών αγορών, των τραπεζών και των πλουσίων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

      Σε άλλο σημείο της συνέντευξή του αναφέρει: «Η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να πείσουμε τις κοινωνίες και τους λαούς του Βορρά ότι το πραγματικό συμφέρον τους δεν είναι να συνεχίσουμε τις πολιτικές που επιβάλλονται σήμερα και περιλαμβάνουν τη συστηματική καταφυγή σε νέα δάνεια.
      Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος: λιτότητα-ύφεση-χρέη-δάνεια. Θέλουμε να τον σπάσουμε. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους λαούς του Βορρά ότι μια λύση για τους λαούς του Νότου είναι και προς το δικό τους συμφέρον. Σε αντίθετη περίπτωση, οι χώρες του Νότου πρέπει συνεχώς να καταφεύγουν σε δάνεια, τα οποία όμως δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, αλλά τις τράπεζες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει και τις οποίες συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε. Η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι μια υπόθεση όλων των λαών. Μόνο μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να υπάρξει, αλλιώς είναι καταδικασμένη να διαλυθεί».

      * Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013 στη Μαδρίτη, στο πλαίσιο του συνεδρίου του ΚΕΑ όπου ο Αλέξη Τσίπρας ανακηρύχθηκε υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν και δημοσιεύεται στη σημερινή Humanité.
      http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=196630
      2/1/13

      Delete
    2. Le PCF souhaite l’unité du Front de gauche derrière Alexis Tsipras (PCF)....

      Le congrès du PGE se conclut dans l‘unité et le rassemblement. La gauche européenne est en marche pour intensifier son combat contre l’austérité avec Alexis Tsipras comme candidat à la présidence de la commission européenne.
      En France, le Front de gauche doit impulser cette dynamique en entrant le plus vite possible en campagne pour mettre la gauche anti-austérité en tête aux élections européennes de mai 2014.
      La décision du Parti de gauche de suspendre sa participation au PGE à l’issue de ce magnifique congrès est incompréhensible et incohérent.
      Le PCF fera tout, pour sa part, pour que ne soit pas entravé l’engagement uni du Front de gauche dans les élections européennes.

      Gilles Garnier, Responsable de la commission Europe au PCF
      http://www.humanite.fr/parti-de-la-gauche-europeenne/le-pcf-souhaite-l-unite-du-front-de-gauc
      15/12/13

      Delete
  5. Αλ. Τσίπρας: «Μόνο μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να υπάρξει»...

    «Η πρώτη πρόκληση για το 2014 είναι να αναστρέψουμε την πολιτική της λιτότητας. Πρέπει να σχεδιάσουμε μια έξοδο από την κρίση, ευνοϊκή για την κοινωνία και για το λαό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα Humanité.

    «Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ακυρωθεί ένα μέρος του χρέους των χωρών της νότιας Ευρώπης, να αναδιαρθρωθεί το υπόλοιπο μέρος και να χρηματοδοτήσουμε πολιτικές ανάπτυξης, που δημιουργούν απασχόληση, εργασία σταθερή κι όχι επισφάλεια», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας στη
    συνέντευξή του, που δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΚΕΑ, όπου ο πρόεδρος της του ΣΥΡΙΖΑ ανακηρύχτηκε υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν.

    Επιπλέον σημείωσε ότι «η μεγάλη πρόκληση για μας είναι να πείσουμε τις κοινωνίες και τους λαούς του Βορρά ότι το πραγματικό συμφέρον τους δεν είναι να συνεχίσουμε τις πολιτικές που επιβάλλονται σήμερα και περιλαμβάνουν τη συστηματική καταφυγή σε νέα δάνεια. Υπάρχει ένας φαύλος κύκλος: λιτότητα-ύφεση-χρέη-δάνεια. Θέλουμε να τον σπάσουμε. Στόχος μας είναι να πείσουμε τους λαούς του Βορρά ότι μια λύση για τους λαούς του Νότου είναι και προς το δικό τους συμφέρον» και πρόσθεσε ότι «σε αντίθετη περίπτωση, οι χώρες του Νότου πρέπει συνεχώς να καταφεύγουν σε δάνεια, τα οποία όμως δεν στηρίζουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή, αλλά τις τράπεζες που έχουν ήδη χρεοκοπήσει και τις οποίες συνεχίζουμε να χρηματοδοτούμε».

    Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ακόμη ότι η υποψηφιότητά του έχει ένα συγκεκριμένο συμβολισμό, επειδή προέρχεται από μια χώρα «που έχει γίνει το πειραματόζωο της κρίσης», αλλά όπως είπε «ο πόλεμος κατά των λαών διεξάγεται σε όλη την Ευρώπη και δημιουργεί θύματα άνεργους, άστεγους, φτωχούς».

    Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι μια υπόθεση όλων των λαών. «Μόνο μια δίκαιη και δημοκρατική Ευρώπη μπορεί να υπάρξει, αλλιώς είναι καταδικασμένη να διαλυθεί».
    http://www.elzoni.gr/html/ent/213/ent.41213.asp
    3/1/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin