Wednesday, August 7, 2013

Κουγιάλης-Shalom: Ιστορικής σημασίας το Μνημόνιο που θα υπογραφεί

 Την Πέμπτη υπογράφεται Μνημόνιο Συναντίληψης στα θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων...
Ιστορικής, αλλά ταυτόχρονα και υψίστης πολιτικής σημασίας, χαρακτήρισαν το μνημόνιο συναντίληψης για θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων που θα υπογράψουν την Πέμπτη οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας, δήλωσαν ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης και ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Silvan Shalom.
Οι δύο Υπουργοί μιλούσαν στο πλαίσιο κοινής διάσκεψης Τύπου που παραχώρησαν αμέσως μετά από συνάντηση που είχαν σήμερα στη Λευκωσία.
Ο κ. Shalom είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο προκειμένου να συμβάλει στην προώθηση των θεμάτων ενέργειας και υδάτινων πόρων όπως επίσης και του θέματος «ηλεκτρικής» διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, Interconnector EuroAsia.
.

Σημείωσε επίσης ότι οι σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ είναι σήμερα καλύτερες από ποτέ, προσθέτοντας ότι η υπογραφή του μνημονίου θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στις τρείς χώρες.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 


Καθοριστικές συμφωνίες Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ Σημαντικές και καθοριστικές για τη διεύρυνση της συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας και Ισραήλ στα θέματα φυσικού αερίου θεωρούνται οι συμφωνίες, που θα υπογράψουν οι υπουργοί ενέργειας των τριών χωρών στη διάρκεια του διημέρου.
Οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας και Ισραήλ, Γιάννης Μανιάτης και Σιλβάν Σιαλόμ φθάνουν σήμερα στην Κύπρο για συνομιλίες με τον ομόλογό τους Γιώργο Λακκοτρύπη.
Η τριμερής συνάντηση εργασίας θα ολοκληρωθεί αύριο με την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στα θέματα ενέργειας και υδάτινων πόρων.
Στην ημερήσια διάταξη θα βρίσκεται επίσης το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.
Αναμένεται ότι στις συνομιλίες των τριών υπουργών θα συζητηθεί και το θέμα της ασφάλειας των εγκαταστάσεων του τερματικού στο Βασιλικό.

Έφθασε ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ


 Στην Κύπρο βρίσκεται από το πρωί ο Υπουργός Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων του Ισραήλ  Silvan Shalom.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, τον Ισραηλίτη Υπουργό υποδέχθηκε εκ μέρους της Κυβέρνησης, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης.
Στις 11.30 π.μ. οι δύο Υπουργοί θα έχουν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, στη Λευκωσία, κατά την οποία θα συζητήσουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως θέματα που σχετίζονται με την αφαλάτωση και την τεχνολογία ανακυκλωμένου νερού.
Ο κ. Shalom θα παραστεί απόψε στην τελετή εγκαινίων της Μονάδας Αφαλάτωσης Λεμεσού. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Στην Κύπρο ο βοηθός ΥΦΥΠΕΞ των ΗΠΑ 

Στη Λευκωσία βρίσκεται και ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, ο οποίος την Τρίτη είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον κύριο Λακκοτρύπη και τον πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπο Ελληνα.
 
Στόχος η προετοιμασία της επίσκεψης του κυρίου Λακκοτρύπη στις Ηνωμένες Πολιτείες το Σεπτέμβριο για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, και η προώθηση της συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

 http://www.kathimerini.com.cy
7/8/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

-----

---

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin